Publicerad 21 January 2020

Fotograf:

I samarbete med Elgiganten - Barnen måste få växa upp i ett hälsosamt inomhusklimat

Ett dåligt inomhusklimat kan vara skadligt för hälsan. Hög luftfuktighet, radon och skadliga gaser kan bidra till ohälsosam luft i hemmet. Familjen Thoresen Mælum testade luftkvalitetsmätaren Airthings för att kontrollera inomhusklimatet i deras 70-talsvilla.
Dålig inomhusluft kan vara skadlig för hälsan. Men hur vet man egentligen om inomhusklimatet är bra eller dåligt? En luftkvalitetsmätare ger dig nödvändig information om ditt inomhusklimat. Den mäter bland annat CO2, radon, temperatur, luftfuktighet och avgaser. I hus eller större lägenheter rekommenderas det att ha flera.

Riskområde för radon


Martine och Jan Martin Thoresen Mælum bor i en villa med barnen Felix och Wilmer. Huset byggdes i början av 70-talet och renoverades i samband med att de flyttade in för 5 år sedan. På sistone har de oroat sig allt mer för inomhusklimatet efter de fick reda på att de bor på ett riskområde för radon.

– När vi flyttade in märkte vi att det antingen var för varmt eller för kallt, samt att luften kändes tung, säger Martine.

Fördelar med en värmepump

Under testperioden installerade familjen en värmepump i hemmet. Den bidrog till en stabilare temperatur och bättre luftcirkulation.
– Värmepumpen har förbättrat inomhusklimatet, och nu kan vi ha ventilerna öppna utan att det blir för kallt inomhus. Vi har en stabil temperatur året om. Tidigare år fick vi sätta på barnen varma kläder i ull under vintern, säger Jan Martin.

Vad är ett tryggt radonvärde?

Efter två månaders mätning av radon är familjen bekymrad över resultatet. Radonhalten var låg de första veckorna, men i samband med att det blir kallare blev mätningarna också högre – upp till 200 Bq/m3 vissa dagar. WHO rekommenderar att radonvärdet bör ligga under 100 Bq/m3.

Samma dag som vi besökte familjen berättade Jan Martin att radonvärdet låg på 274 Bq/m3 – och genomsnittet var 210 Bq/m3.

Se 2019 2020 Elkjöp W38 18 Indoor Climate Jm 234 Burst 2 Airthings Case1 Familjeliv Image 1 600x400

– Man känner ett ansvar för barnen som behöver växa upp i ett hälsosamt inomhusklimat. Radon är trots allt en giftig gas, som kan leda till cancer, säger Martine.

Expertens råd. Vad kan familjen göra?

Erlend Bolle, produktchef på Airthings, ger familjen tips på hur de kan minska radonhalten.
– Jag kan se att radonvärdet överstiger 250 Bq/m3 vissa dagar. Det är vanligt att mätningarna varierar. Därför är det viktigt att mätningarna pågår i minst ett par månader under radonsäsongen – från mitten av oktober till april.

I det här fallet är det genomsnittliga radonvärdet långt över 100 Bq/m3, så han rekommenderar att förbättra ventilationen i källaren.
– Familjen bör testa att flytta sina  Airthings-produkter ner i källaren under en period, för att mäta värdet där. Det kan också vara en god idé att öppna upp ventiler i källaren. Om detta inte fungerar rekommenderar jag familjen att installera en radonfläkt, säger Erland Bolle.

På Elgiganten kan du beställa Airthings luftkvalitetsmätare och läsa mer om produkten.


Advertisement
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: - Barnen måste få växa upp i ett hälsosamt inomhusklimat
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll