Därför får du löparmage – och så undviker du det

Lider du av löparmage? Foto: Pexels

Vad är löparmage?

Löparmage är ett magbekymmer som drabbar löpare, cyklister och andra konditionsutövare. Vanliga symtom på löparmage är magknip, diarré, kräkningar och illamående.

4 orsaker till att du drabbas av löparmage

Löparmage kan uppkomma av många olika anledningar. Familjeliv listar de fyra vanligaste!

1. Minskad blodtillförsel till mage och tarm: Under intensiv träning allokerar kroppen syre till de delar av kroppen som arbetar hårdast. För en löpare innebär det att benen, hjärtat och lungan får mer syre och blodtillförsel – medan magen och tarmen får en strypt tillgång. Det kan resultera i att magen får svårare att ta upp och smälta den energi som kroppen fått i sig innan träningen, vilket i sin tur leder till magknip.

2. För stort intag av energi innan konditionsträning: På senare år har forskning visat att kroppens matspjälkning pågår i flera timmar efter intag av fibrer, fett och kolhydrater. Var därför uppmärksam på hur mycket du äter innan en lång cykeltur eller springtur. Kroppen kommer att prioritera att ge energi till musklerna och magen blir lidande.

3. Mekanisk stress: Konditionsträning såsom löpning innebär generellt en mekanisk belastning på kroppen. Statiska rörelser, stötar och vridningar under en längre period kan ge mekanisk stress – en konsekvens av detta är bland annat magknip eller illamående.

4. Hållningen kan påverka: Cyklister kan få löparmage eftersom de sitter i en hållning där det bildas ett konstant tryck mot magen och tarmen. Kompressionen leder sedan tyvärr ofta till magproblem.

3 sätt att undvika löparmage

1. Undvik svårsmält mat inför aktivitet.

2. Minska mekanisk belastning med "mjukare" löparsteg och bättre hållning.

3. Upprätthåll vätskebalansen – sportdryck innehåller salter som är lättare för kroppen att ta upp än vanligt vatten.

Har du drabbats av löparmage? Dela med dig av dina erfarenheter och diskutera i Familjelivs forum här!