Publicerad 22 July 2020

Fotograf:

Så vårdar du din relation i sommar

Efter sommarlovet ökar antalet skilsmässor och separationer drastiskt. Vad gör lediga dagar med oss och vad kan vi göra för att ta hand om relationen under semestern?
Semestertider gör något med våra relationer. När vardagen inte tas upp av arbete, tvätthögar och dagishämtningar har ni plötsligt tid att umgås. Lediga dagar ger också en möjlighet att ta tag i det där jobbiga som ni skjutit framför er under terminen. Det blir inte sällan bråk och onödiga konfrontationer.

Att tillbringa hela dagar tillsammans är en omställning för alla par. Särskilt påtagligt blir det om man har barn. Här är 5 enkla tips på vad ni kan göra för att ta hand om relationen i sommar:

1. Notera vilka känslor som dyker upp

Det är inte ovanligt att man översköljs av känslor de första dagarna på semestern. Det är relationen som kommer ikapp när vi plötsligt får tid att umgås. Irritation och ilska blandas med positiva känslor som glädje och ömhet. Notera gärna utan att värdera. Ta inga drastiska beslut baserat på de negativa känslorna.

2. Dra ner på förväntningarna

Soliga dagar på stranden, fyllda picknickkorgar, glada barn och en kärleksfull partner. Ofta har vi orealistiska förväntningar på sommaren och kan inte bli annat än besvikna. Kom ihåg att det mesta är sig likt även i semestertider. Ta dagarna som de kommer och släpp taget om den romantiserade drömmen.

3. Var generös

Att vara generös kan innebära många saker. Att ge sovmorgon till en trött småbarnsmamma. Att inte kommentera klädhögen på golvet. Att laga en god middag utan att förvänta sig något tillbaka. Bråka inte om pengar om det inte är ett allvarligt problem. 

4. Våga be om hjälp

Vi vill ofta visa oss starka, klara oss på egen hand och har därför svårt att be om hjälp. Både från sin partner och från anhöriga. Kanske har ni en granne eller en kompis som kan vara med barnen medan ni tar en stund för er själva?  

5. Prata - och lyssna

Lyft på locket och prata med varandra. Ta en skärmfri kväll och gör en ordentlig incheckning. Hur mår du? Hur mår din partner? Och inte minst, hur mår er relation? 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så vårdar du din relation i sommar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll