Publicerad 7 February 2020

Fotograf:

7 vanliga gravidplågor vi helst vill slippa

En graviditet är en spännande resa. Kroppen genomgår stora förändringar på kort tid och det är fullt förståeligt att processen bjuder på ett par överraskningar. Vare sig det gäller bristningar eller hemorrojder kan du vara säker på en sak: Du är inte ensam. Här är 7 supervanliga plågor som vi helst vill slippa.
Pigmentförändring
Verkar det som att brösten inte bara ändrat storlek utan även färg? Det är inga konstigheter – under graviditeten ökar mängden pigment i huden vilket ofta resulterar i att bröstvårtorna och vårtgårdarna blir mörkare. Detsamma gäller för området runt naveln, och vissa får ett tydligt streck från naveln och nedåt. Allt bleknar efter graviditeten.

Förstoppning
Kan du inte gå på toaletten? Fullkomligt normalt. Förändringar i hormonproduktionen kan påverka kroppens glatta muskulatur. Musklerna i exempelvis tarmarna slappnar av något och detta leder ofta till just förstoppning.

 Striae
Har du fått bristningar på brösten, magen, låren eller rumpan? Det får de flesta. Hudförändringarna kallas striae och tros orsakas av hormonförändringar i kroppen snarare än av att huden tänjs ut. Bristningarna brukar bli mindre synliga efter graviditeten.

Karies
Hål i tänderna, någon? Det kan absolut bero på ökat småätande, men också på att du har mindre motståndskraft mot bakterier under graviditeten vilket ökar risken för karies. Se till att du har en ordentlig tandvårdsrutin och kläm in ett extra besök hos tandläkaren om du känner av några ovanliga besvär.

Hemorrojder
Har du fått hemorrojder? Såklart du har! Här kommer den glatta muskulaturen in i bilden igen. När muskler i blodkärlen slappnar av vidgas venerna som för blodet tillbaka till hjärtat. De vener som sitter ytligt under huden kan då bli mycket tydliga. Vissa får åderbråck eller hemorrojder – vissa får både och. Det brukar bli mycket bättre efter graviditeten.

Tunga fötter
Behöver du inte bara nya byxor utan dessutom nya skor? Ben och fötter svullnar gärna under graviditeten, särskilt under de senare månaderna och när det är varmt ute. Det är övergående, men om du vill lindra besvären under graviditeten är det bra att testa stödstrumpor eller att vila med benen i ett högt läge. Att stå med benen i vatten kan också hjälpa.

(Mer) flytningar
Vaknar du, så att säga, i en liten pöl av flytningar? Det är inte ovanligt att gravida kvinnor får rikligare flytningar, ofta till den grad att det blir väldigt märkbart när man sätter sig upp på morgonen. Det är inte farligt och är helt och hållet övergående.

Pssst! I forumkategorin Mammakroppen → kan du prata med andra om dina gravidplågor!

Foto: Pexels

Är du ute efter ett namn som är inspirerat av Sveriges kungligheter? Här listar vi 37 stycken för både pojkar och flickor. Se i videon nedan!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 vanliga gravidplågor vi helst vill slippa
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll