Publicerad 3 February 2021

Fotograf:

Familjeliv Så gör du egen trolldeg – snabbt och enkelt recept

Som förälder behöver man alltid inspiration på saker att göra tillsammans med sina barn. Trolldeg är superenkelt och kan göras lätt med saker du redan har i skafferiet. Se receptet här!
Trolldegen kan formas till djur, fantasifigurer och bakelser. Måla med hobbyfärg efteråt eller färga degen med karamellfärg innan ni börjar skapa. Endast fantasin sätter gränser för hur roligt ni kan ha tillsammans!

För att göra den enkla trolldegen behöver du:

– 4 dl vetemjöl
– 2 dl salt
– 2 dl vatten
– 2 msk rapsolja

Gör så här:

Blanda allt i en bunke. Om degen blir för lös tillsätter du mer vetemjöl. Om den blir för torr tillsätter du mer vatten. Knåda ordentligt till en smidig deg.

Forma, rulla och dega bäst ni vill. När figurerna är klara kan ni härda dem i ugnen för att de ska hålla bättre. Sätt ugnen på 100 grader och ställ in dem på en plåt i 2–4 timmar. Tiden varierar beroende på hur stora figurerna är. När era skapelser har torkat kan ni måla dem med hobbyfärg. 

I vårt forum kan du hitta tips på hur du bäst förvarar trolldegen när ni lekt klar, läs mer här.

Receptet innehåller inte alun som kan vara giftigt. Men tänk på att även salt kan vara skadligt för små barn i stora mängder, så håll lite koll så barnen inte äter upp för mycket av er trolldeg. 


Läs också: 31 roliga och intressanta frågor att ställa till sitt barn

Bildkälla: Ievgeniia Shugaliia/Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så gör du egen trolldeg – snabbt och enkelt recept
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll