Publicerad 20 September 2011

Hypnobirthing, ett viktigt komplement till dagens förlossningsvård.

Fotograf:

Dagdröm dig igenom förlossningen

Trendmetoden hypnobirthing kommer nu till Sverige. Målet är ett mer avslappnat och lugnt sätt att föda. ”Ett viktigt komplement till dagens förlossningsvård” säger Annika Samsioe vid Institutionen för kvinnor och barns hälsa på Karolinska Institutet.
Relaterat

Fakta

Hypnobirthing – lär dig:

Hypnobirthing som förlossningsförberedande metod har länge varit en trend i England och USA och nu börjar med självhypnos göra sitt intåg i Sverige. På Familjelivs forum har flera användare efterfrågat erfarenheter från hypnobirthing. En blivande mamma skriver.
– Är det någon här som gått en kurs i hypnobirthing? Hjälpte det under förlossningen och hur mycket förberedde du dig?

Amy Neuhedel är en av Sveriges första hypnobirthing instruktörer och certifierad att utöva hypnos för födsel samt lära ut metoden bakom. Hon kom i kontakt med metoden när hon var gravid med sitt andra barn.
– I början var jag väldigt skeptisk till hela grejen, men jag lånade hem kursmaterial som bland annat bestod av ljudspår och fastnade. Förlossning skilde sig markant från min första, och jag bestämde mig för att förmedla detta till andra.

Amy berättar att tanken med hypnobirthing är att du ska förbereda dig mentalt och vända dina förväntningar på smärtsam förlossning till en lugn och fin upplevelse.
– Hypnobirthing innebär inte en ”vanlig” form av hypnos utan är mer en metod för att försätta sinnet i ett avslappnat tillstånd, precis som när du är försjunken i en bra bok, säger hon och fortsätter:
– Vi förknippar ofta förlossningen med smärta och rädsla. Det gör att vi direkt börjar sända ut stresshormoner som gör det svårt att få livmodern att slappna av. Om du istället lyckas slappna av börjar kroppen sända ut endorfiner som är ett naturligt smärtstillande medel, starkare än morfin och förlossningen blir mindre smärtsam.

Programmets övningar bygger i huvudsak på att lyssna på övningar som hjälper dig att bygga upp en målbild och förändra ditt sätt att se på din kommande förlossning. Du ersätter till exempel negativt laddade ord som värk till sammandragning. Programmet bygger på att du varje dag lyssnar på en skiva i ungefär 40 minuter innan du somnar. Det finns även övningar som du kan utföra gemensamt med din partner så att ni tillsammans kan få en lättare förlossning.
– Jag rekommenderar att man utför programmet i ungefär åtta veckor men du måste orka fortsätta hela vägen. Kan du inte lägga den tiden börja senare. Sen är det som med all träning ju tidigare du börjar desto mer hjälp får du, säger Amy Neuhedel.

Barnmorskan och medicine doktorn Annika Samsioe vid Institutionen för kvinnor och barns hälsa på Karolinska Institutet är i slutskedet av en pilotstudie på den nya förlossningsförberedande metoden och är i dagsläget positiv.
– Det jag kunnat utläsa hittills är mycket positivt. Men det går givetvis inte att dra på för stora växlar ännu. Min personliga åsikt är att par idag behöver ett komplement till den medicinskt inriktade förberedelsen. Då tänker jag i första hand på smärtlindringen. Hypnobirthing ger den blivande mamman och hennes partner en god förståelse och kontroll över situationen.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Dagdröm dig igenom förlossningen
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll