Publicerad 8 October 2020

Fotograf:

Gravid Därför svettas du mycket när du ammar

Svettas du mycket under amningen är du långt ifrån ensam. Men vad beror det på egentligen? Här kommer förklaringen till varför kroppen reagerar som den gör.
En fundering som uppkommit på Familjelivs forum handlar om ifall fler kvinnor upplever svettningar under amningen. 

En anonym användare skriver: "Helammar min 6,5 veckors son och ibland känns det som att jag ska bli galen av svettningarna. Har aldrig haft problem med svettningar förut."  

Läs mer: 10 saker du inte visste om att vara gravid

"Jag har inga barn själv, men har en massa kompisar som har småbarn, och ALLA de säger att de svettas jättemycket när de ammar", skriver en annan användare.

Anledningen till varför du plötsligt svettas mycket mer än vanligt, efter att du varit gravid, har för det mesta att göra med hormontillströmningen i kroppen.

Kroppen lagrar mer vätska än normalt

Under graviditeten lagrar kroppen mer vätska än normalt på grund av att hormonbalansen rubbas. Efter förlossningen, när du inte längre är gravid och hormonerna börjar återgå till sitt vanliga tillstånd, reagerar kroppen med att svetta ut all överflödig vätska som tidigare lagrats under graviditeten.

Att din nyfödda bebis är varm gör såklart även att du får ännu lättare att svettas. Det är också troligt att du måste gå på toaletten oftare än vanligt.

Det är fullkomligt normalt att svettas mycket när du ammar. Efter ungefär sex veckor borde svettningarna avta. 

I sällsynta fall kan svettningarna utgöra ett medicinskt problem och om du har feber i samband med att du svettas mycket kan du vara sjuk. Kontakta i sådana fall vårdguiden på 1177. 

Källa: hellomotherhood.com

Läs mer4 tydliga tecken på att ditt barn går igenom en tillväxtspurt

Foto: Alena Ozerova / Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Därför svettas du mycket när du ammar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll