Publicerad 1 August 2013

Hur skriver man ett förlossningsbrev? Mall för nedladdning här.

Fotograf:

Så skriver du ett förlossningsbrev

Som en del av förberedelserna är det många som väljer att skriva ett förlossningsbrev. Familjeliv hjälper dig på traven.
Relaterat

Fakta

Ett förlossningsbrev är dina och din partners tankar och önskemål inför den kommande förlossningen. De flesta gravida kvinnor har tankar och funderingar kring hur det kommer att bli. Kanske känner du dig orolig och nervös eller så önskar du att förlossningen ska te sig på ett visst sätt. Brevet kan fungera som en mentalförberedelse, då det ger dig chans att fundera på hur du vill ha det. Det är också ett tillfälle att prata med sin partner eller medföljare om vilka förväntningar ni har på varandra och den personal som finns på förlossningen.

Viktigt att tänka på är att brevet är ett önskemål och ingen kravlista. Det är omöjligt att säga innan exakt hur en förlossning kommer att bli, då varje födsel är unik. Med det kan ändå vara bra att fundera och sätta ord på vad man själv tror kan bidra till att förlossningen blir en positiv upplevelse.

Kanske har ni ett önskemål om att partnern eller medföljaren ska klippa navelsträngen eller om ni av religiösa skäl vill att vissa saker ska ske efter att barnet är fött.

När bör man börja skriva på sitt förlossningsbrev?
– I graviditetsvecka 36 brukar barnmorskan göra en sammanfattning av graviditeten i journalen tillsammans med patienten. I samband med det kan det vara bra att skriva sitt förlossningsbrev och även passa på att ställa frågor. Antingen skriver ni ett separat brev eller så skrivs önskemålen in direkt i journalen, säger Aleksandra Nived, barnmorska och expert på Familjeliv.se.

Faktagranskad av Aleksandra Nived, barnmorska.

Öppna och ladda ner mallen "Mitt förlossningsbrev" HÄR!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så skriver du ett förlossningsbrev
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll