Midsommar 2023 – vilket datum är det?

Midsommar, ett ord som ekar glädje, firande och gemenskap, är en av de mest älskade traditionerna i Sverige. Men när är midsommar, och vad innebär denna festliga tradition?

När är midsommar 2023? Vi reder ut.

När är midsommar 2023?

Midsommarafton 2023 äger rum den 23 juni, vecka 25.

Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige, en dag som firas med stor entusiasm och tradition. Datumet för midsommar varierar från år till år, eftersom det alltid firas på fredagar mellan den 19 och 25 juni, vilket är nära sommarsolståndet - den tidpunkt då solen står som högst på himlen och dagen är som längst.

Är midsommar en röd dag?

Själva midsommarafton är inte en röd dag men däremot är midsommardagen en röd dag.

Varför firar vi midsommar?

Traditionen att fira midsommar uppkom under 1500-talet till minne av Johannes Döparens födelsedag som infaller den 24 juni, sex månader före Jesu födelsedag. Under bondesamhället kännetecknades även midsommar som en brytpunkt i arbetsåret.

Numera fokuserar man oftast mer på att fira sommarens ankomst än religiösa traditioner. Midsommar är en tid då människor samlas för att njuta av naturen, dansa runt midsommarstången, sjunga traditionella sånger, äta en festmåltid och bära kransar runt huvudet med vackra blommor.