• GashH

    Varför äter vi muslimer inte gris?

    Hej alla!
    Jag är infödd muslim så för mig har det alltid varit naturligt att inte äta gris pga det är haram (ej tillåtet)

    Fick en fråga av en svensk förut varför jag int eäter gris, och då svarade jag för att det står så i koranen. Då frågade hon mig varför det står i koranen att man inte får äta.
    Och jag visste hur jag skulle motivera det.
    Vet ju att gris spred sjukdomar förr i tiden, men hur kan man motivera att man inte äter det i dagens nu?

    Vill ha bra argument ifall man får liknande frågor i framtiden!
    Selam u aleykum

  • Svar på tråden Varför äter vi muslimer inte gris?
  • teek taak
    aiz skrev 2008-08-31 17:28:20 följande:
    Of topic, vad står swt för?
    (saw) är en förkortning för "salla Allahu alaiyhi wassallam", dvs Allahs frid och välsingelser över Muhammad.
  • Piaf
    MsBeauty skrev 2008-08-27 22:06:37 följande:
    Så du tror alltså att det är männsikorna som kommit med förbudet?
    Vem annars
  • Lättnad
    JojjeSkrutt skrev 2008-08-27 20:31:24 följande:
    Lättnad"Vad skulle hända om nackdelarna med griskött inte hade blivit upptäckt, skulle du personligen föredragit den tidiga tron om griskött som riskfritt framför det Allah nämner i koranen?"Svårt att säga, eftersom jag inte vet hur man såg på griskött på den tiden. Det var väl inte särskilt vanligt med gris på den tiden, med tanke på att det finns väldigt ont om grisar i ökenområden. De trivs i lera och fukt, så det är väl inte deras naturliga miljö att hänga ute under stekande sol och torka. Sedan kom ju grisköttsförbudet långt innan Koranen, så folk måste ju haft ett hum om köttets nackdelar redan då. Jag skulle kanske se på det som jag gör idag, jag ger det ingen större vikt, för det finns viktigare saker att fokusera på i det vardagliga livet. Mina mål är stora så jag måste ta stora steg.
    Det som står i koranen är inte av större vikt? VArför då argumentera ständigt för koranens överlägsenhet? Eftersom du oftast brukar vara skeptisk till haditherna borde ju förbjudet mot griskött vara en självklar sak och viktig del för dig då det tydligt är nämnt i koranen tillskillnad från slöjan som du brukar säga inte har sitt stöd någonstans.

    Och grisköttförbjudet kom före i torahn och bibeln som vi muslimer måste tro på i helhelt(dock inte i deras nuvarande form) och vars förbjud koranen också har nämnt för oss troende.
  • JojjeSkrutt

    Lättnad

    "Det som står i koranen är inte av större vikt?"

    Vissa saker är inte lika viktiga som andra...vad är konstigt med det? Jag ifrågasätter inte "förbudet" av griskött, som du kanske märkt. Jag diskuterar snarare den bakomliggande orsaken till varför köttet inte bör ätas. Om man sedan äter köttet ändå, så får man själv skylla sig. Om jag skulle välja vilket jag skulle prioritera mellan att inte äta griskött eller täcka barmen, så skulle jag ju välja grisförbudet, för det är ju uttryckligen ett "haram".

  • JojjeSkrutt

    Lättnad

    "Och grisköttförbjudet kom före i torahn och bibeln..."

    Typ precis det jag sa...ibland undrar jag om man verkligen ens bryr sig om att läsa det som står. De mesta svaren man får låter mer som förutfattade meningar och förvridna tolkningar av det man egentligen skriver. Kan jag säga att jag är förvånad...don't think so!

  • frumosã fata
    Stolt mamma till Vincent skrev 2008-09-04 08:31:59 följande:
    En liten fråga bara; om ni var i kris och varken hade mat eller vatten men en gris gick förbi skulle ni då äta den?
    Det får de ju göra, står uttryckligt i Koranen.
    haide, mergi acasa..eu dor de tine!!
  • Stolt mamma till Vincent
    frumosã fata skrev 2008-09-04 08:36:56 följande:
    Det får de ju göra, står uttryckligt i Koranen.
    Antar att du inte är muslim eftersom du skriver "de får de göra" varför inte låta de som är muslimer svara på det istället? Gris är ju "haram" så varför skulle det stå att dem får äta den då?
  • frumosã fata
    Stolt mamma till Vincent skrev 2008-09-04 08:45:34 följande:
    Antar att du inte är muslim eftersom du skriver "de får de göra" varför inte låta de som är muslimer svara på det istället? Gris är ju "haram" så varför skulle det stå att dem får äta den då?
    Jag har levt ihop med en muslim i många år och har flera muslimska vänner, jag vet att det är så. Läs även Teek Taaks inlägg 159 här ovan, hon har redan skrivit om detta.
    haide, mergi acasa..eu dor de tine!!
Svar på tråden Varför äter vi muslimer inte gris?