Inlägg från: evaoregon |Visa alla inlägg
  • evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    Seven Costanza skrev 2010-11-14 20:16:55 följande:
    Jag vill bara säga att jag läser vad alla skriver och det är jättebra med olika åsikter och ni har hjälpt mig mycket. Sjukförsäkringen verkar kunna skilja sig mcyket så vi ska noga kolla upp villkoren och ev. förhandlingsutrymme. Min sambo läste Rednoses beskrivning av SF och tyckte att det lät jättemysigt . Jag är dock lite kritisk till den där dimman och regnet. Han ska till San Diego på konferens nu i januari så får han se lite vad han tycker om den staden. Kan ju vara bra att åka dit på vintern också för att se lite hur det är när det inte är turistsäsong och hur det är med vinterväder - och att nätverka med de forskare som tillhör UC San Diego såklart för att fråga ut dem lite . Hans forskningsgrupp har som sagt mest kontakter med skolor i Kalifornien så jag är nyfiken på allt vad man kan tänkas vilja veta.

    Kitty Shark: De där 1000-1500 i egen kostnad, det är i USD antar jag? I SEK låter det ju lite lite. Var det bara för förlossningen eller inklusive kontroller under graviditeten, man gör väl ultraljud lika många gånger som här?

    Alla: Om jag redan är gravid om/när vi kommer dit, hur går processen till i USA när man märker att man är gravid? Är det en barnmorska eller en gynekolog man vänder sig till? Är det vanligt att man kan få sin egen barnmorska på förlossningen? Hur vanligt är det att försäkringsbolagen har egna sjukhus? Vad händer om jag föder för tidigt och inte befinner mig i min hemstad, jag kanske har otur och måste föda flera veckor för tidigt - måste jag hålla mig hemma de tio sista veckorna för att inte få problem om jag måste föda i en annan stad och inte kan ta mig till "mitt" sjukhus?  Det är ju kanske inte så stor risk men ändå.
    Jag är ganska säker på att Kitty menar USD.

    Är det på ett av universiteten i Kalifornien som din sambo ska jobba/forska?  De brukar syssla med lite olika saker så i så fall kan det nog bero lite på vilket som passar bäst för just honom. 

    San Diego har nog turistsäsong året om.  Det var fint väder där när vi var där i mars. 

    Det är oftast en gynekolog som man går till, men i vissa fall kan man välja en barnmorska.  Jag har haft min gynekolog vid båda mina förlossningar.  Det beror nog dock lite på vilken försäkring man har och var man föder.  Det är vanligt att gynekologerna jobbar i en grupp och då går man till en annan i gruppen om ens gynekolog t ex är sjuk eller på semester.  De turas också om att jobba på förlossningen så får man inte sin egen gynekolog så brukar man kunna få en annan i samma grupp. 

    Kaiser permanente är det enda försäkringsbolag som jag känner till som har sina egna sjukhus, men det kanske finns fler. 

    De flesta försäkringsbolag finns i flera stater så om man är bortrest på annan ort eller flyttar så brukar det finnas andra sjukhus som man kan använda sig av med sitt försäkringsbolag.  Så funkade det för mig när jag flyttade ifrån Michigan till Oregon.  Man kan ringa till bolaget eller titta på deras hemsida om man vill veta vilka sjukhus och läkare som ingår i deras system. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-14 20:50:24 följande:
    Ja, det är något av universiteten som blir aktuellt, han har sagt att det finns 4-5 stycken som bedriver liknande forskning varav 2 är ställen som hans handledare har mycket goda kontakter på och där dennes ord kan väga tungt. Det kan ju också bli fler ställen beroende på hur mycket egna kontakter sambon kan knyta på konferenser under tiden han har kvar som doktorand.
    Okej så det är en gynekolog, det är det intrycket jag fått av tv-tittande också men det kan man ju inte alltid lita på. Vad beror det på tror du att man i Sverige går till en barnmorska istället? 
    Ska din man alltså vara här i USA under doktorandutbildningen eller efteråt? 

    Min man (som är amerikan) bodde med mig under 4 år i Sverige och var doktorand där.  Han flyttade hit och jobbade på sin doktorsavhandling med doktorandbidrag irån Sverige under ett år och åkte sedan tillbaka dit och doktorerade.  Det funkade bra.

    Varför man har gynekolog här istället för barnmorska vet jag inte.  Det är väl bara olika traditioner.  Här i Portland (och även på andra håll i USA) är det även populärt att föda hemma med barnmorska.  Inte något för mig, men det är inte ovanligt.
  • evaoregon
    Mackenzie Grace skrev 2010-11-14 23:26:45 följande:
    Det är mer som privatkliniker, dom flesta gynekologer är nära sjukhusen dom arbetar i,  du ser samma läkare hela tiden, varje besök. Du får först se en sjuksköterska som tar blodtryck, vikt osv. sen ser du din läkare. När du far in på förlossningen, beroende på tiden, så får du en och samma sjuksköterska hela tiden. Om det är helg, så kanske du får en annan läkare som förlöser dig, beroende på vem som har jour. Du kan föda barn var som helst där din försäkring är godkänd, så försök skaffa en rätt så "välkänd" och populär försäkring. Med en HMO försäkring, ger dom dig en lista av sjukhus-doktorer-tandläkare osv. som du bara kan använda så det rekommenderar jag faktiskt inte. 
    Ja, precis så var det för mig när jag väntade och födde mina två.
  • evaoregon
    southernbelle skrev 2010-11-15 03:49:14 följande:
    Nämen det stämmer nog inte. Jag har två KS i bagaget och jag betalade procent på det första med Aetna (närmare 2000 dollar) och betalade 500 dollar med BCBS. Jag födde båda gr med samma läkare på samma sjukhus. Kanske är olika från stat till stat?
    Nu missförstod du mig.  De olika försäkringsbolagen kan ha helt olika summor som de tillåter, t ex 2000 med Aetna och 500 med BCBS.  Men oberoende vilket sjukhus du hade valt med t ex BCBS så hade de bara tillåtit 500 dollar för ett snitt.  Förstår du hur jag menar? 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 00:26:49 följande:
    Hertha: Tack för ditt inlägg! Oj, cyklar maken till jobbet ibland, hur långt är det? 
    Att cykla till jobbet "over here" är inte så ovanligt.  Min man cyklar till jobbet varje dag. 
  • evaoregon
    Mealla skrev 2010-11-15 00:40:57 följande:
    Hur mycket det kostar att foda barn/ lakarbesok etc beror pa tva saker, dels forsakringsbolag, dels vilken typ av plan man har. Jag betalar nastan aldrig co-pay vid lakarbesok, och i sa fall ar det $20. Jag tror jag betalade $300 nar jag fodde barn nu senast (och da pa ett lyxsjukhus) och jag hade val 6 UL och i slutet av graviditeten var jag pa stress tests varannan dag for jag lag pa gransen till preeclampsia. Jag har en jattebra forsakring och kan ga out of network utan problem. Sa en bra forsakring ar key. 
    Ja, även om två personer har t ex Blue Cross så kan villkoren vara helt olika och en har co-pay på 10 dollar och en annan co-pay på 25 dollar.  En kan betala 300 dollar för sin förlossning och en annan 2000 dollar.  Även med samma bolag.  Arbetsgivaren brukar förhandla fram sådana villkor med försäkringsbolagen och de kan vara helt olika beroende på var man jobbar. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 00:39:23 följande:
    Vilka skulle du säga är "välkända och populära" försäkringsbolag då?
    Välkända bolag är bl a Aetna, Blue Cross Blue Shield och Kaiser permanente.  Jag har haft alla tre vid olika tillfällen och minst två andra.
  • evaoregon
    southernbelle skrev 2010-11-15 04:05:07 följande:
    Jag tror man hellre väljer en OB/ Gyn då dom har rättigheter att ge droger och operera
    Barnmorskor i USA är inte tillåtna att andvända tex sugklockor osv utan en doktors supervision (kan inte komma på vad det heter på svenska ) så jag tror man hellre väljer någon som kan vara med en genom hela förlossningen då riskerna kan vara ganska stora att man behöver något av ovanstående (droger, sugklocka och ibland KS).
    Ja, jag är personligen för orolig för att föda hemma och mina förlossningar var riskförlossningar så jag hade ändå inte kunnat välja att föda hemma.  En väninna till mig skulle föda på birthing center, men eftersom förlossningen drog ut på tiden skickades hon till ett sjukhus och fick sitta ett bra tag i bilen med värkar.  Rynkar på näsan
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 00:39:23 följande:
    Aha, tacl för info, då förstår jag lite bättre, och det låter ju inte så dyrt. Jag googlade dock HMO och då stod det på wikipedia att både Cigna och Kaiser var HMOs, jag fick intrycket att du haft Cigna och att det inte var en HMo försäkring? Det kanske står fel på wiki eller så missförstod jag dig. Vilka skulle du säga är "välkända och populära" försäkringsbolag då? Vi kommer som sagt troligen bo i Kalifornien men jag vill ju ha en försäkring som täcker var som helst som du skriver.
    Angående HMO och PPO så kommer en länk här.  Vi har PPO med Blue Cross.

    healthinsurance.about.com/od/understandingmanagedcare/a/HMOs_vs_PPOs.htm
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA