Inlägg från: LillaLulla |Visa alla inlägg
  • LillaLulla

    Vad tycker du om rasen pitbull?

    Jag är TRÖTT på tjatet om pitbulls, och jag har numera mer uppfattningar om ägarna till dessa än jag har om själva hundarna. Dvs ägarna är små eldsjälar som envist hävdar att det inte finns något som heter kampraser och att deras pyttiga små älsklingar aldrig skulle ha nån kamp i sig what so ever. TRÖTT!

    Men hundarna är säkert trevliga, så länge ägarna är smarta nog att inte förneka deras historia och genetiska arv.

  • LillaLulla
    Maddeliix skrev 2007-08-22 12:38:48 följande:
    det är ingen som förnekat hundarnas
    historia men däremot sagt att våra hundar inte LÄNGRE ägs som
    kamphundar (iaf inte av oss seriösa)..en kamphund är nått dom
    blir och inte föds till, That´s It. är ni såpass trångsynta att ni tror
    att hundarna fortfarande kampar med varandra (samma sak här, av oss
    seriösa) så kan vi lika gärna använda hundar som är framavlade (eller
    snarare upplärda) att valla får som exampel, é det då ingen
    sällskapshund? eller jakthundar kan man inte ha det som en gosegris
    hemma? anses det då endast som en jakthund?och till er
    som säger att vi inte skulle skaffat oss en pitbull om det inte vore
    för statusen och som ni skriver (varför skaffar om då en pitbull), jadu
    varför skaffar man sig en tax, dobberman, lapphund m.m.? för att man
    gillar rasen och men det menas men man tycker helt enkelt om rasen,
    kanske enbart vid utseendet eller åxå deras betende...
    Javisst kan man ha en jakthund som sällskapshund. Men inte enbart som sällskap! För vovven är avlad för att jaga. Det är ett av de största misstagen hundägare gör: Skaffar en hund och skiter i dess behov. En vallhund kan visst ligga i soffan och mysa - men den mår också bäst av att få arbeta, valla får. När man skaffar en viss ras så måste man vara beredd på att tillfredsställa dess framavlade gener, antingen på riktigt eller syntetiskt.

    Själv skaffade jag mig en tax för att taxar är suveräna spårare och jag är intresserad av spår/sök. Jag skaffade en tax också för att den besitter en hel del egenskaper som jag gillar - orädd, framåt, självständig etc.

    Jag har inga problem med att berätta om varför jag skaffade en tax. Och jag tar det inte som något påhopp om nån frågar. Varför har inte ägarna till kamphundsraser lika lätt att förklara sina rasval?

    En hund som inte ägs som det den ursprungligen var avlad för byter inte automatiskt ras. Den blir inte en soffpotatis bara för att man använder den som en sådan.
  • LillaLulla

    Unbornchild - det finns ju faktiskt andra sätt att kampa på. Och man kan utnyttja kamprasernas vilja till arbete och envishet på andra sätt också. Men om den bara blir att ligga på soffan så kan det mycket väl vara att den tar bruk av sina egenskaper på eget bevåg nån gång, och vad gör du då? Skrämmande.

  • LillaLulla
    BOB0s skrev 2007-08-22 23:05:12 följande:
    LillaLulla skrev 2007-08-22 19:22:52 följande:
    Vad gör Du när Din hund tar ut sina egenskaper på eget begåv?!Och vad gör DU DÅ?! Riktigt riktigt skrämmande asså.
    Min hund FÅR ta ut de egenskaper hon är framavlad för. Vi har redan börjat spåra lite smått och det tycker hon är skitkul! Eller hur exakt menade du...?
  • LillaLulla

    Amalthea - hur skulle nån ras kunna vara värre än den andra, om det är som du säger att hundar bara blir vad vi gör dem till...? Sluta försvara pitbulls om du samtidigt kastar skit på andra raser. Tycker jag.

  • LillaLulla

    Miiikaela - oj, det var intressant! Vilken målsättning skulle du ha med den aveln, och vilken ras har du själv?

  • LillaLulla

    persi - ja, exakt. Hundar blir vad vi människor gör dem till. Och pitbulls är just exakt gjorda av människor för att kampa med andra hundar.

  • LillaLulla

    persi - det är också nåt märkligt som bara verkar förekomma bland pb-ägare. "Hunden är så fruktansvärt vacker att jag bara måste ha en sådan". Aldrig ett ord om vilken egenskap hunden har som väcker intresse.

    Så pitbulls är inte avlade för kamp? Alls? Har SKK fel då, menar du?

    Taxen var inte tänkt som sällskapshund, det har kommit till senare det också!

  • LillaLulla

    Hundens historia är inte så "bara". Genom att kolla upp släkten bakåt i tiden så har man en god chans att se bland annat om det har funnits några problem med sjukdomar eller annat. Här i Finland finns det en sida som heter koira.net, där hittade jag Rallys släkt! Där står det bland annat vem som har vunnit vilka titlar, och att det finns en ärftlig ögonsjukdom i släkten men att ingen av hundarna har haft den på flera generationer.

  • LillaLulla

    Unbornchild - men är det inte lite så då? Det är oftast blandraser som tidningarna skriver om, inte pitbulls. För isåfall hade varenda registrerad american pitbull terrier i hela sverige attackerat någon, och så är inte fallet. Det är blandrasägarna som stöder den oseriösa aveln där man avlar hejvilt på vilka egenskaper som helst bara för att förtjäna pengar. Det är därför det går snett. De med renrasiga, psykiskt stabila och friska pitbulls juckar knappast ihop dem med vilka byrackor som helst. Skulle jag tro.

  • LillaLulla

    Unbornchild - ok, så din hund är från en seriös kennel? Har man kollat så att föräldradjuren är friska, har de genomgått mentaltest? Och hur ser far- och morföräldrarna ut?

  • LillaLulla

    Lilo78 - nej, jag vet att det finns vettiga ägare också. Men det är fortfarande fel att stöda en oseriös avel, och det kommer jag att tycka även om det finns några undantag bland ägarna.

    Unbornchild - "snäll" kan ju betyda en hel del, men säger du att din blandis är världens snällaste och att du inte har stöttat nån oseriös uppfödning och att du är helt säker på att han är stabil, frisk och på alla sätt ok så är det ju bra för dig!

Svar på tråden Vad tycker du om rasen pitbull?