• Alfhild

    Mentalvårdare se hit!

    Hej
    Jag funderar på att plugga till mentalvårdare. Men jag skulle vilja veta lite mer om själva jobbet. Vad ni tycker är bra/dåligt, hur kom det sig att just du blev mentalvårdare mm.

    Diskutera med mig!

  • Svar på tråden Mentalvårdare se hit!
  • Springsteen

    Finns de nåt som heter mentalvårdare idag??? är det inte undersköterskor med skötarutbildning???

  • susye

    nej mentalvårdare finns inte kvar. det är unde5rsköterskor med specialistutbildning inom psykiatri eller så är det sjuksköterskor med psykiatriutbildning

  • Springsteen
    De som jobbar inom psykiatrin jobbar främst med samtal med patienter... Syrror har lite mer med mediciner att göra.. Sen beror de ju helt på om du jobbar inom landsting eller kommun..  (eller privat) Vad hade du tänkt???
  • pootie

    man ska helst vara undersköterska där man under uska kursen har valt valbar kurs inom psykiatrin.
    jag är undersköterska med psykiatriskt inriktning

  • Alfhild

    Jo jag vet men jag kanske ska gå en KY utbildning. Så man blir skötare inte uska.

    Har ingen aning om jag skulle jobba åt landsting eller privat än. Får se när jag är utbildad.

    Står i valet å kvalet att gå uska eller den här ky utbildningen. Båda låter lika roliga. Eventuellt går jag först uska å sen ky utbildninen. Ska bli riktigt roligt att komma igång med något efter snart 4 års mammaledighet!

    Trivs ni som jobbar inom psykriatrin? Orkar ni med alla ledsamheter? Trasiga själar?

  • lev livet

    man är undersköterska med skötareutbildning! det är ett mycket intresseant jobb men många som praktiserat på psyk tycker man inte gör något!
    själv tycker jag att det är intressant, spännande, att prata och förstå människor i olika situationer!

  • Springsteen

    Jag rekommenderar dig att gå uska utb... du har större möjligheter sen.. Man kan alltid få be att "hospitera" på nån avdelning så du får känna på innan du bestämmer dig... Ett tips bara..
    För antingen trivs du som fisket i vattnet eller så vantrivs du på psyk... (vad jag har fått erfara i alla fall )

  • Alfhild

    japp
    jag ska gå omvårdnaden i höst!
    Ska bli superspännande!

  • BrideOf Rocky

    Jag läser omvårdnad och blir usk/msk.

    Vill jobba med missbrukare någon dag och ser fram emot att bli färdigutbildad.

    En superintressant och rolig utbildning!

    Det är det jag har att säga om det

  • Alfhild

    Hm ja missbrukare är nog det jag helst vill slippa... och döda människor *ryyys*

  • Maysie

    det finns något som heter beteendevetenskap och då jobbar man främst inom psykiatrin, social psykiatrin osv.

    Jag har själv vikariat på en social psykiatrisk avdelning samt att jag utbildar mig till undersköterska.
    Tror att den utbildningen ligger runt 2 år men är inte säker.
    Är hur intressant som hellst att jobba med människor.

  • litenmamma

    Som mentalskötare kan du tex jobba på psykiatrisk vård avdelning.
    då handhar du servering av måltider, renbäddningar, förrådspåfyllning mm.
    du fungerar även som ett stöd till de inneliggande patienterna.

    Om du jobbar inom öppenvården blir det mera administrativa uppgifter, samt viss kontakt med patienterna. Det finns vissa fall, som är ganska ovanliga att du kan bli kontaktperson och deltar i samtal.

    sedan kan du även jobba med missbrukare och personer som behöver stöd i vardagen i sitt hem och på fritiden.

    Sedan kan man även jobba på gruppboenden med tex ungdomar med diagnoser autism, asperger osv.

    många olika typer av jobb finns det att välja mellan.

    mitt tips är att gå både akutsjukvårdsinrikningen samt psykiatri.

    Det gjorde jag och det fanns alltid jobb att finna som var intressanta

  • TompaSe
    litenmamma skrev 2007-07-04 13:30:05 följande:
    Som mentalskötare kan du tex jobba på psykiatrisk vård avdelning.då handhar du servering av måltider, renbäddningar, förrådspåfyllning mm.du fungerar även som ett stöd till de inneliggande patienterna.Om du jobbar inom öppenvården blir det mera administrativa uppgifter, samt viss kontakt med patienterna. Det finns vissa fall, som är ganska ovanliga att du kan bli kontaktperson och deltar i samtal.sedan kan du även jobba med missbrukare och personer som behöver stöd i vardagen i sitt hem och på fritiden.Sedan kan man även jobba på gruppboenden med tex ungdomar med diagnoser autism, asperger osv.många olika typer av jobb finns det att välja mellan.mitt tips är att gå både akutsjukvårdsinrikningen samt psykiatri.Det gjorde jag och det fanns alltid jobb att finna som var intressanta
    Gud så tradigt det lät! Jag har jobbat som Mentalskötare sen -88 och nu för tiden så heter det bara Skötare vilket jag inte gillar. Skötare låter i mina öron nedvärderande.

    Arbetsuppgifterna skiljer sig så otroligt enormt beroende på var och hur du jobbar som sagt, men jag har då aldrig bara sysslat med att dela mat och bädda osv. En skötare på en normal vårdavdelning sköter den dagliga ruljansen ja, men det innebär så otroligt mycket mer en dessa få praktiskta saker du räknar upp. Vi skötare har samtal, vi är med på ronder och berättar hur patienterna mår eftersom det är vi och oftast inte syrrorna som är på golvet och vi träffar patienterna hela dagarna. Vi har även en baksida med jobbet som kan vara tufft och hemskt och det är tyvärr detta med tvång som ofta förekommer inte psykiatrin. Det är allt från att hålla patienter med så lite våld som möjligt till att lägga patienter i skyddsbälte de gånger det tyvärr är nödvändigt.
    Jag har turen att jobba på en akutpsyk avdelning som fungerar så att läkarna där går otroligt mycket på vad vi skötare tycker och tänker.
  • BrideOf Rocky

    En kompis till mig jobbar som mentalskötare/usk:a på Danderyd.

    Hon har daglig kontakt med patienter, har samtal, ringer, fixar,organiserar,

    Så det behöver inte alls innebära bäddning och servering enbart.


    www.splodgy.org/bloggolga. --om fula barn, mitt privata sexliv och lite till.
  • CityMama

    jag arbetar som Samtalsstöd på en dagverksamhet för psykiskt sjuka med depressionsproblematik. Har mentalskötar/undersköterskeutbildning.

  • framtiden
    är det någon som kan tala om för mig om det finns plats för ex praktik på psykiatrin, och om isf om det finns åldersgräns osv? Jag har ca ett år kvar på grundskolan och har starka planer på att utbilda mig vidare till typ mentalskötare, psykolog, eller ja, det som jag finner att jag har mest nytta av, och där jag ÄR till mest nytta,
    men det som intresserar mig mest är nog att jobba med ungdomar, drogavvänjning, eller människor med personlighets störningar, är det någon som har erfarenhet av dessa jobb som kan informera mig om det jag behöver veta?

    tack på förhand
  • Zaria

    Skulle välja Ky utbildning absolkut, jag jobbar inom psykiatrin idag, på ett boende där kallas det habiliteringspersonal även haft praktikanter från KY. Vilket egterfrågas mer och mer idag. Så jag skulle satsa på det.

    Sedan är ju titeln anorlunds beronde på var du jobbar, du kan vara boendndestöd, Habiliteringspersonal, mentalskötare mm beronde på gar du får jobb.

  • Sharleene
    Zaria skrev 2010-09-04 00:56:21 följande:
    Skulle välja Ky utbildning absolkut, jag jobbar inom psykiatrin idag, på ett boende där kallas det habiliteringspersonal även haft praktikanter från KY. Vilket egterfrågas mer och mer idag. Så jag skulle satsa på det.

    Sedan är ju titeln anorlunds beronde på var du jobbar, du kan vara boendndestöd, Habiliteringspersonal, mentalskötare mm beronde på gar du får jobb.
    Låter kanske som en dum fråga men vad står KY för?
    Är själv uska men läst en massa psykiatri så jobbar själv på boenden osv och som du säger arbetstiteln varierar ju, jag har jobbat både som boende stödjare och mentalskötare. Vad jag vet så existerar inte titeln mentalvårdare längre
  • Scott

    Jag undrar om utbildning inom vård o omsorg med inriktning psykiatri räcker nu att få jobb? Är det nån som vet? Det är 2014 nu o jag vet inte om det krävs mer. Pysk på sjukhus tex. Räcker Usk. Utbildning?

  • Mandana1

    Hej
    Söker jobb inom VOS eller psykiatri. Har både utbildningar som USK och MSK från KUI.
    MVH
    Mandana Moaveni Jansson
    tel nr: 0708 484833

Svar på tråden Mentalvårdare se hit!