Lider din tonåring av ätstörning? Här är 16 varningstecken

Lider din tonåring av ätstörning? Här är 16 varningstecken. Foto: Unsplash/ JP Pau

Ätstörningar som anorexi, bulimi och hetsätningsstörning är ett växande problem och kan drabba vem som helst – oavsett kön och ålder. Annika Lindgren arbetar som psykolog och familjeterapeut på barnmottagningen på Stockholms centrum för ätstörningar. Hon berättar att större förändringar av matvanor kan vara ett tydligt tecken på ätstörningar.

Läs också: Hjälp! Jag misstänker att mitt barn tar droger

“Förändringarna sker ofta där det inte syns”

Många utvecklar ätstörningar redan i tidiga tonåren. Annika Lindgren beskriver att det ibland kan vara svårt för en förälder att upptäcka att ens tonåring lider av en ätstörning.

– Ätstörningar är luriga och förändringar sker ofta där de inte syns, som vid skollunchen och måltider utan föräldrar, säger Annika Lindgren till Familjeliv.

Det kan också leda till en kontrollförlust och ett överätande, eftersom den som äter för lite blir väldigt upptagen av mat.

Annika Lindgren, psykolog

Annika fortsätter.

– Ibland märks det på vikten, att ungdomen tappar mycket i vikt eller ökar i vikt under kort tid. Upptagenhet och strävan efter att kontrollera vikten eller kroppsformen och äta mindre leder ibland till viktminskning. Det kan också leda till en kontrollförlust och ett överätande, eftersom den som äter för lite blir väldigt upptagen av mat.

Upptagenheten kring mat

En ätstörning kan börja med ett “godisförbud” som sen övergår till en undvikande av vissa livsmedel, som läsk och fika. Kanske blir det endast vegetarisk kost och allt fler livsmedel som undviks. Annika Lindgren berättar:

– Som förälder kan det märkas genom ett ökat intresse för matlagning och bakning, oavsett om ungdomen vill äta av det som lagas eller bara laga åt andra. Ibland handlar upptagenheten om att laga ny och mer ”hälsosam” mat. Ofta börjar en ätstörning som en strävan efter ett hälsosamt beteende men blir alltmer tvångsmässigt med fler och fler regler.

Det är vanligt att den som är sjuk i ätstörningar döljer sina problem, skäms och inte vill dela med sig av sina innersta tankar. Det är vanligt att inte förstå och förneka att man har drabbats av en ätstörning inför sig själv och andra. Ätstörningar syns oftast inte utifrån, förklarar Annika Lindgren.

Finns många olika typer av ätstörningar

Det finns många olika sorters ätstörningar, bland annat anorexi, bulimi, hetsätningsstörning och restriktiv ätstörning (ARFID). Ätstörningar handlar främst om hur en person känner och tänker kring sin kropp, ätande och mat. Det är väldigt vanligt att man ställer höga krav på sig själv och är alldeles för självkritisk.

Det som också kännetecknar ätstörningar är att det är en störning i hur en person äter och försöker kontrollera sin vikt. Det kan handla om att hetsäta för att sen kräkas upp maten direkt eller att banta och vara väldigt restriktiv i sitt ätande. Gemensamt för personer med ätstörningar är att tankar på mat, ätande, utseende och kropp tar upp en stor del av deras liv.

Varningstecken på att din tonåring lider av en ätstörning

Det finns flera kännetecken som avslöjar om din tonåring lider av ätstörningar som du som förälder kan hålla koll på. Det är viktigt att som förälder hålla koll på förändringar och nya vanor om du tror att din tonåring lider av ätstörningar.

Annika Lindgren förklarar att det är svårt för föräldrar att märka av att ens tonåring lider av ätstörningar.

– Ofta märker tyvärr inte föräldrar en ätstörning så fort, eftersom ätstörningen lurar den som drabbas att dölja problemen för dem som kommer att försöka hjälpa den drabbade ur ätstörningen. Men då kan trötthet, nedstämdhet, påverkat humör, tendens att dra sig undan socialt vara tecken på att något sker som ungdomen behöver hjälp med.

Chansen för att man ska bli fullt återhämtad ökar ju tidigare man upptäcker en ätstörning och kan ingripa. En ätstörning är en allvarlig sjukdom, men det går att bli frisk och fri. Som förälder är det därför viktigt att hålla kolla på tidiga varningstecken på att din tonåring har en ätstörning.

Läs också: Vem av er tar snacket om riskerna med alkohol?

Här är tecknen på ätstörningar att hålla koll på

1. Förändringar i vikt

Märkbara svängningar i vikt, både upp och ner.

2. Bantning

Om du märker att din tonåring bantar eller håller på med någon form av diet så är det ett tydligt varningstecken på att din tonåring kan lida av en ätstörning.

3. Fokus på vad maten innehåller

Din tonåring har blivit väldigt intresserad av kaloriinnehåll, fett, gram, vikt och kolhydrater.

4. Intensiv träning

Om din tonåring börjar att träna intensivt, ibland flera träningspass per dag så är det ett varningstecken på på att din tonåring har en ätstörning. Om ungdomen inte kan avstå från planerad träning utan starkt obehag kan det vara ett tecken på att det blivit tvångsmässigt

5. Undviker gemensamma måltider

Att din tonåring drar sig undan från måltider och kommer med ursäkter för att inte delta och verkar obekväm med att äta kring andra kan vara ett tecken på en ätstörning.

6. Plötsligt ändrade matvanor

Din tonåring vill plötsligt inte längre vissa livsmedel, till exempel kött eller kolhydrater. Vägran och begränsningar kring mat kan vara ett tecken på att din tonåring lider av en ätstörning.

7. Stora och varma kläder

Om din tonåring börjar klä sig i stora varma kläder oavsett temperatur eller årstid så kan det vara ett tecken på att din tonåring lider av en ätstörning. Detta beror antingen på att hen försöker dölja sin viktnedgång eller att hen fryser till följd av viktnedgången.

8. Toalettbesök efter måltider

Om din tonåring försvinner in på toaletten efter måltiderna kan det vara ett tecken på att din tonåring lider av en ätstörning och kräks upp maten.

9. Hoppar över måltider

Din tonåring struntar i att äta frukost eller tar endast väldigt små portioner.

10. Ritualer

En tonåring som lider av ätstörningar kan skapa olika matritualer, exempelvis att hen tuggar maten ett antal gånger eller att hen inte låter maten blandas på tallriken.

11. Minskat umgänge

Din tonåring drar sig tillbaka och vill inte umgås med vänner och familj på samma sätt och har ett ointresse för andra människor.

12. Extrema humörsvängningar

Puberteten och hormoner påverkar självklart tonåringarnas humör. Om du upplever att din tonåring har extrema humörsvängningar och är väldigt lättretligt så kan det vara ett tecken på att din tonåring lider av en ätstörning.

13. Koncentrationssvårigheter

Om din tonåring har koncentrations- och inlärningssvårigheter så kan det bero på att din tonåring lider av en ätstörning då energiomsättningen i hjärnan minskar vid svältpåverkan. Hjärnan jobbar helt enkelt långsammare.

14. Ökad oro och ångest

Risken för psykisk ohälsa ökar vid ätstörningar.

15. Sömnproblem och trötthet

Din tonårings sömnproblem kan vara ett tecken på ätstörningar. Vid en ätstörning så sover man sämre och kommer inte ner i djupsömn, då kroppen inte slappna av ordentligt.

16. Fysiska problem

Om du misstänker att din tonåring lider av en ätstörning så bör du hålla koll på om problem som: oregelbunden mens, magkramper, svimningar, tandproblem, yrsel, spröda naglar, torr hud, tunt hår, kalla händer och fötter, dålig sårläkning och nedsatt immunförsvar.

Läs mer: Så många barn har en förälder i fängelse

Frisk och Fri är en ideell patient- och anhörigförening som man kan kontakta för hjälp och råd.

Källa: 1177.se