Ljuger, gömmer, smyger: Här är tecken på sockerberoende

Artikelbild: Unsplash

Hur vet man om man lider av sockerberoende? Familjeliv tog kontakt med Bitten Jonsson, specialist på sockerberoende, för att ta reda på svaren!

 Socker är 'the gateway-drug'

Bitten Jonsson, beroendespecialist

Bitten Jonsson har arbetat med beroendemedicin i 30 år och har behandlat tusentals patienter med sockerberoende. Hon är utbildad i USA och har tagit begreppet sockerberoende till Sverige. För henne är det viktigt att skilja det riktiga beroendet från vad som bara är en osund livsstil.

– Beroende är en sjukdom som sitter i hjärnan. Den fungerar precis som alkoholism eller drogberoende. Den har ingenting med karaktär eller viljestyrka att göra, säger Bitten till Familjelivs redaktör.

Så vet du om du är sockerberoende

På Bittens sajt finns ett screeningtest för sockerberoende. Med hjälp av det kan du få en fingervisning om ifall du är beroende eller inte. Om du svarar ja på minst två av dessa frågor så kan du vara drabbad. Då rekommenderas du att ta kontakt med en ”S.U.G.A.R.”-certifierad beroendeterapeut.

OBS! Tänk på att ordet “sötsaker” nedan kan ersättas med bröd, mackor, kaffebröd, pasta, flingor och så vidare.

Har du någon gång under det senaste året…

1. Ätit mer “sötsaker” än du tänkt dig och/eller fortsatt äta när du inte hade tänkt det?
2. Försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket “sötsaker”?
3. Känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med “sötsaker”?
4. Fått klagomål från någon närstående på hur eller vad du äter (eller tror du att det skulle ha hänt om någon hade vetat hur din konsumtion såg ut)?
5. Varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa “sötsaker”?
6. Använt “sötsaker” för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?

Hur många ”ja” fick du? Två eller fler indikerar att du kan vara sockerberoende!

Sockerberoende måste tas på allvar: "Kan vara på liv och död"

För Bitten är sockerberoende på liv och död. Hon understryker vikten av att ta sockerberoende på största allvar och menar att sockret får lika stora konsekvenser för människor som är beroende av alkohol och andra droger. Dessutom menar hon att socker inte sällan leder till missbruk av tyngre substanser, eftersom det är samma sjukdom det handlar om.

– Socker är ”the gateway-drug”, säger Bitten.

Hon förklarar att de flesta som blir beroende av tyngre substanser senare i livet, har börjat med en seriös kontrollförlust över socker (och snabba kolhydrater som blir till socker i kroppen) redan som barn.

Socker fungerar precis som alkohol eller narkotika i hjärnan

Begreppet sockerberoende har kritiserats hårt. Vissa menar att socker inte är beroendeframkallande. Bitten tycker inte att man ska fastna i att fundera över vilka substanser som är beroendeframkallande och inte. Istället tycker hon att man ska fokusera på att förstå hur hjärnans belöningscentra fungerar, eftersom det är det som avgör om man blir beroende av något.
– Hjärnan hos den som har ett beroende blir helt kidnappad av sug. Det beror på att deras hjärnor får starkare kickar av den substans eller den aktivitet de fastnar i, än vad en person utan beroende får. Det handlar om en genetisk känslighet i människans unika biokemi, säger Bitten.

Bitten förklarar att logiskt tänkande och viljestyrka, vår förmåga att bestämma oss för saker och genomföra det, sitter i en helt annan del av hjärnan än den där beroendet sitter. Beroendet sitter i reptilhjärnan. När den tar över och sätter sig i förarsätet så blir vi kapade och går på ren instinkt. Det går inte att tänka sig ur ett beroende, berättar hon.

Men ingen äter ju rent socker

De som inte tror på att sockerberoende existerar har också lyft argumentet att det vanligen inte är rent socker som de drabbade äter. Det beror på att hjärnans beroendecentrum reagerar starkast på kombinationen socker, fett och salt. Bitten Jonsson tycker dock att sockerberoende är en bra och väl beskrivande term.

– Gemensamt för de födoämnen som människor generellt har kontrollförlust över är att dessa livsmedel är blodsockerhöjande, säger hon.

Bitten uppmanar alla att gå till sig själva och fundera på vilka tillfällen man ätit mer än man hade tänkt. Kanske mer än man mått bra av. Sällan händer det om det inte ingår snabba kolhydrater i måltiden, eller hur!?

Vad ljuger, gömmer och smyger du med?

En klockren definition av beroende är att sådant som du ljuger om, gömmer och smyger med: det är du beroende av, säger Bitten och tillägger att ingen smusslar med kokt torsk. Men väldigt många gömmer choklad eller ljuger om hur mycket glass de ätit.

Vad är då socker?

Jo, förutom strösocker och sockerbitar så är det till exempel honung, fruktsocker, mjölksocker, farin och råsocker. Även andra raffinerade produkter som vitt vetemjöl, vitt ris och så vidare, omvandlas av kroppen till socker och ger samma effekt. Är du riktigt känslig så tål du kanske inte ens potatis utan att det drar igång ett sockersug.

Behöver du hjälp?

Om du har svarat ja på minst två frågor i Bitten Jonssons screeningtest eller känner igen dig i att ditt ätande får oönskade konsekvenser i ditt liv, så behöver du hjälp. På bittensaddiction.com finns det information och kontaktuppgifter till behandlare som kan hjälpa dig. Det finns också självhjälpsgrupper för matmissbrukare och sockerberoende, som arbetar efter samma framgångsrika 12-stegsprogram som Anonyma Alkoholister. Dessa hittar du här:

Food Addicts Anonymous

Over Eaters Anonymous

Diskutera sockerberoende i Familjelivs forum här:

Ni som varit sockerberoende - jag behöver hjälp!