Publicerad 28 June 2021

Fotograf:

Tips Smarta knepet: Så håller färska jordgubbar längre

Jordgubbar ska ätas färska, men det finns smarta sätt att förlänga livstiden på dina underbara sommarbär. Här kommer Familjeliv med tips på hur du förvarar dina jordgubbar på bästa sätt.
Köpte du lite för många jordgubbar, eller har du plockat på dig några liter inför morgondagen? Att förvara färska jordgubbar är inte svårt – Familjeliv guidar dig genom alla sätt du kan förvara dina jordgubbar på!

Läs också: 5 läckra recept på somriga sallader

Så förvarar du dina jordgubbar

Det finns några enkla knep för att bevara dina jordgubbar färska. 

Hur länge håller jordgubbar i kylen?

Svenska jordgubbar brukar kunna hålla sig färska i kulskåpet i ungefär 4-5 dagar. Om dina jordgubbar har ett annat ursprungsland kan hållbarheten vara något längre, ibland dubbelt så länge. 

Förvara färska jordgubbar – osnopppade

Det hemliga “hacket” för att förvara dina färska jordgubbar är att inte avsnoppa bären – de håller nämligen bättre med sina gröna blad kvar på fruktkroppen. 

Kylskåpet

För att dina jordgubbar ska behålla sin färskhet längre är det också bra om jordgubbarna hålls kylda. Jordgubbar håller alltså bäst om de förvaras i kylskåp. Ska du ställa in dem i bilen är det bra om du försluter påsen du fick dem i – så att den kalla luften i den förvaras. 

DISKUTERA: Tappar jordgubbar smaken i kylskåpet?

Skölj sparsamt

Skölj måttligt så att inte vatten tränger in i dina bär. Det gör dem mosiga och ger den lite lätt “solkiga” känslan. 

Undvik trängsel

Jordgubbar gillar inte att trängas. Trycket gör att de kan bli solkiga – ge därför plats åt dem och förvara dem till exempel i ett durkslag. 

Låt dem andas

Jordgubbarna vill förvaras luftigt. Välj därför ett durkslag som är stort nog för alla jordgubbar, eller dela upp dem i två eller flera förvaringslådor eller durkslag.

Läs också: 7 smarriga tips på matsäck att ta med till picknicken

Frysa, torka, sockra – så förvarar du dina jordgubbar längre

Har du kommit till insikt om att du fick alldeles för mycket jordgubbar över? Så här långtidsförvarar du jordgubbarna!

Förvara jordgubbar – frys in

Snoppa, skiva och pudra lite strösocker över jordgubbarna och frys sedan in dem för längre hållbarhet. I frysen ska det vara minst 17 minusgrader och här ska dina jordgubbar kunna hållas goda i ett halvår.

Förvara jordgubbar – torka i ugn

Sätt ugnen på 50 grader. Lägg bakplåtspapper på en form. Skiva jordgubbarna tunt, som tjockast en halv centimeter, och torka dem i ungefär 6-12 timmar beroende på hur tunna skivor du har gjort. Håll en liten träslev för ugnsluckan så den inte stängs helt. Förvara dem sedan i en lufttät burk.
 
Artikelbild: Unsplash
 
Läs mer: Nattmat: 5 ultimata tips när du är hungrig på natten
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Smarta knepet: Så håller färska jordgubbar längre
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll