Inlägg från: snart tre |Visa alla inlägg
  • snart tre

    Nu ställer jag till rabalder...

    MUMS: Strålande inlägg *applåderar*

  • snart tre

    Jag handlar också på båda avdelningarna till min pojke! Köpte en röd tröja med Hello Kitty på lunchen på H&M till min pojke. Tydligen har någon bestämt att Hello Kitty är något flickor ska ha på sig eftersom den hängde på killavdelningen.

    "killar är killar och tjejer tjejer" är för övrigt ett vidrigt uttryck...burr!!!!

  • snart tre

    eftersom den hängde på tjejavd. ska det ju stå (var lite för snabb)

  • snart tre

    Viffy: Men ingen här tycker att ni som vill klä pojkar i bara blått eller flickor i bara rosa ni inte ska göra det. Däremot vill vi som inte bara vill göra det se ett bredare utbud av barnkläder i butikerna än nu. Det är ju det frågan handlar om. Vi vill ha mångfald!

  • snart tre

    Och hur många barn är det inte som går i andra utklädningskläder till dagis, typ Spindelmannendräkt. Varför är det mer okej att ha på sig?

  • snart tre

    Jag refererade och länkade tidigare till Marcus Jahnkes forskning om förskolebarn och hur de, oavsett kön, väljer kläder hej vilt. Pojkar ville i lika hög grad som flickor ha glitter och starka färger när det kom till kritan och flickor valde lika ofta tuffa kläder. Kort sagt - barn vill inte bli kategoriserade. De vill ha mångfald.

  • snart tre

    Eftersom ingen här kommenterar så lägger jag in texten - en artikel ur Sydsvenska Dagbladet. Det här är verkligen superintressant forskning. Läs!

    Både pojkar och flickor vill ha glitter och monster
    Av Cecilia Simon 3 april 2005

    Designstudenten Marcus Jahnke blev trött på stereotypa barnkläder med prinsess- och hjältetema. I sitt examensarbete "Trots" visar han att förskolebarn framförallt vill ha roliga och färgglada kläder. Vad som är "tjejigt" och "killigt" spelar mindre roll.

    Läs/Se mer

    ? "Kläder kan ge en vriden uppfattning om hur pojkar och flickor skall vara"

    ? Ett ögonblick...

    Vrålande dinosaurier och skrattande barn samsas med slingrande växter och glittrande fiskar. Inget är tabu. Ingen färg eller mönster är fel. Pojkar får ha ljusa färger och blommor. Flickor får ha traktorer och monster. Med sitt examensarbete på högskolan för design och konsthantverk i Göteborg vill Marcus Jahnke ge barn och föräldrar en chans att bestämma själv.
    - Första gången jag skulle handla kläder till min son förbluffades jag över hur stor skillnad det var mellan pojk- och flickkläder. Flickor och pojkar uteslöts från vissa färger och tryck enbart utifrån sitt kön, säger Marcus Jahnke

    Kollektionen vänder sig till barn mellan tre och sex års ålder. Enligt Marcus Jahnke är det då barn blir medvetna om betydelsen av sina kläders utseende och formar en uppfattning om vad som utseendemässigt är "rätt" och "fel".

    Innan Marcus Jahnke lät sy upp kollektionen fick han ägna sig åt teoretiska studier i hur barn relaterar till leksaker, färg, mönster och tryck.
    - Barn i förskoleåldern fascineras framförallt av det omedelbara, såsom tryck, färg och mönster. Vad man "bör" ha på sig och vad som är "trendigt " har inte alls samma betydelse, berättar han.

    För att sätta teorin i praktik lät Marcus Jahnke sy upp en provkollektion där han blandade typiskt "feminina" attribut med typiskt "maskulina". Actionfyllda tryck fick samsas med rosa toner och blommor fick växa på oväntade ställen såsom byxor och ärmar. Huvudsaken var att kläderna var fina och tankeväckande.

    När Marcus Jahnke sedan diskuterade kläder med flickor och pojkar i förskoleålder sjönk modet. Flickorna pratade om rosa klänningar och prinsessaktigt glitter, pojkarna ville ha mörka färger med tryck på actionhjältar.
    - Vad sjutton skall jag göra nu? kom jag ihåg att jag tänkte, säger Marcus Jahnke och skrattar.

    Barnen färgades av traditionellt könsrollstänkande - men när det var dags att prova kläderna var det som bortblåst.
    - Barnen struntade fullständigt i prinsess- och stålmannennormerna. Både pojkar och flickor ville ha rosa tryck, glitter, monster, traktorer och blomdetaljer. Gränsen mellan pojke och flicka var inte alls längre förutsägbar.

    Om pojkar och flickor i praktiken inte är bekymrade om var gränsen går mellan pojk- och flickkläder, ser det annorlunda ut i butikerna.
    - Här handlar det om att företagen hela tiden måste skapa nya koncept för att locka kunder och för att snabbt påvisa intäkter, vilket är förståeligt. Men så länge klädföretagen håller sig till det befintliga barnmodet så finns det inga rimliga alternativ för varken barn eller föräldrar.

  • snart tre

    backtimjan: Jodå, de finns - sök på Marcus Jahnke så dyker de upp i en del webshoppar.

    Men det intressanta är ändå hans forskning och de resultat han kommit fram till. De går rätt emot alla invanda sätt att tänka på. Det är vi som kategoriserar de små fastän de inte vill det. Tycker ni som vill begränsa vad barn får ha på sig beroende på deras att det är bra?

  • snart tre

    ...beroende på deras kön ska de naturligtvis stå i mitt förra inlägg

  • snart tre

    Men vem har pratat om att bestämma att barnen ska gå i klänningar på vintern och frysa??? Det är inte det vi diskuterar här.

Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...