Så ökar du tryggheten på TikTok – tonåringarnas 5 bästa tips

Tonåringarna har själva satt ihop sina TikTok-tips till föräldrar. Foto: RawPixel / Envato Elements

Många föräldrar tycker att det är svårt att hänga med i barnen och tonåringarnas digitala liv. TikTok ger föräldrar säkerhetstips framtagna av tonåringar så föräldrar lättare ska kunna prata med dem om onlinesäkerhet.

Som förälder kan det kännas överväldigande att hålla sig uppdaterad kring sociala medier, nya plattformar och de senaste trenderna. Många föräldrar upplever också att det är svårt att prata med sin tonåring om säkerhet online, samtidigt som tonåringar ofta faktiskt vill dela med sig av sina tankar och känna sig lyssnade på. Hur ska man då göra för att hänga med i vad som händer i barns och tonåringars liv på TikTok och SoMe?

TikTok utökar funktionen “Föräldrakontroll”

För att hjälpa föräldrar att på bästa sätt stötta sina barns och tonåringars digitala utveckling utökar idag TikTok sin funktion “Föräldrakontroll” med tips och råd till föräldrar. Funktionen är utvecklad tillsammans med tonåringar och experter från organisationen Internet Matters som arbetar med onlinesäkerhet för ungdomar. Om du har ett eget TikTok konto som är kopplat till ditt barns eller tonårings konto kommer du får en notifikation i appen med uppmaning om att ta reda på mer om vilken typ av stöd tonåringar efterfrågar från sina föräldrar när de navigerar sig runt i den digitala världen. Om du inte har ett kopplat konto, lugn. Vi på Familjeliv har tagit del av samtliga tips från tonåringarna som vi nu delar med oss av till er.

Läs mer: 4 enkla pluggtips som gör det lättare för barnet

Tonåringar önskar sig mer stöd från sina föräldrar

I de fokusgruppsdiskussioner TikTok genomfört med ungdomar framkom att den typ av stöd tonåringarna önskar från vårdnadshavare när de försöker navigera i den digitala världen är:

1. "Hjälp mig förstå reglerna"

Tonåringar förväntar sig inte att vuxna ska vara närvarande på alla plattformar, men de uppskattar ändå deras stöd. Det inkluderar bland annat hjälp att förstå och kontrollera integritets- och säkerhetsinställningar. Föräldrar ska inte vara rädda för att sätta gränser - tonåringar förväntar sig det.

2. "Var tillgänglig för ett snack"

Tonåringar vill att betrodda vuxna ska vara intresserade av deras digitala liv och förstå hur viktig onlinevärlden är för dem. De vill att föräldrarna ska vara tillgängliga för att prata och inte vara rädda för att starta en konversation.

3. "Grips inte av panik när något går fel"

En tonåring som närmar sig en förälder med en fundering kan känna sig sårbar, rädd, generad eller upprörd. Föräldrar måste låta dem veta att de är glada över att tonåringen kommit till dem och att de lyssnar utan anklagelser, ställer frågor och fokuserar på lösningar.

4. "Lita på mig"

Tonåringar förstår att förtroende är något man gör sig förtjänt av och de förväntar sig att föräldrar håller koll, men de känner att större självständighet blir viktigare ju äldre de blir. Alla familjer är olika och hur fort tonåringen blir självständig i sin användning av teknik varierar. Om en tonåring vet hur man navigerar säkert på plattformar och vänder sig till sin förälder när något går fel är det en bra grund för förtroende.

5. "Respektera mitt privatliv"

Att hitta en balans mellan tonåringens förväntningar på integritet och att säkerställa att de är säkra är en av de svåraste utmaningarna med föräldraskapet, både online och offline. Det kan vara jobbigt när tonåringar säger att de inte vill att föräldrar följer dem på olika plattformar och det är naturligt att då tro att de har något lurt för sig, även om det är mer troligt att de bara vill ha utrymme att självständigt hänga med vänner utan att känna sig bevakade.

Ditt barn eller din tonåring vill med andra ord att du ska vara närvarande och stöttande i deras digitala liv, men ändå kunna få behålla sitt privatliv och sin integritet. Ömsesidig respekt och tillit – kanske lättare sagt än gjort, men vi hoppas att den här guiden ska vara en hjälp på vägen.

Om du vill läsa mer om TikTok och funktionen "Föräldrakontroll" kan du göra det här.

Läs mer: Kina förbjuder barn att spela onlinespel på vardagar