Publicerad 5 February 2020

Fotograf:

5 tips på hur du begränsar ditt barns mobilanvändande

Idag är det inte ovanligt att barn får egna mobiltelefoner redan vid åtta års åldern och när du sätter en mobil i händerna på dem kan det vara en bra idé att sätta upp några begränsningar. Här är några tips!
En mobiltelefon ger stor frihet till barn. Plötsligt kan de skicka meddelanden till vänner och kanske gå till parken en stund på egen hand, men friheten kan också göra att de exponeras för olämpligt innehåll. Som tur är har mobiljättarna tagit fram lösningar som hjälper föräldrar att begränsa vad barnen kan göra. Detta för att hindra barnen från exempelvis sajter på nätet som inte är lämpliga.

Skapa en pinkod
Om du inte redan gjort det så kan det vara en bra idé att sätta en pinkod för att kontrollera barnets användandet av mobilen. En pinkod hindrar barnet från att exempelvis ändra åldersgränsen och det kan vara bra att ställa in så att man måste slå in pinkoden för varje köp man gör. Detta ändrar du i inställningarna. 

Appar för föräldrakontroll
Det finns gott om appar som kan hjälpa föräldrar att ha koll på vad barnen gör med sina telefoner och plattor. Exempel på appar: Net Nanny, Norton Family Parental Control, Mobicip, Qustodio, Kidlogger, SecureTeen.l

Skapa ett familjekonto
Om barnen har en egen mobil som exempelvis en Iphone kan man skapa ett delat familjekonto. Med detta konto kan du som förälder ställa in så att barnet måste få ett godkännande av dig för varje ny app som installeras.

Skapa en begränsad profil
Genom att göra en begränsad profil där du aktiverar olika funktioner och låser andra, kan du styra vad ditt barn kommer att få se i sin mobil. Vissa appar kan du spärra helt och på andra kan du styra vilka sidor som ditt barn kan tänkas nå via webbläsaren. 

Begränsa mobildatan och surfandet
Ifall du vill kunna styra hur mycket ditt barn är ute på internet kan du hålla koll på deras surfande. Detta genom att ändra i inställningarna för mobildataanvändningen. Exempelvis om du vill att ditt barn endast ska kunna använda en app hemifrån med wifi eller att de inte ska göra slut på hela surfpotten genom att strömma film. 

Foto: Shutterstock

Här är 7 funktioner på mobilen du bara känner till om du är en riktig snake. Se i videon nedan!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 5 tips på hur du begränsar ditt barns mobilanvändande
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll