Publicerad 28 January 2021

Fotograf:

Barnen varannan vecka – så får du det att fungera

Att ta sig ut på andra sidan efter en separation känns för många som en befrielse. Något som ändå kan kännas tungt är att behöva vara utan barnen varannan vecka. Hur får man då de ensamma veckorna att fungera?
Separationer och skilsmässor är en stor förändring för alla familjer. Början känns tuff, men sedan börjar bitarna förhoppningsvis sakta att falla på plats. Det kan vara en svår omställning i början då man ska vänja sig vid att ha barnen varannan vecka. Tillsammans med Familjelivs användare kommer här några tips för att göra de barnfria veckorna lättare.

Försök att fylla veckorna utan barn med annat

Det kan kännas tungt att leva utan barnen varannan vecka. Försök att fylla de ensamma veckorna med meningsfulla aktiviteter så det inte känns lika ohanterbart. Nu får du kanske tid att damma av det där gymkortet som annars skräpar i plånboken. Kanske strosa på stan efter jobbet och unna dig själv en sen middag – utan att behöva stressa hem och hämta barn. Eller varför inte ringa en kompis och ses på ett glas mitt i veckan? Du har ju trots allt ingen tid att passa!

Varannan vecka ger återfunnen tid – utnyttja den!

Du har inte längre några ursäkter att inte göra allt det du alltid velat göra. Kompisresan till ett varmt land som aldrig blivit av. Eller varför inte testa på en ny hobby som legat i bakhuvudet och skavt. Det finns inga andra behov: de veckor du är ensam är dina egna, se till att göra det bästa av tiden.

Give yourself a break

Ge inte dig själv dåligt samvete över att du inte har barnen mer än varannan vecka. De mår ju såklart bra av att vara med sin andra förälder. Se det som att du samlar kraft för att vara en grym förälder inför veckan därpå när barnen kommer tillbaka. En saknad ledighet du inte hade innan, njut!

Tid för planering!

Istället för att sörja att barnen inte är hemma just nu kan du planera inför att de kommer tillbaka. Kanske boka in roliga utflykter eller en kul temadag att göra hemma den veckan de är tillbaka hos dig. Planera saker tillsammans med barnen innan de åker till den andra föräldern. Då har både barnen och du något att se fram emot!

Har du också tips att dela med dig av? Fortsätt diskutera i tråden här!

Artikelbild: Simona Pilolla 2/ Shutterstock

Av: Evelina Milerud
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Barnen varannan vecka – så får du det att fungera
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll