Publicerad 20 April 2021

Fotograf:

Familjeliv Betydligt viktigare för singlar att göra karriär visar rapport

Är du singel och bor själv? Då behöver du sätta igång att göra karriär. Det visar sig nämligen att ensamboende har betydligt större inkomstkrav på sig än för en sammanboende i Sverige, när det kommer till pensionsprognoserna. Familjeliv reder ut siffrorna!
Relaterat

Fakta

I Sverige finns ungefär 1,9 miljoner ensamhushåll. Drygt 40 % av alla som är över 20 år bor ensamma. 

Fler män än kvinnor bor ensamma.

Källa: SCB

Sverige är ett av världens mest singeltäta länder. Dessutom har vi en hög andel ensamboende i Sverige, vilket bland annat beror på att ungdomar i Sverige flyttar hemifrån tidigt. Dessutom är det många äldre som bor ensamma till skillnad från i andra länder, där det är vanligare med generationsboenden. 

Enligt SCB är det svårt att se ett samband mellan ensamboende och civilstatus, men kan konstatera att vi både har en hög andel singlar – och en hög andel ensamhushåll. Och att bo ensam är enligt en prognos från Pensionsmyndigheten inte en särskilt lönsam affär. 

Läs också: Är det sant att storasyskon oftare blir chefer? Vi har svaret!

Så mycket måste en ensamstående singel i Sverige tjäna 

För en person som bor ihop med en annan myndig med egen inkomst är det betydligt lättare att komma upp i ett bra pensionsbelopp. Pensionsmyndigheten själva skriver i ett pressmeddelande att en person som bor i ett sambohushåll behöver ha en månadsinkomst på drygt 19 000 kronor för att inte behöva fyllas ut med något grundskydd.

Men för en ensamboende? Då behöver du ha en månadsinkomst på minst 32 000 kronor, för att du inte sedan ska behöva ta ut grundskyddet. 

Grafen visar antal arbetade år med månadslön. Bildkälla: Pensionsmyndigheten 2021

Inte lika viktigt med karriär för samboende

– Den som är sambo är bättre rustad mot ekonomisk utsatthet eftersom man är två om många gemensamma utgifter som exempelvis boende, säger Tommy Lowén som är analytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande. 

De gemensamma utgifterna som den som bor i ensamhushåll går miste om kostar mycket, kan Pensionsmyndigheten konstatera. 

– En samboende med minst 38 års bosättningstid i Sverige kommer, tack vare grundskyddet, normalt inte under gränsen relativ låg ekonomisk standard oavsett vilken lön den personen har under arbetslivet, säger Tommy Lowén i pressmeddelandet. 

Är du ensamstående i Sverige och har svårt att få ihop vardagen? In och diskutera med folk i liknande situationer

LÄS MER:  

Så många barn har en förälder i fängelse

Sexlivet under corona: Ny studie överraskar forskare

Källor: SCB, Pensionsmyndigheten

Artikelbild: Pexels / Tima Miroshnichenko
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Betydligt viktigare för singlar att göra karriär visar rapport
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll