Publicerad 10 November 2009

Förbered dig mentalt genom att skriva ett förlossningsbrev. FOTO johner.se

Fotograf:

Så skriver du förlossningsbrev

Barnmorskan tipsar om vad du ska skriva.
De flesta gravida kvinnor har tankar och funderingar kring hur förlossningen kommer att bli. Många kan känna sig oroliga och nervösa. En bra förberedelse kan därför vara att skriva ett förlossningsbrev, något många barnmorskor uppmuntrar till idag.

- Förlossningsbrev kan ses som en mental förberedelse, då man hinner fundera igenom hur man vill ha det, säger Mari Denckert.
Hon är barnmorska på Mama Mia i Stockholm och har arbetat inom både förlossning och mödravård. Hon är även Familjelivs egen barnmorska och svarar på frågor där.

Hur ska man då utforma sitt förlossningsbrev och vad ska ett sådant innehålla? Just det har Familjelivsmedlemmen Meaa grunnat på. Hon väntar sitt första barn i februari nästa år och vill gärna förbereda sig.

- Mitt förlossningsbrev är nog mer för min skull. Jag vill ha tid att tänka igenom vad jag är positiv till och sånt jag verkligen inte vill vara med om. Jag hinner också tänka igenom mina egna förväntningar om förlossningen i det stora hela, säger Meaa. I sitt förlossningsbrev tar hon bland annat upp att det är första barnet, att hon är positiv till lustgas och varma bad och att hon gärna vill bli få råd om andning.

Mari Denckert tycker att förlossningsbrevet är en bra mental träning som kan ge viktig information till förlossningspersonalen, men man ska inte se det som en manual.
-En förlossning blir sällan som man tänkt sig och det är viktigt att ha i bakhuvudet att mycket kan hända på vägen. Annars riskerar man att bli besviken, säger Mari Denckert.
Där hon jobbar uppmuntrar barnmorskorna de blivande mammorna att börja fundera på sitt förlossningsbrev någon gång efter vecka 30 och sedan går barnmorskan och den gravida igenom brevet tillsammans. Därefter ingår brevet i journalen som skickas till förlossningen. Vill man inte skriva något förlossningsbrev kan man naturligtvis hoppa över det.
-I förlossningsbrevet brukar man ta upp hur graviditeten har varit, om man är speciellt orolig för något och vilken smärtlindring man kan tänka sig, säger Mari Denckert.

Det här kan du ta upp i ditt förlossningsbrev:
-Om du vill berätta om en tidigare förlossning
-Hur din graviditet har varit
-Om du deltagit i någon förlossningsförberedande aktivitet, som profylax eller yoga.
-Finns det något du orolig inför?
-Finns det något du vill ha extra stöd kring?
-Vilken form av smärtlindring du kan tänka dig
-Hur du ser på amning
-Andra önskemål, som musik, värkstimuli, partnerns roll etc
-Om du önskar någon särskild BVC, då skickar journalen dit efter förlossningen.

Läs Familjelivsmedlemmens Meaas förlossningsbrev och diskutera hur du ska göra.
Ställ en fråga till barnmorskan
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så skriver du förlossningsbrev
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll