• Delphi

    Koloskopi, ni som gjort det- berätta!

    Skall på koloskopi, och jag har världens ångest. Måste vara vidrigt. Men berätta hur det går till, och den där sörjan man skall dricka innan. Hur äcklig är den?? Jag tok-kräks när jag dricker/äter saker som smakar illa. Finns det nåt annat man kan göra istället. Hur lång tid tog det sedan innan ni fick svar på provet, vad kan proverna visa? Och hur lång tid tog det innan ni fick åka hem. Huuuu, vill inte..

    Tack på förhand

  • Svar på tråden Koloskopi, ni som gjort det- berätta!
  • Ekorremamman

    Olika kliniker använder sig av olika tarmrengörande medel inför koloskopi, tex Phosphoral eller Laxabon. Du måste dricka det för att det ska bli en bra undersökning. Om din tarm inte är tillräckligt ren kan de inte göra en fullständig undersökning. Det finns ju många olika skäl till varför man gör en koloskopi. Kolla ev. tarmfickor, inflammatoriska tarmsjukdomar, polyper, tumörer, trånga partier i tarmen. Vid undersökningen kan de ta prover från tarmen och skickar det för undersökning för att se om det skulle vara något som avviker från det normala.. Fråga när du undersöks vad de har tagit för prover.

  • E L I

    Har själv inte gjort det men jobbar som sjuksköterska på en kirurgisk vårdavdelning där mer eller mindre alla våra patienter gör detta.
    Laxabonen som du ska dricka innan (antar att det är det du ska dricka, 2-4 liter brukar det vara...stämmer det?) Det smakar lite salt. Inte gott men inte heller äckligt enligt mig (har druckit det själv!). Men efter ett tag blir det givetvis svår att få i sig eftersom det är stor mängd. Ett tips är att du kan suga på en godisbit eller liknande mellan glasen. Du får ju inte äta nåt när du dricker detta, men suga på en karamell går bra!

    Många tycker att koloskopi gör lite ont eller i allafall är obehagligt, går inte att sticka under stol med. De går ju in med ett instrument med en kamera på så de kan ta se hela vägen upp i tjocktarmen och ta kort om de vill. De blåser upp luft med en grej så de ska se bättre och det är det som de flesta bruka tycka är väligt jobbigt, för det spänner ju givetvis!

    Om det finns något annat att göra i stället, tyvärr så är koloskopi mycket bättre än det mesta. Det man får göra annars är att öppna upp och titta in, alltså operera! Men det gör man ju inte innan man gjort en koloskopi.

    Vad koloskopin kan visa? Tja varför ska du göra den? Vad är det de letar efter?? Finns ju massor av saker den kan visa givetvis...
    Åka hem får man göra efter nån timme. Man brukar ibland få en pip i ändtarmen för att släppa ut luften som de pumpat in. Annars får man ju åka hem så fort man känner sig ok!

  • Delphi

    Tack för svaren, ja det är Laxabon som jag skall dricka. Hoppas det går bra, det är ju 4 liter som skall ner. Men tack för tipset om godisbiten. Och vad jag förstår det så skall sopporna vara helt släta. Inte ens en gnutta potatis eller köttfärs? Antar att jag kommer vara hungrig sen.

    Det stod att man kunde få lite lugnande, hoppas att man kan få nåt sånt, för detta är verkligen ångest. Har gjort gastroskopi tidigare och det är vidrigt, men jag skulle hellre göra tio gastroskopi än detta!!

    Varför jag skall göra det? Har haft problem med magen i nästan ett år nu. Får attacker då jag får så fruktansvärt ont i magen. Då blir jag också jätte lös i magen och illmående. Alldeles svimfärdig. Har försökt sätta det i samband med mat eller annat, men det är olika varje gång.

    Antar att det bara är att vänta och se och hoppas att det inte är nåt allvarligt.

    Tack igen för svaren

  • E L I
    Delphi skrev 2008-10-29 11:20:14 följande:
    Tack för svaren, ja det är Laxabon som jag skall dricka. Hoppas det går bra, det är ju 4 liter som skall ner. Men tack för tipset om godisbiten. Och vad jag förstår det så skall sopporna vara helt släta. Inte ens en gnutta potatis eller köttfärs? Antar att jag kommer vara hungrig sen. Det stod att man kunde få lite lugnande, hoppas att man kan få nåt sånt, för detta är verkligen ångest. Har gjort gastroskopi tidigare och det är vidrigt, men jag skulle hellre göra tio gastroskopi än detta!!Varför jag skall göra det? Har haft problem med magen i nästan ett år nu. Får attacker då jag får så fruktansvärt ont i magen. Då blir jag också jätte lös i magen och illmående. Alldeles svimfärdig. Har försökt sätta det i samband med mat eller annat, men det är olika varje gång.Antar att det bara är att vänta och se och hoppas att det inte är nåt allvarligt.Tack igen för svaren
    Nä precis, när du druckit laxabonen så ska du hålla dig till klara drycker, alltså vatten, buljong, kaffe (tro't eller ej så är kaffe klar dryck ), saftsoppa
    Men INTE nyponsoppa eller några mjölkprodukter eller nåt sånt!!
    Det är meningen att det inte ska bli några slaggprodukter i tarmen för då är laxeringen förgäves! Så det är viktigt att du INTE dricker nåt som inte är "slätt"

    Med tanke på dina symtom så kommer de säkert titta efter om det finns någon inflammation i tarmen eller som föregående talare sa, fickor på tarmen.
  • Delphi

    ELI:

    vad menas med fickor på tarmen?? Vad "gör" dom och vad gör man åt det i så fall? Kan man dricka läsk eller saft?

    Tack för svaren

  • E L I
    Delphi skrev 2008-10-30 07:15:33 följande:
    ELI:vad menas med fickor på tarmen?? Vad "gör" dom och vad gör man åt det i så fall? Kan man dricka läsk eller saft?Tack för svaren
    fickor på tarmen är oftast inget problem, har nog de flesta människor fast man inte vet om det. Det som gör att man kan få problem är ifall man får inflammation i dessa fickor. Då kan man få ont, börja blöda från tarmen. I värsta fall kan man behöva operera bort den biten där fickorna sitter (om man har problem alltså) men ofta hjälper antibiotika.

    Ja du kan dricka läsk eller saft, men jag skulle nog hoppa över läsken eftersom du får luft i magen av kolsyran och det kan ju bidra till att du får mer ont under/efter koloskopin. Men du "får" dricka om du vill!
  • Grannen

    Koloskopi har jag varit med om flera ggr. Fösta gångerna med Laxabon och det gick väl bra första gången. DÅ var det 4 liter. ANdra gången fick de sonda ner vätskan iom att jag bara kräktes upp den.

    Phosphoralen smakar äckelpäckel och jag mår riktigt illa av den men jag lyckades iaf behålla den.

    Själva undersökningen har jag antingen varit sövd under (när jag var yngre) eller så drogad att jag inte kommer ihåg ngt. Ska göra undersökningen snart igen och deå är det ett krav från min sida med mkt lugnande.

    Efteråt kan man blöda lite från tarmen. Jag brukar jobba dagen efter.

  • Grannen

    Tillägg så är det skitjobigt men uthärdligt. ANdra jag pratatmed upplever inte det så jobbigt och andra jobbigt. Men be om mkt lugnande om du vet med dig att du har svårt för sådant här. Jag ska även denna gången säga att de inte ska sticka in ngt utan att säga till för sist fick jag ett finger uppstoppat utan förvarning och det uppskattar jag INTE.

  • Delphi

    Tack för varningen. Bra att veta. Skall be om lugnande, hoppas bara att dom lyssnar. Och tack ELI för upplysningarna.

  • Millan1984

    Har du gjort koloskopin ännu??

    Jag gjorde min 2005. Då fick jag vara med i en testgrupp. Då jag skulle ta 2 tabletter kl 15 dagen innan och fasta,sen på morgonen fick jag dricka 2 liter laxabon(som jag inte klarade av att dricka fullt ut).
    Nu vet jag inte hur denna teststudie gick,men jag fick grymma smärtor i tarmarna.

    Innan proceduren var dom tvungen att rensa mig (då allt inte åkt ut om man säger så), sen bad jag om dubbel dos av lugnande(gjorde ett annat ingrepp tidigare där jag inte fick lugnande alls), och efter 45 minuter var dom tvungen att ge upp. Slangen kom inte förbi till tunntarmen.Då man är ung + kvinna så kan man vara smal där.

    Jag var vaken så det var ingen direkt jättetrevlig situation,men jag klarade av det.Fick stanna 30 minuter på sjukhuset efteråt,för att vila och jag blödde inte efteråt,men blev illamående,hade ju fastat....

    Var nyss inlagd på sjukhuset,där jag skulle dricka laxabon för en kapselendoskopi(där jag heller inte klarade av laxabonet) och min läkare ville då helt plötsligt att jag skulle genomgå en ny koloskopi(denna gång nersövd) men då skulle jag vara tvungen att dricka 4 liter(omöjligt),men jag sa nej, ville veta kapselendoskopins resultat först...

    Hoppas allt går bra för dig

Svar på tråden Koloskopi, ni som gjort det- berätta!