Skådespelaren Gene Wilder död
Forum Barnomsorg - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Förskolepersonal som bantar

  Ons 10 jan 2007 19:46 Läst 2121 gånger Totalt 40 svar
  Mymlan­n
  Visa endast
  Ons 10 jan 2007 19:46

  Vad tycker du om förskolepersonal som bantar "på jobb"?

  För att ta ett fiktivt exempel: Berit känner sig pluffsig efter jul och nyårshelgen och bestämmer sig för att GI-banta. Hon går in för det hårt och lämnar bort potatis, pasta och dyl ( vet inte riktigt vad som är GI men..) när hon äter pedagogisk lunch med barnen.

  Vad tycker ni om det ?


 • Fre 12 jan 2007 14:18 #21
  Mirris skrev 2007-01-12 02:16:14 följande:
  Folk får väl göra som dom vill!!Det som förvånar mig mest är att förskollärare måste betala för att få äta!!!
  Jodå, visst måste vi betala. Ofta är ju maten ganska dålig och sitter man omgiven av massa 1-2 åringar så är det inte för fräsht..
  .?:*¨¨*:?.Gravid i v.33.?:*¨¨*:?.
 • Fre 12 jan 2007 17:33 #22

  Om ni inte äter när barnen äter, får ni nån "lunchrast" då?

  På vår förskola så "klagade" personalen lite på kockan, för hon lagade så god mat att dom gått upp lite i vikt sen dom flyttade

  Förut var det catering.. men nu är det en egen kocka som lagar all mat från grunden!

 • Fre 12 jan 2007 17:37 #23
  Mirris skrev 2007-01-12 17:33:23 följande:
  Om ni inte äter när barnen äter, får ni nån "lunchrast" då? På vår förskola så "klagade" personalen lite på kockan, för hon lagade så god mat att dom gått upp lite i vikt sen dom flyttade Förut var det catering.. men nu är det en egen kocka som lagar all mat från grunden!
  Lunchrast får vi ju alltid, även om vi äter med barnen eller inte. Det är ju ingen rast att sitta där o äta precis...
  .?:*¨¨*:?.Gravid i v.33.?:*¨¨*:?.
 • Fre 12 jan 2007 17:39 #24

  Så länge hon inte säger något om det, så är det klart hon får äta vad hon vill!


  Vi kommer klara vad som helst, vi ska aldrig säga nej.
 • Fre 12 jan 2007 18:59 #25
  Max mamma skrev 2007-01-12 07:04:46 följande:
  OM vi äter med barnen(gratis) så äter vi den mat som vi serverar barnen,vi får inte ta egen låda med annan mat.Men vi kan ju åxå välja att inte äta(eller lite) å äta lådan på rasten.
  Det måste väl ändå vara bättre om man äter medhavd mat tillsammans med barnen än inte äter alls...
  Jag är så lycklig över min Ismone!
 • Fre 12 jan 2007 19:49 #26
  Vera 74 skrev 2007-01-12 18:59:25 följande:
  Max mamma skrev 2007-01-12 07:04:46 följande: OM vi äter med barnen(gratis) så äter vi den mat som vi serverar barnen,vi får inte ta egen låda med annan mat.Men vi kan ju åxå välja att inte äta(eller lite) å äta lådan på rasten. Det måste väl ändå vara bättre om man äter medhavd mat tillsammans med barnen än inte äter alls... Jag är så lycklig över min Ismone!
  Nja, det är det ju inte. Barnen vet att vi inte alltid äter. Och det är himla bra om det är någon som inte äter, för det är alltid nån liten parvel som somnar i maten osv. Det ifrågasätts aldrig varför vi inte äter, men har man med sig egen mat vill barnen smaka och ibland ha det istället. Så den maten får vi äta på rasten.
  .?:*¨¨*:?.Gravid i v.33.?:*¨¨*:?.
 • Fre 12 jan 2007 22:42 #27

  När jag har haft egen mat har jag haft burken på bordet och då har barnen kunnat smaka, men dom flesta har inte velat prova dinkel,linser vitkål osv ha ha...

 • Söderb­öna
  Visa endast
  Fre 12 jan 2007 22:50 #28

  Väldigt svår fråga! Å ena sidan är det ju en vuxen person som måste ha någo frihet att själv bestämma vad hon vill stoppa i sig. Å andra sidan... Det kan prägla barn väldigt hårt, faktiskt även utan att det sägs uttryckligen.

  När mitt syskonbarn var tre år hade min bror tänkt göra våfflor en fredag. Hon svarade att hon visst tyckte våfflor var gott, men hon ville inte ha det. För hon ville inte bli tjock. HON VAR BARA TRE ÅR!!! Vilken inställning inpräntar vi i barnen?!?!?

 • Fre 12 jan 2007 23:10 #29

  Jag tror inte att det är någon som jobbar på förskola som är så dum i huvudet så att dom pratar om fetma bara för att en fröken har med sig en matlåda med annan mat.
  Har inte varit med om att barnen bryr sig överhuvudtaget om varför jag har med mej egen mat.
  Kanske att dom undrat i sitt stilla sinne varför jag föredrar "äcklig" linssallad istället för pasta med ketchup.
  Vad folk präntar in hemma i ungar, ja det undrar jag också många gånger..

 • Lör 13 jan 2007 09:31 #30
  Söderböna skrev 2007-01-12 22:50:37 följande:
  Väldigt svår fråga! Å ena sidan är det ju en vuxen person som måste ha någo frihet att själv bestämma vad hon vill stoppa i sig. Å andra sidan... Det kan prägla barn väldigt hårt, faktiskt även utan att det sägs uttryckligen. När mitt syskonbarn var tre år hade min bror tänkt göra våfflor en fredag. Hon svarade att hon visst tyckte våfflor var gott, men hon ville inte ha det. För hon ville inte bli tjock. HON VAR BARA TRE ÅR!!! Vilken inställning inpräntar vi i barnen?!?!?
  Om vi inte får banta på jobbet, när ska vi då göra det? När man försöker gå ner i vikt kan man ju inte äta 5 dagar i veckan och banta 2. Det är vårt liv. Ingen kan bestämma vad vi ska äta för att vi jobbar på förskola. Det är bara löjligt.
  Men givetvis säger man inte det till barnen. Varför skulle man? Dom är vana vid att någon inte äter, eller äter lite. Dom bryyr sig inte. Man sitter inte och säger till barnen att "jag ärså tjock jag måste banta". Tro det eller ej, men vi har faktiskt 3,5 år på högskola bakom oss, vi är inte dumma i huvudet
  .?:*¨¨*:?.Gravid i v.34.?:*¨¨*:?.
 • Lör 13 jan 2007 10:21 #31

  att äta nyttig mat framför barn är aldrig farligt. att barn är kostmedvetna är bara nyttigt. men givetvis säger man inte"jag är så tjock att jag inte duger" men att föklar att "min kropp mår inte bra får jag har ätit så dåligt, därför äter jag bara nyttigt nu så mion kropp blir glad"

 • monkey­s
  Visa endast
  Tis 16 jan 2007 13:21 #32

  Det handlar väll också om likheter och olikheter. Alla barn kan inte äta all mat, alla vuxna kan inte heller äta all mat. Att ta med "bantar" mat till jobbet och äta under den pedagogiska måltiden ser ja abbsolut inte som ett problem. Det vitkiga är som det skrevs i tråden innan hur man lägger fram det om barnen funderar på varför fröken inte äter den maten som barnen äter.  Jag får väll hoppas att all personal inom förskolan är tillräckligt kompetent att inte prata bantning, gi osv med barnen eller inför barnen.

  Alla barn äter inte heller all mat av andra anledningar. Vi lär barnen tidigt att alla inte kan äta allt och att vissa äter annan mat för att man tex inte tål maten, inte äter det för att det i den familjen inte äter (i vissa muslimska familjer) osv. En ur vår personalgrupp var vegan och det blev aldrig diskussioner eller problem vid matbordet. Hon berättade för barnen att hon inte tyckte om kött och att hon om nu skulle äta kött som hon inte ätit på så länge så skulle hon få ont i magen. Barnen tog det jätte bra och sa att dem gärna kunde äta upp hennes köttbullar när vi åt köttbullar.  Så den pedagogisks måltiden innehåller så mycket med än exakt villken mat vi äter.

 • Tis 16 jan 2007 14:25 #33

  Xante: Mycket bra inlägg kunde inte ha skrivet det bättre själv , Jag tänkte skriva ungefär som du jag har tidigare arbetat på en allergi avdelning, och där hade vi bland annat en hel del barn som var mat intoleranta av alla de slag.

  Och om vi ex banta och kanske valde bort vissa delar av maten, eller tog med oss egen så talade vi bara helt enkelt om att vi inte kunde äta den vanliga maten. Då vi fick ont i magen eller dylikt.

  Det var inga konstigheter och vi pratade absolut inte om bantning, det kan man ta på rasten med kollegorna.

  Bantning är inget vi behöver lära våra barn i så tidig ålder, även fast vi även har haft barn som pågrund av övervikt också fått mindre fettig mat. Men det är enkelt att bara säga att det smör ni äter är inte bra för henne/honom, men aldrig för att det ska vara dåligt för vikten.

 • monkey­s
  Visa endast
  Tis 16 jan 2007 14:42 #34

  April: Tack, tänk va tur barnen som vi jobbar med har att vi redan nu visar dem att alla faktiskt inte kan/vill/bör äta all mat. Skrattande Det är en vitkig del av livet då mat är ju både något man måste ha och något väldigt social och kulturellt betingat. Dock har det varje fall på mina arbetsplatser aldrig blivit någon stor grej av att alla inte äter samma mat utan det har lätt och med full respekt både mot barnen och pedagoger gått att få in i den pedagogsika måltiden.

 • snöret­06
  Visa endast
  Ons 17 jan 2007 10:36 #35

  det klart att de ska få banta, eller äta vad de vill. Jag säger inte att maten är dålig på alla förskolor men är det inte en hel del halvfabrikat. Jag såg på Jamie Oliver från Englands skolor och det är helt otroligt vilken skit barnen stoppar i sig där.

 • Ons 17 jan 2007 14:07 #36

  Då ska man inte äta pedagogiskt. Då får man äta sin matlåda på rasten. Pedgogisk lunch är till för att ge barnen en sund syn på mat. Skulle man acceptera en diet men inte en annan då? Det blir ju kanske inte så bra om man tex bara får äta kokta ägg eller annans en vecka....
  Det är jätteviktigt att barn framförallt flickor får en sund bild av mat och sin kropp. Sen vet jag att de finns överviktiga som mår dåligt och behöver banta men då får man nog försöka ordna det på annat sätt. Man kan ju banta genom att äta mindre och sundare mera grösnaker och det mår ju alla bra av. Så det skulleväl inte skada.

  Jag har varit på förskolor där personalen haft matlådor med typ 5 salladsblad och sen sitter man o säger åt barnen att äta det som bjuds....det känns inte bra! Alla borde för överigt FÅ pedagogisk lunch om de ville!

 • Ons 17 jan 2007 14:08 #37

  Och jag har även varit på förskolor där personalen pratar om sin vikt o bantning!

 • snöret­06
  Visa endast
  Tor 18 jan 2007 10:41 #38

  det bästa som jag tycker att man kan göra som förälder är att ge sina barn sunda matvanor hemifrån, ok att förskolans mat är viktig eftersom barnen är där ganska mycket. Men det skulle inte vara någon som ifrågasatte om man var allergisk. Det finns det ju faktiskt både vuxna och barn som är...

 • Tor 18 jan 2007 11:34 #39

  Stora: Då undrar jag hur man då gör med andra barn som inte kan äta den vanliga pedagogiska lunchen, som av olika anledningar måste äta annan man. Eller special lagad mat som skiljer sig från de andra barnens mat? Där jag har arbetat har det inte varit några konstigheter att vissa inte kan äta den ordinarie maten, och den andra maten är lika pedagogisk den. Och den har ju dessutom fler pedagogiska syften, då barnen även lär sig att alla är olika och inte kan äta samma mat.

  Däremot tycker jag inte att det är ok att prata om att man bantar, vilket jag verkligen hoppas att de som arbetar på en fsk har förstånd att förstå.

  Men vi har ju faktigst både barn från andra kulturer och barn med mat intoleranter, och även vuxna med andra kulturer och mat intoleranter. Verkar inte rimligt att tvinga dem att äta den mat som bjuds eller?

 • Mån 22 jan 2007 08:13 #40

  jag kan ju säga att jag som personal äter det som lagas för att vara ett föredöme för barnen. Nu har ju vi en egen kock som lagar underbar mat. Men jag skulle inte banta på jobbet. Äta hälsosamt ja, men barnen på vår förskola får bra och hälsosam mat så det finns ingen anledning att inte äta vår mat. Jag skulle inte låta bli att äta ris/potatis och dylikt eftersom det trots allt är en pedagogisk lunch och jag tycker att vi ska vara ett föredöme för barnen. Om inte jag äter potatisen kan jag inte få barnen att smaka på potatisen eller äta den. Så viktigt är det oftast inte att banta. Man kan ta igen det genom att inte äta godis och dylikt(vilket ju i sig är föredömligt) och låta bli kolhydraterna( i det fall som nämns i TS exempel) till frukost och middag.

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!