Publicerad 22 October 2013

Fotograf:

Ultraljudsexperten: Det här är sant och falskt om ultraljud

Som gravid är veckorna fram till ultraljudet en enda lång nedräkning. Inte blir väntan lättare av alla olika och ibland motstridiga fakta som cirkulerar. Vad stämmer och vad är rena rykten? Ultraljudsexperten hjälper dig att besvara de vanligaste frågorna.
Relaterat

Fakta

Gisela Bergström, barnmorska och VD för Ultraljudsbarnmorskorna i Stockholm

På Familjeliv diskuterar gravida ultraljud i hundratals forumtrådar. Det är ingen tvekan om att ultraljudet är en stor och viktig händelse när man väntar barn. Att få se konturerna av sin lilla bebis på monitorn är en häftig och fantastisk upplevelse.

Men lika lyckligt som ögonblicket är när bebisens pulserande hjärtljud fyller rummet, lika ångestladdad kan väntan på ultraljudsbesöket vara. En blivande mamma som ska göra sitt första ultraljud berättar i en forumtråd att hon har börjat tveka om hon ens är gravid.

"Jag är så rädd att barnmorskan ska säga: 'Nähä, det finns inget där. Du är bara tjock.'"

Vanligt att tvivla 

Det är inte ovanligt att plötsligt tvivla på om det verkligen finns en bebis i magen. Det menar Gisela Bergström, barnmorska och VD för Ultraljudsbarnmorskorna i Stockholm, som har arbetat med ultraljudsundersökningar i nära 30 år.

– I vecka 8 till 10 väljer en del att göra ett tidigt ultraljud. De flesta kommer för att de mår för bra. Gravidsymptomen har försvunnit – illamåendet är borta och brösten spänner inte längre. Det är helt naturligt att symptomen avtar, men jag kan förstå att man vill veta, säger Gisela Bergström.

Om man är orolig för vad ultraljudet ska avslöja, är det bra att försöka tänka på att det nästan alltid visar att allt är som det ska.

– De allra flesta missfall sker väldigt tidigt. Ju längre graviditeten fortskrider, desto säkrare kan man känna sig på att man får behålla barnet. Men om oron är så stark att den påverkar sömnen och vardagen, kan man göra ett tidigt ultraljud.

Över 98 procent av alla rutinultraljud visar inga avvikelser. Vid ytterst få fall, betydligt mindre än två procent, upptäcks en grav avvikelse, exempelvis ett hjärtfel.

– Upptäcker man ett hjärtfel, planeras förlossningen efter det. Den förläggs till kontorstid och ett operationsteam står redo när det är dags. Om fostret har en grav avvikelse är syftet alltså inte att avbryta graviditeten, utan att förbereda förlossningen och rädda barnet, säger Gisela Bergström.

Sant eller falskt om ultraljud 

Men det är inte bara oron för avvikelser som sätter myror i huvudet inför ultraljudet. Det cirkulerar också en mängd påståenden om kön, tvillingar och förlossningsdatum. För den som inte är medicinskt insatt kan det vara svårt att veta vad som stämmer. Barnmorskan och ultraljudsexperten Gisela Bertström hjälper därför till att reda ut de vanligaste ryktena.

”Man kan inte vara helt säker på om det är en pojke eller flicka.”
Sant.
– Till 99 procent kan man vara säker. Hur bra barnmorskan ser könsorganet på ultraljudet beror på faktorer som mängden fostervatten och hur fostret ligger, säger Gisela Bergström.

”Det är lättare att se om det är en pojke.”
Falskt.
– Det är ingen skillnad. Ibland kan fostret ligga med korsade ben och på pojkar kan navelsträngen vara i vägen – då kan det vara svårt att se könet.

”Det händer att man missar en tvilling på ultraljudet”
Sant, men osannolikt.

– Eftersom det är olika förutsättningar vid ultraljudsundersökningar, till exempel på grund av mammans BMI, mängden fostervatten och fostrets position, händer det någon enstaka gång under tidig graviditet, men det är ovanligt.

”Före vecka 10 gör man vaginalt ultraljud”
Sant och falskt.

– Från vecka 7–8 kan man göra det via buken om man är van att göra ultraljud. Det är trevligare för patienten. Men det beror bland annat på om livmodern är framåtriktad eller bakåtriktad om man gör vaginalt eller abdominellt ultraljud.

”Förlossningsdatumet från ultraljudet stämmer bättre än sista mensen”
Sant.

– Ultraljudsdateringen är mycket säkrare än sista mensen. Peak:en på vår datering hos Ultraljudsbarnmorskorna ligger inom ett dygn från förlossningsdatum.

”Med ett 3D-ultraljud kan man se bebisens ansiktsdrag”
Falskt.

– Vi barnmorskor upplever att alla barn ser likadana ut på ultraljud. I Sverige gör man 3D-ultraljud om det finns en indikation på en avvikelse. Det tar lång tid att få en bra bild och fostret måste ligga perfekt med ansiktet uppåt. När man gör ett ultraljud skickar man in energi till fostret. Det är inte farligt, men man ska inte göra det i onödan.

Ultraljud vid graviditet

Före vecka 13: Endast ultraljud om man har blödning, smärta, osäker graviditetslängd eller om man tidigare har haft utomkvedhavandeskap eller missfall.

Vecka 13 till 20: Rutinultraljud som undersöker om fostret eller fostren lever, antal foster, gravidvecka och om fostret har någon förändring.

Vecka 21 fram till förlossningen: I de flesta landsting görs bara ultraljud om graviditeten inte verkar utvecklas som den ska.

KUB-undersökning är ett kombinerat ultraljud och blodprov för att ta reda på sannolikheten för kromosomförändringar. Om man erbjuds KUB eller inte beror på vilket landsting man tillhör.

Källa: SLL och Ultraljudsbarnmorskorna

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Så berättar du att du är gravid för en vän som inte kan bli med barn
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Ultraljudsexperten: Det här är sant och falskt om ultraljud
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll