• piggelinmamma

    Långvarig järnbrist hos barn - någon mer?

    Hej alla mammor och pappor!

    Tänkte bara höra om det är någon mer som har barn med långvarig järnbrist?

    Vi har en kille på 3 år som vi behandlat under ett års tid med järndroppar (två ggr/dag). Samtidigt har han haft stora problem med magen, oftast löst bajs (ibland 3-5 gånger/dag, eller så hård att han inte kunnat bajsa alls.

    På vårdcentralen har de tagit gluten-blodprov och det visade inget. Samtidigt har nu BVC slagit larm eftersom han dippat i både längd och vikt. Hans kurvor har gått ner och ligger nu 1,5-2 under hans normala. De senaste året har jan inte vuxit mycket, han kan tex ha samma kläder, skor och vinteroveraller som vi köpte hösten 2006.

    På måndag ska vi äntligen till en magspecialist, men innan dess skulle det vara skönt och veta om någon mer har varit med om liknande. Alltså järnbrist som inte vill ge med sig trots ett års behandling med järndroppar, dipp på nästan 1,5-2 kurvor när det gäller vikt och längd, konstig avföring och ofta magknip i samband med att han ska ligga still för vila/nattsömn. Kan det vara gluten fast inte blodprovet visar något? Och är det någon som haft barn som fått göra tarmbiopsi för att kolla gluten?

    Husläkaren har hittills viftat bort det hela med att barn kan ha järnbrist utan orsak, och vår son fick det säkert eftersom han hade så många öroninflammationer dec06-mars07... Ok, men ska det hålla i sig så här länge, undrar jag?? Och dessutom har jag hört från en forskare att det inte är bra att ge järntillskott till barn med bakterier, för det gör att bakterierna förökar sig ännu mera.
    Jag har nu fått tigga mig till en utredning hos specialist.

    Tacksam för svar!

    Hej från en orolig Piggelinmamma

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-27 22:17
    Ingen som vet något om järnbrist???

  • Svar på tråden Långvarig järnbrist hos barn - någon mer?
  • Tutti

    Hej hur har det gått med din son? Hoppas allt är bara bra med honom! För jag har själv nu en son som är snart 3 och får 20 droppar niferex om dagen på grund av järnbrist. Han har också haft öroninflamationer fram tills han blev två och man opererade bort polyp och förminskade mandlarna på honom. Vad är det för specialist utredning man ska begära

    Mvh,

    Från en orolig mamma

  • Anaerob

    Blodprovet för gluten är endast "säkert" vid positivt utslag, vid negativt utslag KAN det ändå vara celiaki. Enda helt säkra testet är en gastroskopi.

Svar på tråden Långvarig järnbrist hos barn - någon mer?