Publicerad 21 January 2014

Fotograf:

Hur fungerar TENS egentligen?

En gravid kvinna funderar på smärtlindring med TENS. Hur fungerar TENS? Är metoden säker? Barnmorskan svarar. 
"Vi väntar barn i mars och jag är nyfiken på TENS. Har en dotter sen innan och ville pröva då, men det blev inget av olika anledningar. Hur som helst, önskar lite info kring TENS. Hört man ska testa innan förlossningen. Men vart får jag tag i en och hur fungerar det?

Är det en säker och välbeprövad metod? Vid förra förlossningen använde jag ryggmärgsbedövning och nu känner jag för att testa något annat. Om TENS inte är något bra alternativ. Vad finns det då? Tacksam för svar!

Svar från barnmorskan Aleksandra Nived.

TENS är elektrisk nervstimulering. Impulser stimulerar nerverna som i sin tur leder till frisättning av endorfiner, kroppens eget smärtstillande hormon. I praktiken fästs plattor med elektroder på huden och ger ifrån sig elektriska impulser. När den är på känner man muskelryckningar och att det pirrar i huden under elektroderna.

TENS är en säker och välbeprövad metod. Studier har visat att metoden har störst effekt i det tidiga öppningsskedet men att den kan ge effekt under hela öppningsskedet. Metoden kan även få dig att slappna av om du är spänd. Jag rekommenderar att du provar i god tid före förlossningen tillsammans med din partner, så att din partner kan hjälpa dig att styra den om du vill fokusera på värkarna. De flesta mödravårdscentraler har TENS apparater för utlåning eller uthyrning.

De stora fördelarna med TENS är att den inte påverkar varken dig eller barnet negativt under förlossningen och att du själv kan kontrollera styrkan och intensiteten i de elektriska impulserna.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Hur fungerar TENS egentligen?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll