• Tainted

    Kan man ha endometrios i knäna?

    Kan nästan ingenting om sjukdomen men jag misstänker att jag har det.. min moster har blivit opererad för det, och min andra moster kunde inte få barn men det fastställdes aldrig varför. om jag förstått det hela rätt så är det att slemhinnan växer på andra ställen än i livmodern.

    iaf, saken är att jag i slutet av mensen får äckligt ont i knäna, mest på kvällarna. jag lider också av reumatism (blev friskförklarad ca 4 år sen men kom tillbaka 1,5 år sen i samband med min grvaviditet) så jag har alltid bortförklarat det onda på detta, men sedan ett par månader tillbaka så började jag med en ny medicin som garanterat hjälper mot just den typ av reumatism jag har. guess what, den hjälper inte ett skvatt mot värken i knäna som kommer och går.

    det är också bara efter graviditeten som dethär med knäna började.. och jag blev med barn helt oplanerat, missade ett p-piller och så blev det som det blev, därför undrar jag om man kan isf ha utvecklat endometriosen efter graviditeten? om det nu är det som det hela handlar om..
    kan ju tillägga att jag alltid haft väldigt riklig mens, och haft otroligt ont i magen i samband med mensen. och en rad andra skumma symptom som jag sökt vård för men som ingen riktigt förklarat eller kommit på varför det är som det är.

    bara bollar lite tankar här, är det ens möjligt att man kan ha det i knäna? :p

    tacksam för svar!

  • Svar på tråden Kan man ha endometrios i knäna?
  • Pimpinellan

    Skulle inte tro det eftersom du garanterat inte har livmoderslemhinna i knäna! Men för att prata allvar: Endo. är ganska lätt att misstänka om man har eftersom symtomen är så tydliga,men för att definitivt få det diagnostiserat krävs en titthålsoperation. Din värk i knäna kan vara nästan vad som helst,men mycken värk blir sämre i samband med mensen så det kan nog stämma. Hormoner påverkar ofta hela kroppen. Endo.brukar bli bättre efter en graviditet så att du skulle fått det efter ditt barn föddes låter osannolikt. Har du endo. har du nog haft det i många år. Dina andra skumma symtom skulle vara lätt för en gynekolog att konstatera om det beror på endo. eller inte. Jag har själv haft endo. och det var ingen tvekan om saken! Vill du verkligen kolla upp detta så gå till en gynekolog och beskriv precis alla symtom och att du misstänker endo. Om du har endo. är det bara att gratulera till att ha kunnat bli gravid så lätt! Min endo. täppte till äggledarna så jag måste göra ivf.

  • Future

    Man kan faktiskt få endometrios var som helst i kroppen och det finns tex några få fall av endometrios i hjärnan, men det är väldigt sällsynt.

    Lycka till Tainted!

  • malinka2

    Jag tror att jag har i ryggen(eller som trycker på nerver som går ut i ryggen), aldrig fått bekräftat men det är skumt att alltid få vansinnigt ont i rygg + ner i benen runt mens o ägglossning oavsett om jag rört mej eller inte o sen vips borta! Läste nånstans (minns inte vart) om nån som hade i lungan så varför inte rygg/knän? Kankse inte det vanligaste men jag tror det är möjligt.

    *alltså detta är inget jag VET utan bara misstänker o tror*

  • Ova

    Jag har också ont i mina knän i samband med mens, men det är ffa den första dagarna. Det känns även lite i tå- och fingerleder. Jag har dock ingen annan mensvärk och misstänker inte endo. Tror att det kan vara något reumatiskt eftersom jag har det i släkten, men vet inte säkert och när jag har nämnt det för gyn så har de inte varit intresserade av att kolla upp vad det beror på.

  • Tainted

    mm.. det är skumt. mkt möjligt att det är hormoner och så i samband med mensen som gör att lederna blir känsliga eller så, men det är konstigt att det bara sitter i just knäna, eller ryggen som malinka2 säger.

    frågade lite om endo sist jag var på gyn och på återkontroll av hormonspiralen, och då sa hon att det fanns folk som har det i lungorna. men det är inte så vanligt som sagt.. nämnde dock inget om knäna då.

  • dallas

    Pimpinellan; Du har inte "haft" endo- det är en KRONISK sjukdom, dvs att du HAR endo

    Tainted; Det kan ju faktiskt vara troligt att du har problem med knäna tack vare endon eller reumatismen

    Själv har jag en del problem med leder i knän, axlarna och nacken- sen har jag iofs inte utrett dom problemen, men jag tror helt klart det hänger ihop om man läser om endo- det är ju en autoimmun sjukdom.

    Jag vet 1 person(som jag träffat på en endo träff) som har opererat sig i lugorna 2 gånger tack vare att endon har satt sig där!!!

  • Pimpinellan

    dallas: må så vara,men jag är HELT symtomfri sen 14 år!! Det är skillnad som natt och dag nu mot förr. I många år efter open hade jag inte ens minsta lilla mensvärk och det lilla jag har nu kan inte jämföras samma år med så djävulskt ont jag hade innan! Jag har läst vilka symtom man ska ha vid endo och jag har inga alls.

  • malinka2

    Anledningen till att min endo upptäcktes var för att jag sökte allmänläkare pga värken i rygg/ben, såg då ett samband med mens o han misstänkte direkt endo o jag fick göra titthål o fick diagnos. Min gyn däremot snäser av mej att "lite mensvärk gör inte ont i benen!". Dubbla budskap alltså....

  • kvinna 86

    jag har ont i ryggen vid mens o brukar ha molande värk ibland i knäna innan mens (nått som kommit för nåttår sen) men inte har jag endo... många av mina kompisar har ont i ryggen och ner i benen vid mens. såvitt de vet har de inte heller endo.. min livmoder är bakåtlutad därför får jag ofta ont i ryggen vid mens

  • kvinna 86

    och nej tror absolut inte man kan ha det i knäna..för hur skulle det komma livmoderslemhinna till knäna?

Svar på tråden Kan man ha endometrios i knäna?