Publicerad 8 September 2020

Fotograf:

I annonssamarbete med Kia Så håller du ditt barns fotbollsintresse levande

Alla drömmer vi om att fostra en liten Zlatan eller Asllani där hemma, men många barn tappar intresset för fotboll redan efter ett par år. Tillsammans med Kia Motors  och landslagsstjärnan Kosovare Asllani har vi några råd för fortsatt spelglädje och motivation på fotbollsplanen.
“Har han inte en ovanligt utvecklad bollkänsla!?” Ni tittar fascinerat på er tvååring som tultar fram efter bollen på gräsmattan. Det är klart att grabben ska börja spela fotboll! I femårsåldern introducerar ni knattefotbollen. Mest på lek men ändå en bra förberedelse för vad det innebär att spela i lag och samarbeta. Redan efter ett par år intensifieras träningen och snart består helgerna av att skjutsa till matcher och turneringar, trösta efter nederlag och fira en efterlängtad seger. 

 I tidig tonår plockas en del barn i gruppen ut för att få träna i A-laget. Redan där tappar några glädjen och motivationen för fotboll. Pressen för de som blir utvalda kan upplevas betungande och bland de som är kvar blir självförtroendet inte detsamma igen. Var gick det fel?

Lek före allvar
- Att i för tidig ålder fokusera på resultat och prestation är kontraproduktivt, menar landslagsstjärnan Kosovare Asllani. Talanger slutar innan vi fått se deras potential. 
   Tillsammans med Kia Motors har Asllani tagit fram ett gäng rättigheter för barn som älskar fotboll. Tanken med kontraktet är att klubbar och föreningar över hela Sverige ska sluta upp och enas kring vad som är viktigast inom barnfotbollen. Läs hela kontraktet på Kia.se


Foto: altanaka/Shutterstock.com

Allas lika värde

En viktig aspekt av spelglädjen är att låta tjejer och killar få samma förutsättningar. Precis som att bakgrund och etnicitet inte ska spela någon roll. Tränare och ledare ska behandla alla barn på samma sätt - oavsett hur de presterar. Alla barn har rätt att få samma chans! Då fortsätter fotbollen vara rolig och inte selektiv.

Om Asllanikontraktet 
Kia Motors  Sverige och landslagsstjärnan Kosovare Asllani har tagit fram Asllanikontraktet för att just uppmärksamma alla barns rätt att spela, ha roligt och utvecklas i sin egen takt utan vuxnas prestationskrav. Kontraktet riktar sig till alla fotbollsklubbar ute i landet och förhoppningen är att så många som möjligt ska skriva på. Kontraktet har sin utgångspunkt i FN:s barnkonvention. Här kan din klubb skriva under >>
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så håller du ditt barns fotbollsintresse levande
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll