Publicerad 31 March 2021

Fotograf:

Familjeliv “Kan jag ta TBE-vaccin och coronavaccin samtidigt?” Läs svaret här

Fästingsäsongen har börjat och för den som behöver fylla på sin dos av TBE-vaccinet – eller för den delen ta det för första gången – är det bråttom. Du får nämligen inte ta coronavaccin för tätt inpå TBE-sprutan. Läs experternas rekommendationer här!
Relaterat

Fakta

TBE

TBE är en förkortning av Tick Borne Encephalitis och är en fästingburen virussjukdom. Till skillnad från Borrelia, som är en bakterie, kan TBE smittas bara genom ett initialt bett från en fästing. 

Symtom på att du drabbats av TBE kan vara mycket milda. Har du otur kan du dock drabbas av svår huvudvärk, kramper, förlamningar och minnesstörningar. Dessa besvär kan bli bestående. 

Källa: 1177

I takt med att fästingarna sprider sig över Sverige och rör sig allt mer inåt landet och upp mot norr har behovet av vaccination mot den fästingburna sjukdomen TBE blivit allt större. Nu lyfter experterna ett varningens finger – det är nämligen inte bra att vaccinera sig för tätt mellan gångerna. På frågan om man kan ta TBE-vaccinet och covidvaccinet samtidigt är alltså svaret nej.

Ta TBE-vaccin så snart som möjligt är uppmaningen

Det är bland annat vaccintillverkaren Pfizer som gått ut med ett pressmeddelande där de vill uppmana folk att vaccinera sig mot TBE redan nu. Detta för att svenskarna statistisk sett tar TBE-sprutan någon gång under maj, juni eller juli – det vill säga, samma tidsperiod som allmänheten väntas bli erbjuden coronavaccinet. 

Fästingarna på många ställen i landet har dessutom redan börjat bli aktiva, så för den som vill skydda sig är det bra att ta sprutan mot TBE redan nu.

God planering viktig för TBE-sprutan i år

I år är det extra viktigt att du planerar för din fästingvaccination så att det inte sammanfaller med den tid du har för coronavaccinet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det ska gå minst sju dagar mellan vaccinationerna. Har du tagit en TBE-spruta bör du alltså vänta i minst sju dygn på att ta ditt coronavaccin. En del privata aktörer, exempelvis Doktor.se, rekommenderar sina patienter att låta det gå två veckor mellan tillfällena.  

– Det kan vara bra att se över vaccinationen tidigt på året för att ha ordenltigt skydd inför fästingens högsäsong. I år kan det vara ännu viktigare, på grund av timingen med Covid-19 vaccinet, säger Andreas Palmborg, medicinsk rådgivare på Pfizer.

Är det många känslor i gungning av coronavaccinet? In och lufta dina åsikter i vårt forum!

Läs mer:

Så får du ditt barn att äta mer grönsaker – avslöjar hemliga knepet

Artikelbild: Unsplash / CDC
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: “Kan jag ta TBE-vaccin och coronavaccin samtidigt?” Läs svaret här
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll