Inlägg från: Tygtiiger |Visa alla inlägg
  • Tygtiiger

    sex innan äktenskap

    Man kan väl börja med tio guds bud där det står att "du skall inte hava begärelse till din nästas hustru"

    I Mark: 10 säger Jesus rätt ut att den som skiljer sig och gifter om sig, eller gifter sig med en frånskild, begår äktenskapsbrott. Man får alltså bara gifta sig en gång, är man väl skild så är det avhållsamhet som gäller.

    Paulus har en massa åsikter om äktenskap, kvinnor i allmänhet och sex, men personligen tycker jag nog att man får luta sig på evangelierna om man vill ha Jesus åsikt i frågan, även om tex Korintierbrevet tillhör de äldsta texterna i GT. Men Paulus tycker att det är bäst att förbli ogift men en änka kan få gifta om sig (1Kor:7) och kristna skall inte skilja sig, om de ändå gör det får de förbli ogifta efteråt (1Kor:6). Där kan man också läsa att de otuktiga och horkarlarna får inte ärva Guds rike, men otukt och horeri definieras inte närmare.

  • Tygtiiger

    Saskia: personligen skulle jag aldrig gifta mig med någon utan att ha haft sex innan och jag anser att Paulus i stora delar är en förstockad misogynist, men ur kristen synvinkel anses han ha rätt stort inflytande.

  • Tygtiiger

    MrsWhite: jag hade inte heller gjort slut med min dåvarande pojkvän (nuvarande man) om han varit dålig i sängen. Det tror jag sällan man är, bara man bryr sig om den man har sex med. Däremot hade det ju INTE varit kul att på bröllopsnatten se honom studsa ut ur badrummet iförd läderstring, hojtandes "bräk som ett får älskling, bräk som ett får!"
    Det är mer DEN typen av överraskningar som jag skulle fasa för

    För övrigt, apropå sex och äktenskap, läste jag något väldigt bra för ett tag sedan: Bra sex är ingen stor del i ett äktenskap, men dåligt sex kan bli en VÄLDIGT stor del i ett äktenskap!
    Mao: om det funkar så är resten av äktenskapet mycket viktigare, men om det inte funkar så blir det en väldigt, väldigt stor grej som kan vara svår att kompensera.

    Å andra sidan kan jag verkligen bli trött på allt tjafs om sex, det ska vara jättehett och superbra hela tiden, bolibompasex, hopp i säng nästan innan avslaget har slutat och nytändningar hit och nytändningar hit efter si och så många år i ett äktenskap... Kan man inte bara acceptera att sex är förvisso viktigt och kul, men man är inte alltid i samma fas och ffa har man inte alltid ORK att hålla på som en bekymmersfri tonåring. Särskilt inte om man har jobb, barn etc att hålla reda på Det får lov att gå upp och ner!
    Oj vad OT jag blev.

  • Tygtiiger

    sallisen - vi är visst djur, homo sapiens sapiens, tillhörande släktet hominider, närmaste artsläktingen är bonobon (dvärgschimpansen - jag har för mig att den är något närmare släkt än den "vanliga" schimpansen), vi tillhör ordningen däggdjur... de som lakterar och ammar sina ungar

    Och om man ser rent medicinskt på saken så är vi förvånansvärt lika grisar, vilket aldrig har förvånat mig - jag har dåligt bordsskick, grymtar när jag skrattar (enligt maken) och gillar att bli kliad på ryggen

  • Tygtiiger

    morsigne: själv måste jag nog säga att de människor som skulle se ner på ett utomäktenskapligt fött barn, deras respekt är ingenting värd i mina ögon.
    Och ja, min son är född inom äktenskapet. Men inte jag!

    (har för övrigt inget "emot" att folk väntar med samlag tills de är gifta men själv vill jag helst provköra den blivande maken innan )

  • Tygtiiger

    Ummah: Dilsa Demirbag-Steen: författare och krönikör
    Dilba (egentligen Dilbahar) Demirbag - hennes lillasyster, artist

    Och Dilsa Demirbag-Sten har skrivit en väldigt bra bok, förresten - jag uppfattade den inte som mot islam, men mycket mot en kvinnoförtryckande kurdisk kultur. Och en hyllning till en mycket speciell mormor!!

  • Tygtiiger

    Bryr sig troende om hur icke-troende gör med sex innan äktenskapet?

    Jag har alltid utgått från att jag gör som jag vill och andra som de vill, så länge som vi följer svensk lag - jag har aldrig lagt mig i om andra väljer att vänta med sex av hänsyn till sin Gud eller inte.

    Hur resonerar ni som har valt att vänta med att ha sex tills ni är gifta avseende oss andra?

  • Tygtiiger

    Umma: du förstod inte riktigt vad jag frågade.
    Jag är nöjd med mitt beslut att ha sex före äktenskapet. Jag är nyfiken på varför andra väljer att vänta eller väljer att inte vänta, men jag bryr mig inte om vilketdera de gör - jag hoppas på att de är nöjda med sitt beslut, bara.

    Men jag ville veta hur de som av religiösa skäl har valt att vänta med sex tills inom äktenskapet ser på oss som har gjort ett annat val.

  • Tygtiiger

    Grynflingan: och nu är jag sjukt nyfiken på det långa, problematiserande svaret... för jag håller ju med saskia också, även om mycket är människors egna val och ska respekteras som sådant så är det också viktigt att engagera sig för att förändra normer och strukturer som man anser är felaktiga.

  • Tygtiiger

    Halal: jag tycker faktiskt precis som du - I couldn't care less.
    Så länge som man är nöjd med sitt val så tycker jag att man får - och ska! - göra som man vill.

    Men en del värderingar vad gäller sex och äktenskap tycker jag till om, ifall jag möter dem. Tex:
    - om någon anser att sex är något som den ena parten i ett förhållande automatiskt har rätt till, att den andre SKA ställa upp, så är det en värdering jag ogillar och tänker försöka förändra.
    - om någon anser att deras sexliv ska vara normen för mitt, oavsett om de har en puritansk syn på sex som något som får ske inom äktenskapet ENDAST i barnalstrande syfte med så lite hudkontakt som möjligt, eller omvänt att det är bisarrt att bara hålla sig till en partner och om man inte engagerar sig i så är man inskränkt, så kommer jag att opponera mig.
    - om någon anser sig ha rätt att straffa någon annan pga deras sexuella praktik (tex de familjer som straffar unga kvinnor och män som förälskar sig i fel person/hånglar för mycket offentligt etc) så kommer jag att energiskt försöka omvända dem.

    Men hur, när och med vem man har sex är faktiskt inte min sak, så länge som det är samtyckande sex mellan vuxna!

  • Tygtiiger

    Grynflingan: helt förståeligt och en ståndpunkt som jag absolut sympatiserar med. Som agnostiker saknar jag just en kyrka som talar med en stark etisk/normativ röst, grundat i evangelierna - om man läser bibeln så hade ju Jesus tydliga åsikter om hur man ska leva.

    Det är också lättare att som icke-troende förhålla sig till ett samfund som står upp för sina värderingar. Jag tycker tex att evangelisk kristendom i amerikansk tappning är gräslig men då har man ett utgångsläge att debattera ifrån!

    Jag tror uttrycket du far efter är "ta vara på sin broder", förresten. Och det saknar jag också i delar av vår kultur. Det borde vara möjligt att finna en balans mellan iskall individualism och förkvävande, kontrollerande kollektivism, oavsett religiös ståndpunkt.

Svar på tråden sex innan äktenskap