Publicerad 19 July 2011

Fotograf:

Gravid Gravid i sommar? Här ger barnmorskan sina bästa tips

Sommar betyder sol, bad och resor, men är du gravid väcks nya frågor. Familjelivs barnmorska reder ut vad du bör tänka på som gravid i sommar.
"Ska man vara mer försiktig än vanligt med solen när man är gravid eller kan man sola som vanligt?" Det undrar till exempel gravida Elin på Familjeliv.se:s forum.

Familjelivs barnmorska Aleksandra Nived tycker absolut att du kan sola i sommar. Bara du är försiktig och är uppmärksam på hur din kropp och fostret reagerar.
– Om du solar och fostret börjar leva om och sparkar kraftigt, är det ofta ett tecken på missnöje. Det kan bli för varmt inne i magen, då är det bäst att flytta in i skuggan. Du får färg även där, säger Aleksandra Nived.

Hon fortsätter.
– Det är extra viktigt att använda solskydd. Under graviditeten är det mycket hormoner i omlopp som kan påverka ditt pigment. Du kan få mörkare eller ljusare fläckar på huden, så kallade pigmentfläckar som kan vara svåra att bli av med.

Resa om man är gravid
Om man vill resa med flyg under tiden man är gravid är det viktigt att dubbelkolla, ibland även trippelkolla, vad som gäller för det aktuella flygbolaget eller researrangören. Aleksandra Nived berättar att vissa sätter stopp vid vecka 28, andra i vecka 32. 

– Det är även oerhört viktigt att kolla med sitt försäkringsbolag vad som täcks av försäkringen. Om det händer något medan man är på semester kan det sluta med en saftig räkning. Sen är det bra att kolla upp om resmålet kräver någon speciell vaccinering innan man bokar, eftersom vissa vaccin inte går att få under graviditeten.

Använd stödstrumpor
Hon påpekar också att man bör räkna med att resan till semestermålet tar längre tid än vanligt, då det är viktigt att pausa ofta och röra på sig.
– Stödstrumpor är ett bra tips till den som ska resa i sommar. Då menar jag inte bara på flygresan utan även när man tar bilen eller tåget, eftersom blodcirkulationen blir sämre när man sitter still länge. Sen är det viktigt att dricka mycket.

En annan viktig sak att tänka på innan man reser i väg under sommaren är att ta kontakt med sin barnmorska och be dem om ett utdrag från journalanteckningarna.
– Det är alltid bra att ha en kopia på journalerna med sig om något skulle hända. Då kan du snabbare få den hjälp du behöver. Om du ska vara borta länge, till exempel i sommarstugan, kan du boka in ditt barnmorskebesök där du befinner dig just då, så slipper du resa hem.

Bada om man är gravid?
Hur är det då med bad, kan det vara skadligt för fostret om man badar i havet eller i en pool?
– Nej, det är inte skadligt, varken poolbad, sjö eller hav påverkar fostret negativt. Så det är bara att bada på, säger Aleksandra Nived.

Foto: Natalia Deriabina / Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Gravid i sommar? Här ger barnmorskan sina bästa tips
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...