• Biene

    Dela med er av erfarenheter?

    Nu när vi väntar på BB så funderar jag en hel del på framtiden och hur det kommer att bli när vi har barnet hos oss.

    Alla har en viss förväntning och föreställning om hur saker och ting kanske kommer att bli, man drömmer och funderar mycket i de banorna.

    Jag tänkte fråga om det finns några adoptivföräldrar här på FL som varit hemma några år med era barn och som vill dela med sig av era erfarenheter.

    Kan ni berätta om vad ni tyckte har gått bättre än ni förväntat före ni hämtade barn och vad som kanske gick sämre? Det kan vara allt, anknytning, inskolning på dagis, mat & sov-rutiner, umgänge med människor runt omkring, rädsla eller spontanitet hos barnet, språkinlärning, kompisar på dagis/skola, aktiviteter osv.

    Det skulle vara väldigt intressant att läsa och få tips från er som varit med ett tag.

    Tack på förhand.

  • Svar på tråden Dela med er av erfarenheter?
  • Lillaludd

    Hej,

    Det vi hade velat veta innan var att vi skulle få ett barn inte en "adoption", det kan låta knasigt men allt kring adoptionsprocessen fokuserar på alla problem, sjukdomar, tonårsrevolter samt ev inte bli godkända som adoptivföräldrar.
    När du sedan står där med ett litet barn, så blir allt verkligt och det är just i första hand ett vanligt barn du fått.
    Så läs massor av litteratur om bara vanliga barn och deras utveckling (o då kan du ju se att mycket är normalt barnbeteende o lite beror på adoptionen).
    Det mesta har gått jättebra, vi har haft det bekvämare än många biologiska föräldrar och sluppit nattvak m m. Men däremot har vi fått bära vårt barn mycket, och det ska man nog räkna med.
    En del barn har svårt för närhet och då får man jobba med det, andra barn är livrädda att man ska försvinna och då får man jobba med det.
    Vi har haft en del matproblem första året, men det har ju många biologiska barn också (även om våra var relaterade till tidigare erfarenheter).
    Inskolning på dagis har gått över förväntan, vi trodde det skulle kunna bli problem men de har helt uteblivit!
    Språket? Vårt barn är seg att prata men tycker att jättemånga andra adoptivbarn kommer igång med språket snabbt.

    Värst? Att vårt barn blev mkt sjukt ca 1 månad efter att vi kommit hem, ett medfött fel som inte upptäckts tidigare. Det hade inte gjort någon skillnad om vår son fötts i Sverige, ett vanligt fel som många små barn har och det växer bort. Men det var hemskt att behöva åka med sitt nyfådda barn till sjukhus och bli inlagd och inte veta vad som skulle hända. Att dessutom vissa i personalen behandlade vårt barn om en smittohärd fast han gjort tropikundersökningen och allt var ok, var inte kul!

    Så tänk inte på allt som är annorlunda med adoptivbarn men var beredd att söka hjälp och strida mot myndigheter/läkare om det skulle behövas.

Svar på tråden Dela med er av erfarenheter?