• MaijaO

    V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10

    God fortsättning på er flickor!!

    Jag har en fråga, som den novis jag är.
    Är det vanligt att inflamationen sprider sig till blindtarmen och tar läkarna då bort den på samma sätt som när en person utan kronisk inflamation får blindtarmsinflamation? De sista dagarna har jag haft smärtattacker på 8-9 enligt skalan ovanför, speciellt på kvällarna. Och det sitter speciellt nere till höger i magen vilket jag fått för mig kan vara blindtarmen. Jag har ju en inflamerad tarm så helt otänkbart är det väll inte att även den är inflamerad, eller tänker jag fel? Jag har tid hos läkaren om ett tag så jag ska självklart ta upp det med honom men av nyfikenhet så tänkte jag att jag skulle fråga er också.

  • MaijaO

    Hallå igen.
    Jag har varit utan dator länge, därför har jag inte varit inne. Men jag har fått prel.diagnos i alla fall, UC. Så jag har börjat på en ny kur pred-klysma + en upptrappningskur med asacol. Mår riktigt bra måste jag säga, bara väldigt trött. Och så fasar jag för koloskopin... brr... men de ska söva mig så jag slipper "vara med" i alla fall.

    Däremot så tror jag inte att jag till fullo har fattat att jag fått en kronisk sjukdom. Jag borde kanske vara mer ledsen över det faktumet men ärligt talat så känns det bara skönt att ha fått en diagnos och kunnat påbörja en behandling. Det är så mycket som fallit på plats sen jag fick diagnosen, min sons tillväxthämning och min konstanta "mensvärk" t.ex.

  • MaijaO

    Jag har blött under alla mina graviditeter. Men jag sökte aldrig för det utan trodde att det berodde på hemorojder eller sköra slämhinnor. Och det började alltid innan jag ens +:at, i v.3 eller 4 alltså. Två gånger fick jag ma i v.14. Dottern föddes v.38 och var JÄTTE STOR men då hade jag rökt under hennes graviditet. Sonen föddes också v.38 och var kraftigt tillväxhämmad. Jag har altid sagt att det var en jävla tur att jag inte rökte när jag blev med honom för då hade han nog inte överlevt men nu har jag förstått att det var tvärt om, hade jag bara rökt så hade han nog mått bättre. Snacka om ironi!

    Under amningen så blödde jag inte men när jag slutade amma började det igen men jag tänkte att det nog var hemorojder och att det skulle läka ut. I november hade jag blött var dag i 7 månader och insåg att det nog inte skulle läka av sig självt... Då har jag alltså haft blödande tarm till och från sedan våren 2003.

  • MaijaO

    Madde G. Vilken vecka är du i? Att du ska vänta 4 veckor på att få reda på om det är mf eller inte är INTE acceptabelt!! Stå på dig och KRÄV att få bli kollad. Om det är för tidigt för att kolla med vul så be att de testar dina hormonnivåer. Mf är jätte vanligt och därför är det "rutin" för sjukvården. Men det är inte, och kommer aldrig att bli, rutin för de föräldrar som genomgår det. Att utsätta föräldrar för den psykiska stressen som det är att inte veta är rent ut sakt inhumant. Efter mina egna mf har jag lärt mig att skrika, bråka och kräva att få veta. Lycka till!!

    Tack för att du lagt till mig på listan grådis.

  • MaijaO

    Hej, jag är väldigt ny på detta området eftersom jag fick min diagnos för bara tre veckor sedan. JAg har UC och ska in på en koloskopi för att se hur utbredd den är. Jag har inte haft varesig smärta, viktminskning eller diare. Bara blödning som jag i många månader antog komma från hemoroider. Jag har visserligen haft en liten molande "menskänsla" i ryggen också men den är så svag att jag inte har direkt reagerat på den. Vid rektoskopin så såg de direkt en kraftig inflamation men tyckte inte att det såg ut som UC, men labtesterna visade att det var det i.a.f.
    Så ja, jag antar att UC inte är helt uteslutet i ditt fall... men jag är som sagt väldigt ny i "branchen".
    Lycka till på undersökningen.
    Snart fyra skrev 2008-01-31 18:58:17 följande:


    Hej! Startade en tråd men Fru U länkade mig hit så jag ställer min fråga här:Någon som har fått diagnosen Ulcerös kolit men inte har haft diarre som symptom, berätta gärna? Var hos doktorn i höstas med problem med hemorrojder. Läkaren bara kollade skrev ut lite salva o sa att om han skickar en remis till kirurgen då kommer de bli arga för då rör det sig bara om en kosmetisk skönhetsoperation.Senare nu i vintras har jag blödit vid två tillfällen o haft mycket förstoppning o mycket klart slem. Var hos läkaren igår ja en annan läkare som blev vansinig när han hörde hur den andra läkare betett sig mot mig. Fick en ny tid idag och gjorde rectoskopi. Han sa att tarmen såg bra upptill förutom att den var röd o irriterad men ändtarmen var alldeles sårig. Ska få göra en riktig skopi o undersöka hela tjocktarmen o operera bort hemorrojderna!Börjar nu undra om jag inte har Ulcerös kolit! Ja detta var lite om mig!
  • MaijaO

    Ni som ätit asacol, har ni fått några biverkningar. Jag har blivit så avgrundstrött och ibland drabbas jag av en lättare yrsel. Funderar på om det kan vara av tabletterna. FAst jag antar att det kan vara en reaktion på psykisk stress också, jag har haft ganska mycket runt mig det senaste, man jag har inte upplevt mig själv som stressad.

  • MaijaO

    Har ni haft alergireaktioner på asacolen? JAg har ätit den i tre veckor nu och idag rasade magen, jag har ont och av någon anledning så har mina handexem kommit tillbaka. dessutom är jag såååååå trött. Jag tänkte att kroppen kanske kunde vänja sig, men kanske skulle jag ringa till läkaren och berätta om mina symptom, om jag kanske skulle kunna få något som hjälper bättre? Vad äter ni som inte tål asacol? Och vad fick ni för symptom?

  • MaijaO

    Såg i profiltråden att det är flera av er som hör till NÄL. Är de bra där? Jag går hos Uddevalla men det är ju i praktiken samma sjukhus, bara att det är 3 mil mellan avdelningarna.

  • MaijaO

    Jag vet inte vart jag hör faktiskt. Ska väl in på kirurg för koloskopin. Har varit på medicinkliniken hos en Andreas Pischel. Jag gillade honom, väldigt klar information och ett lättsamt sätt. Tog sig tid på ett bra sätt. På kirurgen hade jag en Jody Miller, eftersom jag var sövd under undersökningen så vet jag inte så mycket om honom.

  • MaijaO

    fairyfloss: Pröva det thailänska köket. Ingen mjölk, gluten och knappt något rött kött. Och såååååå gott. I går åt vi tigerräkor med curry och thaibasilika. mmmmm.

    Någon som vet hur lång väntetid det är till koloskopin i nu-sjukvården? Min remis skickades för en månad sedan och jag har inte hört flaska sedan dess. Jag har insett att asacol inte är för mig så jag vill ha tag på någon läkare som kan ändra min medicinering. Ringer jag direkt till medicin då eller måste jag gå genom vc tror ni?

Svar på tråden V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10