Publicerad 29 January 2021

Fotograf:

Familjeliv Prata med person med alkoholproblem? 5 tips

Har du eller någon i din närhet alkoholproblem? Det är inte alltid så lätt att prata om, men det finns några saker som kan underlätta när det väl är dags. 
Från en Sifo-undersökning (2017) gjord på uppdrag av IQ har 42 procent påverkats negativt av sin partners alkoholkonsumtion och hela 67 procent har påverkats negativt av sina vänners drickande. Men hur börjar man egentligen ett samtal med en person som man tror har alkoholproblem? Vi har snackat med Karin, som är VD på IQ, en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol. Här listar vi några användbara tips.

Hur pratar man med någon om alkoholproblem?

1. Låt båda komma till tals

Se det som att du tar initiativet till ett samtal där båda parter får komma till tals, inte att du "säger till" personen. Då kan hen uppleva det som ett underläge och reagera defensivt.

2. Visa din oro och omtanke

Ett tips kan vara att inte prata om vad personen "borde göra" utan istället berätta om hur du upplever personens beteende och hur det påverkar dig och andra i din närhet. Låt hen veta att du är orolig och bryr dig!

3. Börja meningar med "Jag"

Meningar som börjar med "Du..." har en tendens att få personen att känna sig påhoppad. Prova att börja meningarna med "Jag..." för att beskriva vad du önskar och känner.

Läs också: När kan jag köra bil efter att ha druckit?

4. Välj rätt tillfälle

Tänk på att ha samtalet när personen är nykter och ni befinner er i en lugn och trygg miljö. Ta alltså inte samtalet när personen är berusad.

5. Ta stöd och hjälp!

Glöm inte att det alltid finns hjälp att få. Ring alkohollinjen på 020 844 448 och ta hjälp av en rådgivare – det är anonymt och gratis.

Känner du att du har dåliga alkoholvanor? Här kan du göra IQ:s självtest eller tipsa andra.

Artikelbild: fizkes/ Shutterstock

Läs också:

Alkoholförbränning: Så lång tid tar det innan alkohol går ur kroppen

Alkoholförbränning: Så lång tid tar det för en flaska vin att gå ur kroppen
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Prata med person med alkoholproblem? 5 tips
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll