Publicerad 1 December 2020

Fotograf:

Familjeliv Fira en billigare jul – så gör du

Julen behöver inte bli en dyr historia – med tydlig budget, kreativa lösningar och omtanke går det att få till en strålande jul utan att det svider för mycket på kontot. Läs våra tips här!
En billig jul blir sällan tråkig, bara mer kreativ. Vad är viktigt att tänka på när man ska planera julen och hur kan man göra den billigare? Vi ha tagit fram tips på hur du lyckas med att fira en jul med liten budget.

Checklista för en billig jul

Spontana köp och dålig planering brukar vara boven i det dyra juldramat. Därför är planering och en strikt budget viktig för att du ska hålla dig inom rimliga ramar.

Budget. Hur mycket pengar kan du lägga på julklappar, mat och dekoration? 

Undvik sista minuten-köp. Med detta knep undviker du att göra onödiga köp. 

Rea. Använd rovdjuret i dig när du jagar de billigaste alternativen. Håll koll på butikernas erbjudanden, du kan spara mycket pengar på butikers kampanjer. 

Digitala julkort. Här sparar du in pengar på både korten och portot! Det är hälsningen som räknas, inte hur mottagaren får den.

Knytis. Be eventuella julbordsdeltagare att ta med sig ett eget bidrag till julbordet. Vem köper rödbetssallad, vem fixar skinkan? Ofta tycker folk det är roligt att bidra med eget.

Tips på billiga julklappar

Det finns en hel del tips och tricks på hur du kan fynda billiga julklappar. Julklappar behöver inte vara dyra för att uppskattas. 

Julklappspelet. Ett populärt sätt att minska inköpet av julklappar är att spela julklappsspelet. Kom överens om prisklass, förslagsvis 100 kr per person, och köp varsin julklapp för det som ni sedan lottar ut.

Gör något personligt. En fotobok eller en samling med dina favoritrecept!

Skänk bort en tjänst. Kanske kan du vara handledare åt någon som vill ta körkort? 

– Baka. Knäck, ischoklad eller eget knäckebröd i en fin burk.

Presentcheck. Utlova några timmars barnvakt, hemstädning, däckbyte eller en hemlagad middag. Vad är du bra på? 

Slå in dina julklappar i tidningspapper. Sätt ett fint sidenband på och du kommer garanterat ge bort den finaste klappen.

Köp julklapparna second hand

Fynda julklapparna på loppis eller i second hand-butiker. På Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset kan du köpa fantastiska julklappar till en liten peng. Dessutom stödjer du de olika butikernas välgörenhetsarbete när du handlar från dem. Fynda fint porslin, konst, böcker, väskor eller kanske en udda fotpall till mormor?

Så lyckas du med ett billigt julbord

Försök skala ner ert julbord till att bara köpa det nödvändigaste. Äter ingen rödbetssalladen? Skippa den! Skapa en gemensam chattkonversation med alla som är inbjudna till julbordet. Dela upp kostnaden och dela upp matlagningen. 

Om varje person tar med sig en maträtt kommer alla gäster komma undan billigt. Om du hellre vill handla och förbereda julbordet själv kan du spara kvittot på handlingen och sedan dela upp summan mellan de inbjudna gästerna.

Andra tips för att komma undan billigt på julbordet är:

Undvik halvfabrikat. Det är ofta billigare att göra egna köttbullar än att köpa dem.
Rensa. Skippa sådant som ändå ingen gillar.
Använd vad du har. Vad har du i skåpet och i frysen hemma? Gör köttbullar av den frysta färsen gör en julig potatissallad av det du har i kylskåpet. 

Tänk på att julen handlar om så mycket mer än julklappar och mat. Under julen ska man fokusera på gemenskap, värme och kärlek. Maten på ett billigt julbord kommer smaka minst lika bra i gott sällskap som ett dyrare julbord.

Hoppas du får en billigare jul med våra tips!

I familjelivs form ger medlemmarna tips på hur dem lyckas med en billig jul. 

Foto: Rock-the-stock / Shutterstock

Läs mer: Fira jul med bonusbran – hur gör ni?
 
 
 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Fira en billigare jul – så gör du
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll