Publicerad 2 June 2021

Fotograf:

Hälsa För mycket B12 – går det? Dietisten svarar

Idag lider allt fler av brist på B12, men kan man få i sig för mycket B12? Dietisten Sofia Antonsson svarar på våra frågor om det livsviktiga vitaminet. 
Allt fler i samhället väljer att hoppa på den gröna vågen och äter en växtbaserad kost. Utan rätt kunskaper kan det dock ge negativa hälsoeffekter och många missar att få i sig den viktiga vitaminen B12. 

– Det är absolut ett näringsämne som vi successivt får i oss mindre av, förklarar dietisten Sofia Antonsson.

Vanliga symtom vid brist av B12

- Trött
- Yr
- Energilös
- Hjärtklappning
- Andfåddhet
- Sprickor i mungipan
- Svider på tungan 
- Dåligt minne
- Nedstämdhet

Vem drabbas av brist av B12?

Unga kvinnor som äter vegansk och vegetariskt är överrepresenterade när det kommer till brist av B12. Det kan delvis bero på att unga kvinnor successivt utesluter animaliska produkter och saknar kunskap om var de viktiga näringsämnena finns. Veganer bör vara extra uppmärksamma på sin kost – eftersom B12 bara finns i animaliska produkter. 

– Det florerar felaktiga rykten om att B12 finns i vissa alger, men det är inaktiva former av B12 och funkar inte i kroppen. Är man vegetarian kan man ta B12 tillskott, men är man vegan måste man ta B12 tillskott, säger Sofia bestämt.

Även många äldre kvinnor äter allt mindre kött och kan därmed också befinna sig i riskgrupp för brist av B12. 

– B12 bristen kan komma smygande efter en längre tid. Många tänker nog inte på att man ätit mindre kött de senaste åren när symtomen kommer, fortsätter Sofia. 

Går det att få i sig för mycket B12?

En vanlig fråga som dyker upp hos folk som tar tillskott är om det är farligt att få i sig för mycket B12. Vi tog upp den frågan med Sofia, som menar att det inte finns några sådana risker. 

Hon menar att eftersom vitaminen är vattenlöslig försvinner den också ur kroppen naturligt. Däremot kan kroppens naturliga reaktioner visa höga värden av B12 eller järn, men detta beror sällan på överkonsumtion. Därför rekommenderas människor som äter växtbaserad kost att äta kosttillskott som innehåller höga doser B12.  

– Ibland får man injektioner om man har kraftig B12 brist. Det finns helt klart värre vitaminer att överdosera, exempelvis fettlösliga som lagras i kroppen. Det är väl det positiva att det går ganska fort att få upp B12 värdet när man börjar ta tillskott, avslutar Sofia. 

Känner du igen dig i symtomen för brist av B12? Dela med dig av dina funderingar i Familjelivs forum!

Artikelbild: Pexels
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: För mycket B12 – går det? Dietisten svarar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll