Publicerad 26 June 2020

Fotograf:

Sommaren en perfekt period att sluta med blöja

Börjar du känna att ditt barn är redo att testa på ett liv utan blöja? Sommaren är en perfekt tid att prova på just det, allt som krävs är upprepning och tålamod. 
Sommaren är den ultimata tidpunkten att säga hejdå till blöjan. Ni som familj spenderar mycket tid tillsammans och dessutom utomhus vilket gör övergången betydligt mer praktisk. Du slipper torka upp små olyckor på golvet inomhus och ditt barn kan springa omkring med rumpan bar eller i underkläder. 

Då är barnet redo att sluta med blöja 

Om du inte är helt säker på när barnet är redo att sluta med blöja är ett tecken att hen börjar ta sig för blöjan när det är dags att kissa eller bajsa. Om ditt barn är ett lite äldre barn kan de visa att de är redo när de börjar bajsa regelbundet eller när de lyckas hålla torrt under längre perioder. Barn behöver oftast gå på toaletten efter måltider eller sovstunder, ett perfekt läge att ta fram pottan. 

Helt plötsligt blev det blött i byxan? 

Då dagens blöjor är skapta för att hålla torrt länge är de flesta barn inte är vana vid känslan att ”kissar på sig”. Det kan därför upplevas som obekvämt när de kissar utan blöja, en positiv sak då det kan bidra till att de hellre vill sätta sig på pottan. 

Skynda långsamt med potträningen

Precis som med allt nytt kan det ta ett tag innan saker och ting blir en rutin och känns naturligt. Se till att erbjuda ditt barn pottan genom att ställa fram den eller gå till ett ställe, typ badrummet, där pottan alltid står. Kommer det ingenting är det bara att försöka på nytt lite senare. Det här kräver upprepning så låt potträningen få ta sin tid. Belöningen kommer tids nog. 

Låt pottbesöket bli något kul! 

Att tvinga sitt barn att sitta på pottan leder ingenvart. Pottbesöket blir istället kopplat till något negativt och kan förlänga övergångsperioden från blöja till potta. Se till att göra stunden till någonting roligt eller mysigt, tänk på vad du själv brukar tycka om att göra när du sitter på toa. Läsa en bok, titta lite på paddan eller kanske sjunga en trudelutt? 

Foto: Bartosz Budrewicz / Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Sommaren en perfekt period att sluta med blöja
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll