• Två paddlar och en svans

    Ögondroppar på nyfödd?

    Hej! Jag undrar om ni vet om man brukar droppa nån lösning i ögonen på nyfödda i Sverige? Vet att det förekom förr men har ingen aning om man fortfarande gör det.

    Anledningen till att jag frågar är att man gör det på mitt sjukhus i Kina, pga att man vill skydda barnet mot blindhet som kan uppkomma om mamman bär på klamydia- eller gonorré-virus i underlivet.

  • Svar på tråden Ögondroppar på nyfödd?
  • PecklinG

    Dem gjorde inte det på min son när han föddes iaf så det kan jag inte tänka mig

  • trebarsmamma

    nä tror inte att dom gör sånt här, man kollar ju med blodprov om man bär på någe virus. men du kan ju höra med dom på förlossningen eller Bm

  • Två paddlar och en svans

    Tack för ert svar! Någon annan som har info om detta? Jag vet att man droppade nåt som heter "lapis" i ögonen på bebisar för trettio år sedan eller så; är tveksam till varför de rutinmässigt gör så här i Kina (amerikanskt sjukhus).

  • Två paddlar och en svans

    Anledningen till att jag frågar är alltså att jag ska föda på detta sjukhus om några veckor och helst inte vill droppa grejer i ögonen om det inte är nödvändigt.... så jag skulle behöva lite argument.

  • else6822

    Jag vet att man gjorde det på Allmänna BB i Stockholm för 88 år sedan och då fick jag tydligen av misstag koncentrerad lapislösning som orsakade en inflammation som en ögonspecialist på Strandvägen fick ta hand om. Jag fick nedsatt syn efter detta men klarar körkortets gräns med råge.   /    Lars

  • Snuttis2

    Nej

    Det gör man inte det skedde förr (innan 1950)- de preparaten är ju superstarkt och orsakade smärta! Vet att de sa att Barnen inte öppnade ögonen på flera dagar efter pga av medlet!!

    Har en ny född här hemma o hade aldrig tillåtit dem att göra det!! Du behöver inga argument du bestämmer och skyddat ditt barn!!

    Utspädd lösning af lapis användes som adstringerande och antiseptiskt medel, t. ex. invärtes mot magsår och vissa andra mag- och tarmsjukdomar, som f. ö. kunna behandlas äfven med lapispiller, samt till indrypning innanför ögonlocken mot inflammation i ögats bindehinna, konjunktivit, särskildt vid gonorré-smitta i ögonen. Af stor betydelse är sådan indrypning af lapislösning på nyfödda barn (se Blindhetsstatistik, sp. 692). Indrypning af lapislösning i ögonen och på andra känsliga ställen är rätt smärtsam, öfriga silfverpreparat nyttjas väsentligen som antiseptiska medel vid behandling af sår, slemhinneåkommor m. m. Här märkas bl. a. kolloidalt silfver (argentum colloidale), kollar gol (se d. o.), äfven kalladt l y s a r g i n.

Svar på tråden Ögondroppar på nyfödd?