Avslöja graviditet under arbetsintervju? Jobbcoachen tipsar

Bildkälla: Shutterstock/FotoAndalucia

Borde jag säga att jag är gravid på jobbintervjun? Jobbcoachen ger sina tips om hur du ska tänka kring graviditet på en arbetsintervju.

Kanske har du knappt berättat för de närmaste än: enligt traditionen är det vanligt att vänta till efter vecka 12 med att avslöja en graviditet. Samtidigt är det många som slits mellan det etiska dilemmat att undanhålla sanningen – och risken att bli bortvald för att man var ärlig.

Läs också: Test: Är din chef psykopat?

Lagen är tydlig – du har ingen skyldighet att berätta

Som gravid och föräldraledig omfattas du som arbetstagare av ett särskilt skydd. Det ska varken i teorin eller praktiken vara möjligt att inte bli erbjuden ett jobb bara på grund av att du väntar barn.

Som gravid har du egentligen ingen skyldighet alls att berätta det för din arbetsgivare. Däremot säger föräldraledighetslagen att du ska ansöka om föräldraledighet minst 2 månader innan du planerar vara ledig. Om du med andra ord har ett nyfött barn hemma, men själv inte är föräldraledig än, behöver du inte heller säga att du planerar vara föräldraledig om åtta månader.

Tänk långsiktigt, menar karriärcoachen

Helen Gustafsson är karriärcoach på Carisma Coaching. Hon menar att det är bättre att vara ärlig och rak från början:

– Det är klart att ärlighet varar längst. Risken är snarare större att du tappar förtroendet hos din arbetsgivare om den valt att anställa dig och du avslöjar det först efter det.

– Allt beror förstås på hur långt gången du är. Om du precis nyligen fick veta att du är gravid så tycker jag inte du ska behöva säga det. Man säger ju inget till anhöriga och vänner heller förrän man är helt säker, säger Helen och fortsätter:

– Men att försöka dölja en lite mer långt gången graviditet kan bli svårt. Om du precis har påbörjat en anställning och är i vecka 35 kanske arbetsgivaren kan tycka att du kunde ha sagt något.

Då är det bäst läge att berätta

Om du väl har bestämt dig för att berätta att du är gravid kan det vara bra att ha en liten strategi för hur och när du ska lägga fram korten på bordet. Helen tycker inte att man ska säga det först av allt:

– Om du väljer att berätta att du är gravid i början av intervjun kan risken finnas att mycket fokus handlar om graviditeten. Det blir lätt att halka in i den ”fällan” att prata graviditeter och ”barn” från båda parter, och kanske inte minst den gravida, menar Helen.

Är det bättre att vänta till slutet?
– Nja, då finns risken att arbetsgivaren eller rekryteraren hunnit få en känsla av att du döljer något. Kanske verkar du anspänd under intervjun?

Helen fortsätter:
– Om du väljer att vänta med att berätta om graviditeteten till ungefär i mitten av intervjun, så hinner du med att prata om vad den situationen innebär och om olika lösningar. Där är det en fördel om den gravida är aktiv i att se möjligheter.

– Jag tror hur som helst att arbetsgivaren uppskattar att få veta, och då möts man för en bra start på det nya jobbet. Kompetensen försvinner ju inte med föräldraledighet. Att få barn är en naturlig del av livet!

Nekad jobb för att du var gravid?

Misstänker du att du har blivit nekad en tjänst på grund av att du var gravid? Då kan du anmäla det till Diskrimineringsombudsmannen. Spara mail, SMS och om möjligt: spela in telefonsamtal. Se till att ha allt underlag du behöver som kan peka på att det var just på grund av att du var gravid som gjorde att du nekades tjänsten. Förra året fick DO in 27 anmälningar om rekryteringssituationer som handlade om graviditet.

Här kan du lämna tips och klagomål om diskriminering till DO.

Skulle du berätta att du var gravid på en arbetsintervju?

Så här svarar forumet på en trådstartare som ställer frågan om de tycker hon ska berätta att hon är gravid i vecka 11:

“Jag tror att jag skulle vänta tills de erbjuder mig jobbet. DÅ skulle jag nog berätta. OM de nekar dig jobbet då så vet du vad det beror på, och då kan du dels anmäla dem om du har lust, men framför allt så är det kanske ingen arbetsgivare du skulle velat ha ändå?”

“Jag bytte jobb i oktober. Blev sen gravid i december. 2 veckor innan min provanställning gick ut blev jag av med jobbet. Garanterat för att jag är gravid, men det får de ju inte säga så klart. Så här i efterhand önskar jag att jag stannat kvar på mitt gamla jobb.”

“Jag kan ändå inte låta bli att känna att jag lurar dem på nåt vis... Och som du säger, de frågar ju inte killarna om dom tänker vara pappaledig eller inte.”

Diskutera vidare här!