Inlägg från: Alexp |Visa alla inlägg
  • Alexp

    Självförsvar <--->Övervåld ?

    Hur ser ni på självförsvar, SjälvSkydd, Övervåld?
    Själv anser jag:
    Själskydd: Springa, flytta på dig, lås in dig eller liknande och klara sig på så vis.
    Självförsvar: Någon slår mig(oprovocerat) med ett tillhygga tex kniv, bräda, gryta och jag svarar med motsvarande våld. Hur långt är det och när går det över till övervåld?
    Jag kan på sätt och vis anse att om någon slår mig med en bräda och jag bryter armen på honom så är det övervåld. Men å andra sidan kanske det är det som krävs för att stoppa personen. Är det då självförsvar att gå hur långt som helst? Är det ok att gå så långt att personen inte får men för livet?
    Kan man även klassa det som självförsvar om jag tar ut någon som gett sig på någon annan? Vad är jag tex tillåten att göra om jag ser någon våldta någon eller råna en butik?
    Är intressanta saker detta ur ett etiskt perspektiv men även ur ett rent praktiskt. Vad är tillåtet enligt lag?
    Det bästa är ju naturligtvis att springa i alla lägen men blir någon våldtagen/slagen/man är instängd då är ju situationen en annan.

    Vet inte riktigt vart jag vill egentligen... jaja vi får se...

  • Svar på tråden Självförsvar <--->Övervåld ?
  • Alexp

    Nej det förstår jag. Vad jag funderar på är hur ser folk i allmänhet på det? Jag menar vad anser man som nöden kräver om man hade "folklig" jurry om du fattar. Vart anser man att gränserna går. Dom flesta anser väl att den definitionen med nöden kräver är bra men hur ser den ut personligen?

    eller svamlar jag bara?

Svar på tråden Självförsvar <--->Övervåld ?