Publicerad 1 February 2021

Fotograf:

I annonssamarbete med Kry Barn och feber – barnläkaren svarar på dina vanligaste frågor

Under vinterhalvåret ökar antalet infektioner markant hemma hos barnfamiljer. Barnläkaren Tommy Södergren från Kry svarar på dina vanligaste frågor om barn och feber.
Så här års går många i väntans tider och då menar vi i väntan på den där kedjan av virus och bakterier som brukar avlösa varandra under januari  till mars. Barnläkaren Tommy Södergran på Kry svarar på vanliga frågor och tipsar om hur du tar hand om ditt febriga barn på bästa sätt.

Har ditt barn feber just nu? Prata med läkare direkt och kostnadsfritt.


Varför får barnet feber?
– Feber får man av att immunförsvaret noterat ett angrepp av, oftast ett virus och börjar jobba för att försvara sig. Febern gör också att det blir mindre trevligt för virus att stanna hos oss. Febern i sig är alltså inte farligt.


När ska man då bli orolig?
– Man skall bli lite mer orolig om ett barn under ett år får hög feber och framför allt feber under flera dagar. Hos det äldre barnet skall man prova att ge febernedsättande i tillräcklig dos och se resultatet. Det är ett väldigt bra tecken om barnen blir piggare när febern går ner. Återigen är det viktigt att man bedömer allmäntillståndet. Få kostnadsfri bedömning dygnet runt.


Varför tycks antalet infektioner öka under just februari?
– Under vintern blir det lättare för virus att hålla sig flytande i luften, kombinerat med att vi är mer inomhus och därmed närmare varandra.


Som förälder blir man ofta oroligt när barnet får hög feber – är det befogat?
– Feber i sig är som sagt inte farligt, men man mår ofta dåligt av den. Barn har inte stött på lika många virus som vuxna och har således färre antikroppar. Deras omogenhet avspeglas också i temperaturcentrum, termostaten som reglerar kroppstemperaturen. Detta gör att barn lättare får feber och lättare hög feber, än vuxna. Alltså är feber hos barn inte ett lika bra sätt att bedöma graden av sjukdom. Allmäntillståndet hos barnet är en bättre parameter, men kan vara svårare att "gradera".


Vilka är de vanligaste misstagen som föräldrar gör?
– Ett misstag är att klä på barnen mycket kläder och bädda ner dem under täcket. De skall hellre hållas svala. Ett annat är att försöka förmå dem att äta. Väldigt få av oss har glupande aptit vid feber. Däremot bör man dricka, i sådan mängd att man kissar 2-3 gånger per dygn, eftersom man svettas mer vid feber. Kall dryck hjälper till att svalka barnet.


Hur behandlar man bäst ett barn med feber?
– Ett barn med feber skall hållas svalt, få tillgång till kall dryck och vid behov ges febernedsättande. Om febern håller i sig tre dagar är det klokt att kontakta sjukvården för en bedömning och tidigare om barnet är under ett år eller har ett väldigt påverkat allmäntillstånd. Här kan du boka tid hos någon av Krys vårdcentraler.


Artikelbild: Tomsickova Tatyana/Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Barn och feber – barnläkaren svarar på dina vanligaste frågor
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll