Publicerad 1 December 2020

Fotograf:

Familjeliv Fira jul med bonusbarn – hur gör ni?

Varannan jul, uppdelad julafton och känslor i gungning. På Familjelivs forum diskuteras det hur man firar jul med bonusbarnen – och överlever en julafton utan sina barn.




Julen är för många en familjebunden tradition. De flesta har redan sina utstakade traditioner – allt från vilken tid tomten kommer till vad som är viktigaste inslaget på julbordet.

Så kommer den där första julen då familjen har splittrats och nya konstellationer har bildats. Kanske är det året då du ska fira jul utan dina biologiska barn, eller också ska du fira jul tillsammans med dina bonusbarn för första gången.

För en del människor innebär det nya julfirandet och dess förändringar en hel del känslor.

Främmande traditioner, ett ständigt närvarande ex som ska vara med i planeringen eller bonusbarn i tonåren… Ja, listan på saker som kan kännas utmanande är lång.

Många tycker att det är kul med bonusbarnen på besök, och tycker det blir tomt när de är hos sin andra förälder. Och så finns det självklart de mönstergilla, som slår ihop sina firanden och står ut med varandra på julafton och firar som en enda stor familj.

Fira jul med bonusbarnen – en överlevnadsguide?

Det är förstås lätt att upptas av sina egna känslor kring sina bonusbarn. En del har en fin och nära relation med bonusbarnen, medan andra inte ses så ofta och kanske inte involveras så mycket i bonusbarnens liv och vardag. Det är dock viktigt, oavsett hur det rör sig i ditt eget känsloliv, att ägna en stund åt att reflektera över barnen. Barn kan till sin natur vara skeptiska till förändringar och kanske tycker det ska bli lite läskigt att fira jul utan bio-mamma eller bio-pappa.

De flesta delar upp det så att den som inte får julen istället för nyår.

Här kommer några tips:

  • Tänk “vi”. Öppna ditt hjärta och inkludera bonusbarnen som en del av din familj
  • Skilj inte på julklappar till bonusbarnen och bio-barnen, kom överens med din sambo om julklappsbudget
  • Var flexibel kring traditioner. Det viktiga är ju att alla har det bra!
  • Inkludera bonusbarnen i planeringen. Vad funkar bäst – att dela upp julen eller att fira varannat år med och varannat år utan?

Läs tråden: Julfirande med gemensamt barn + bonusbarn

Varannan jul med och varannan jul utan?

En svår fråga för många är hur själva julen ska delas upp. Ska barnen få slussas mellan hushållen under själva julafton, eller kan man dela upp dagarna? En del föredrar att ha hela jullovet vartannat år. Vad som funkar bäst behöver alla komma överens om. Oftast behöver man kompromissa och vara lyhörd kring varandras behov.

Fira jul utan sina barn

Att fira första julen utan sina barn är tufft för många. Kanske är det till och med så att du inte har en “ny” familj utan är ensamstående, och kommer fira jul ensam. En del firar jul utan sina biologiska barn men med sin nya partners barn och släktingar. Oavsett hur din jul planerar att bli är det förstås sorgligt att tänka sig en jul utan sina egna barn.

Några tips kan du ta med dig:

  • Skapa nya, egna traditioner
  • Bjud hem vänner
  • Be om lite telefontid med barnen under kvällen

Tänk på julen mer som en längre säsong. Du har egentligen hela december på dig att bygga upp en fin julstämning och fina traditioner med dina barn!

Och du, glöm inte att diskutera med andra som går igenom samma sak!

Foto: Vitaliy Kyrychuk/Shutterstock




Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Fira jul med bonusbarn – hur gör ni?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll