Så vet du om du har en cysta på äggstocken

Foto: Unsplash

Ungefär 5-10 procent av alla kvinnor i fertil ålder får någon gång en cysta på äggstocken. Men du behöver inte vara fertil för att få cystor. Från att man är ett litet foster tills man blir äldre finns det risk för att det uppstår cystor på äggstocken.

Familjeliv tog kontakt med Stavros Iliadis som är överläkare i obstetrik och gynekologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Här svarar han på vanliga frågor om cystor.

Vad är en cysta?

En cysta är en vätskefylld eller vävnadsfylld blåsa. De är oftast ofarliga och många kvinnor får cystor på äggstocken helt utan att märka det. Ofta går de då över av sig själva och är inget att oroa sig för.

Generellt ska en cysta på äggstocken inte påverka din chans att bli gravid.

DISKUTERA: Hjälp! Bli gravid med PCO?

Är det ärftligt?

– Även om det finns vissa typer av cystor som kan ha ett ärftligt inslag så är det oftast inte ärftligt att få en äggstockscysta, säger Stavros Iliadis till Familjeliv.

Så bildas en cysta på äggstocken

Äggstocken är en del av kvinnans reproduktionsorgan – de står bland annat för produktionen av viktiga hormoner. Olika cystor fungerar på olika sätt, men så kallade funktionella cystor bildas efter ägglossningen. Om äggblåsan inte faller ihop efter ägglossningen som den ska, kan den istället börja dra till sig vätska och börja växa. Blåsan bildar istället en cysta – men kommer allt som oftast att sedan försvinna av sig själv. Det kan ta ett par månader.

Symtom: Så upptäcker du cystor på äggstocken

Många kvinnor får cystor på äggstocken helt utan att veta om det – de allra flesta går nämligen över av sig själv. Det finns många olika typer av äggstockscystor och symtomen varierar. Här är några vanliga symtom:

– Obehag vid samlag

– Problem att kissa eller bajsa

– Tryck i nedre delen av buken

– Kraftig mensvärk som du inte haft tidigare

– Vid enstaka fall akuta buksmärtor

Du kan också uppleva att du behöver kissa oftare.

– Det är dock möjligt att man har en äggstockscysta utan att man märker något. En del cystor tillhör den normala äggstocksfunktionen så de kan komma och gå utan att ge besvär, på så sätt märker man aldrig dessa, förklarar Stavros Iliadis.

Läs mer: Kan graviditet “bota” endometrios? Överläkaren svarar

Gynekologen ser cystor genom ultraljud

Cystor på äggstocken syns genom ett vaginalt ultraljud och går snabbt att upptäcka. Om din gynekolog eller läkare upptäcker en cysta på din äggstock är det vanligt att de väntar med att operera bort den eftersom den kan gå bort av sig själv. Om cystan gör ont eller ger dig andra besvär, eller om cystan inte försvinner, kan du behöva operera bort den.

Din gynekolog kommer också kunna fastställa vad det är för typ av cysta som det handlar om.

4 olika typer av cystor

Det finns fyra typer av godartade cystor, det vill säga cystor som inte leder till cancer.

– Funktionella cystor

– Chokladcystor

– Godartade tumörer

– Dermoidcystor

Funktionella cystor
Har du så kallade funktionella cystor är de godartade. Dessa är de vanligaste cystorna på äggstockarna. Preventivmedel som minipiller och hormonspiral kan ibland störa ägglossningen vilket gör att risken för att du får dessa funktionella cystor ökar, skriver 1177.

Chokladcystor
Chokladcystor är något som du med endometrios kan få. De kallas chokladcystor eftersom de kan innehålla levrat blod.

Godartad tumör
Får du en godartad tumör i din äggstock blir det i form av en cysta. Den här typen av cystor blir vanligare för kvinnor som är över 40 år. Dessa cystor kan bli mycket stora, upp till 50 centimeter i diameter, och innehålla flera liter vätska, skriver 1177.

Godartade tumörer opereras i princip alltid bort eftersom de inte försvinner av sig själva.

Dermoidcystor
Dermoidcystor kallas också för tvillingcystor och kan bestå av vävnader från kroppen. Det är inte ovanligt att de består av talg eller hår. De hör också till godartade tumörer.

Tvårummig eller bilokulär cysta

Cystorna kan ha ett eller fler hålrum i sig. Så här förklarar Stavros Iliadis vad en tvårummig cysta är.

– Olika äggstockscystor kan ha olika utseenden. De kan innehålla vätska, vatten, blod eller delar av fast vävnad av olika typer. En cysta kan bestå av ett eller flera hålrum och kan i sin tur har olika innehåll. En tvårummig cysta (som i medicinsk terminologi också kallas för "bilokulär") består av två olika hålrum och om den innehåller vätska eller blod så är den i de allra flesta fall godartad.

DISKUTERA: Tvårummig cysta på äggstocken

Kan cystor utvecklas till cancer? Hur vet man om den är farlig?

– De allra flesta äggstockscystor är inte cancer och kräver ingen operation, förklarar Stavros Iliadis.

Risken att den utvecklas till cancer stiger med åldern, skriver Medlineplus, en medicinsk sajt som Stavros Iliadis rekommenderar.

Det är din läkare eller gynekolog som kan ta reda på om cystan är elakartad. Har du en elakartad cysta på äggstocken heter det äggstockscancer. Då börjar cellerna i äggstocken dela på dig på ett okontrollerat sätt. Det är ovanligt att kvinnor under 40 år får äggstockscancer.

DISKUTERA: Jag har haft äggstockscancer – fråga mig vad ni vill

Kan p-piller motverka cystor på äggstocken?

Det finns inget som tyder på att kombinerade p-piller går att läka cystor. Det har gjorts studier på det, och en av dem kan du läsa om här.

Hur känns det när en cysta på äggstocken spricker?

Det kan hända att cystan på äggstocken spricker, men det är inte särskilt vanligt. Du kan vara lugn med att det inte är farligt när den spricker, men du ska ändå ta dig till gynakuten för att få den undersökt.

På forumet beskriver folk känslan när cystan spricker lite olika:

“Det var som en plötslig stickande smärta och en varm våg inne bland mina organ.”
“Föder hellre barn 100 gånger om än får den smärtan igen!”

“Känns som att man får en kniv i magen och man tror att man ska dö.”

“Det gjorde så in i helvetes ont. Det började lite hastigt och sen så blev de bara värre och värre. “