Publicerad 30 September 2013

Fotograf:

Svårt att bli gravid? Kan orsakas av infertilitet hos din man

Vägen till en önskad graviditet kan vara lång och inte alltid rak. För dig som redan försöker och vill öka chanserna att bli gravid finns mängder av knep att ta till, allt från husmorstips till vetenskaplig forskning. Det är inte alltid lätt att veta vilken väg som är den bästa. Fertilitetsproblem kan ha många olika orsaker. I hälften av fallen finns de hos mannen .
Vi vet att ungefär 15 procent av alla par är infertila. Det vill säga ett pars oförmåga att bli gravida på naturlig väg efter 1 till 2 år regelbundna, oskyddade samlag. Det kan vara skönt att veta att fertilitetsproblem är vanliga och att det finns hjälp att få. Forskning visar till exempel att i upp till 50 procent av fallen beror det på kvaliteten på mannens sperma. Det kan handla om lågt spermaantal, dålig spermavitalitet, onormal spermasammansättning eller disfunktion vid ejakulation.

Hur utreds misstänkt manlig infertilitet?
Det första steget i en manlig fertilitetsutredning är en fysisk undersökning för att fastställa vilka konsekvenser undersökningen kan ge, man gör även en undersökning av de vener som fäster i testikeln. Därefter görs en spermaanalys för att fastställa spermiekoncentrationen, spermiernas vitalitet, spermiernas form, uppbyggnad och rörlighet.

Testa spermakvalitén hemma
För många är steget långt innan man beger sig till läkaren för att undersöka den eventuellt manliga infertiliteten. Besöket och undersökningen kan för många upplevas oöverstigligt. Då kan det vara skönt att veta att det finns fertilitetsspermatest som man kan göra i hemmet där man mäter spermiekoncentrationen i sädesvätskan. Testet visar om koncentrationen är normal och ger en indikation om man bör uppsöka professionell hjälp. Testet* visar om sperman innehåller mer eller mindre än 20 miljoner spermier/ml, den allmänt vedertagna definitionen av ett normalt spermieantal. Det finns även ett fertilitetsglidmedel som innehåller den viktiga syraingrediensen hyaluronsyra som finns naturligt i slidan och livmoderhalsvätskan som och har visat sig förbättra spermiernas rörlighet.

Läs mer om Clearblue Fertilitetsspermatest här

Familjeliv i samarbete med Clearblue
Textstorlek 1 2 3
Se filmerna om Clearblues nya produktserie

Har ni försökt få barn ett tag? Clearblue fertilitetsspermatest är ett bekvämt och privat test som kan användas hemma för att se om spermieantalet är normalt eller lågt. Se videon och lär dig mer om mannens roll hos par med fertilitetsproblem och vad ett normalt spermieantal är.Så här använder du fertilitetsspermatestet hemma Lär dig hur du använder Clearblue fertilitetsspermatest - ett bekvämt och privat test som ger resultat efter bara tio minuter. Se videon för att få mer information.