Så hanterar du stamning på bästa sätt

(opublicerad)

Stamning känns oftast igen som blockeringar eller upprepningar av ljud och stavelser, trots att barnet vet vad hon eller han vill säga. För de flesta barn börjar det mellan två till fem års ålder beroende på hur tidiga de är med talet. Idag stammar ungefär fem procent av alla barn. För majoriteten växer stamningen bort med åldern men för cirka en procent blir stamningen en bestående funktionsnedsättning upp i vuxen ålder.

– Upprepningar i talet är ganska vanligt hos yngre barn, och ganska nyckfullt. Plötsligt stammar barnet och lika plötsligt kan det försvinna igen. Det viktiga är att du som förälder är stöttande utan att göra stamningen till ett problem, utan vänta ut barnet. Samt att inte hjälpa barnet med ordet som det försöker säga, säger Robert Bildsten, Förbundsordförande Stamningsförbundet.

En mamma i Familjelivs forum är orolig över sin treåriga flickas plötsliga stamning:
– Min dotter är drygt tre år och började prata väldigt tidigt. Hon har ett stort och bra ordförråd med många roliga tankar. Men nu har hon börjat stamma mycket. Det är inte varje gång hon pratar utan då och då, men de senaste dagarna har det eskalerat och ibland får hon knappt fram någonting. Det märks på henne att hon tycker att det är jobbigt. Vad kan det här bero på? Hur ska vi bemöta henne när det händer? frågar mamman.

– Vid den minsta oro tycker jag att man ska vända sig till BVC, för att där bli hänvisad till en logoped. Ett tidigt besök hos logoped ökar möjligheterna till att stamningen lättar eller rent av upphör, säger Robert Bildsten.

Tips till dig som pratar med stammande barn– Ge varandra tid att prata– Ha en naturlig ögonkontakt med barnet.– Fyll inte i, när barnet stammar, låt hen prata färdigt.– Stimulera barnet till att prata fritt utan att ställa för mycket frågor.– Lyssna på vad barnet säger, inte hur.– Bygg upp barnets självförtroende genom att fokusera på det barnet är bra på och ge beröm.– Förmedla att du tycker om barnet som det är.Källa: stamning.seStamningsförbundet har kommit med en jättebra broschyr som riktar sig mot förskolan. Den innehåller det mesta du behöver veta om stamning och går att ladda ner och/eller skriva ut på Stamningsförbundets hemsida här →

Vad kan jag som förälder göra för att underlätta för mitt barn?
– Jag tycker det viktigaste är att lyssna in vad barnet vill säga och låta det ta lite tid. Som jag sa tidigare tycker jag du ska kontakta BVC om du känner dig orolig. Där kan du få en remis till logopedmottagningen, säger Robert Bildsten.

Stamningen kan vara väldigt jobbig för barnet och även påverka deras självförtroende. Hur hanterar man det?
– Hela tiden stötta och lyssna på vad barnet säger utan att på något sätt stressa fram vad som du märker eller tror att barnet vill säga. Fyll aldrig ut meningarna. Visa bara att du är lugn och att du tror på barnet. Det är viktigt att få fram att det inte är något fel att stamma, avslutar Robert.