Publicerad 22 June 2021

Fotograf:

Hälsa Smittar urinvägsinfektion vid sex? Det här gäller

Om du har urinvägsinfektion behöver du avstå från sex. Men är det för din eller din partners skull? Vi reder ut vad som gäller!




Relaterat

Fakta

Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommit in i urinröret. Blåskatarr är den vanligaste formen av urinvägsinfektion. De vanligaste symtomen är sveda när du kissar, och besvären brukar oftast gå över av sig själv.

Källa: 1177

Hälften av alla kvinnor kommer drabbas av urinvägsinfektion någon gång i sitt liv. En del kvinnor har besvär med återkommande urinvägsinfektioner, medan andra bara får det någon enstaka gång. Män kan också få urinvägsinfektion, men inte alls lika lätt. Hur smittsamt är egentligen urinvägsinfektion? Det har Familjeliv tagit reda på!

Hur känns urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion, som oftast är blåskatarr, brukar visa sig genom att du känner ett starkt behov av att kissa ofta. När du väl kissar kan det spänna eller svida. 

 – Du vill kissa oftare

 – Smärta eller sveda när du kissar

 – Du känner dig lite frusen

 – Smärta i nedre delen av magen eller runt urinblåsan

Källa: 1177

Var noga med att kolla upp att dina symtom verkligen är urinvägsinfektion eller blåskatarr – liknande symtom återfinns nämligen vid klamydia!

DISKUTERA: “Vi har levt ihop i tre år – nu har han smittat mig med klamydia”

Kan man ha sex när man har urinvägsinfektion?

Om du har urinvägsinfektion ska du avstå från sex. Det beror på att friktionen från sex, både penetrativt men också oralt, kan förvärra infektionen. Dessutom är risken att du får in fler bakterier i urinröret om du har samlag under din infektion.

Därför ska du inte ha sex när du har urinvägsinfektion:
 – Du kan förvärra din infektion

 – Det är inte skönt

 – Du kan få fler bakterieangrepp

Se mer i videon nedan!

Läs mer: Öka sexlusten med snippsauna – den omtalade hälsotrenden

Smittar urinvägsinfektion av samlag?

Nej, det smittar faktiskt inte. Inte din partner, i alla fall. Men även om det inte smittar, så kan du få urinvägsinfektion av samlag. 

Kan man få urinvägsinfektion av sex?

Ja, studier visar att det finns en samband mellan sex och urinvägsinfektion. Man brukar rekommenderas att kissa direkt efter samlag för att rensa urinröret på eventuella bakterier som kommit in vid samlaget. 

Läs mer: Sexologens 6 knep för att våga ta initiativ till sex

Kan man få urinvägsinfektion av onani?

Det kan vara bra att hålla händerna borta från könsorganet när du har urinvägsinfektion, eftersom du förmodligen är mer känslig för bakterieangrepp när du redan har en pågående infektion. 

Kan killar få urinvägsinfektion efter sex?

Ja, det gäller även killar och män! Precis som tjejer rekommenderas killar att kissa efter samlag, även om det kan vara lite svårt. Precis som för tjejer handlar det alltså om att rensa urinröret på eventuella bakterier som kommit in vid samlaget.

När är det grönt ljus att ha sex igen?

Om du har urinvägsinfektion ska du vänta tills dina symtom helt är borta innan du kan börja ha sex igen. För din egen skull ska du försöka att inte utsätta din vagina eller penis för allt för mycket friktion tills dess att det inte svider och känns jobbigt längre.

Artikelbild: Pexels

Läs mer: “Vi har inte sex längre” – parterapeuten om förhållanden utan sex




Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Smittar urinvägsinfektion vid sex? Det här gäller
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll