• yrväder

    Sytråden spinner vidare - Julröd rulle:-)

    Här samlas alla sömnadsintresserade, proffs eller totala nybörjare, oavsett vad vi syr. Av någon anledning blir det en hel del barnkläder.
    Alla är välkomna in med tips, idéer, frågor, ge och få inspiration eller bara visa upp sina alster!

    UFO = Unfinished Objects, alltså saker som vi av någon anledning inte blir klara med och inte små flygande tefat som man kanske skulle tro

    Länkar till mönster, butiker osv finns i första inlägget.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-12-12 11:45
    Coverprotråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m39250800.html

  • Svar på tråden Sytråden spinner vidare - Julröd rulle:-)
  • Botilda

    Familjetrollets blogg verkar ju rätt ny, men vi som bloggar och visar upp våra saker får nog räkna med att andra härmar/blir inspirerade. Precis som vi härmar och blir inspirerade, vi med. Jag var först med att färga uggletyg (tror jag) men jag kan liksom inte ta patent på det eller bli sur om någon färgar tyger utan att berätta att det var jag som var först. Det blir ju orimligt. Man kan inte ha bevakningsplikt för alla sybloggarna.

    Däremot räcker det inte med att ändra någon liten detalj för att få kalla ett mönster sitt eget. Man ska har ritat det själv från grunden. Tar man ett befintligt mönster som man justerar är det alltså inte ett eget mönster.

  • Mimmi 71

    Till viss del så startade jag min blogg för att dela med mig av det jag gör, som jag faktiskt är ganska stolt över, en del utav bloggens syfte är att få positiv fed-back (det tycker jag om ) sedan är den dessutom en kontakt till nära och kära som bor längre ifrån oss samt som en dagbok för mig själv. Jag "inspireras" gärna av andra bloggar och syr ibland väldigt likt andra eller rent av kopierar. Jag försöker dock vara tydlig med vart jag hittat inspirationen. Denna koiering gör jag dock endast till plagg som Gabriel skall ha. För att lägga ut plagg till försäljning så försöker jag vara mer kreativ och nyskapande i mina produkter, vilket dock är svårt på vanliga plagg såsom muddbrallor, bodies, tröjor och enkla klänningar.

  • Ninda

    Jag tycker att det är en sak om man vill pröva på att sy en grej, som nån annan redan har sytt, för personligt bruk eller för att ge i present till nån eller så. Men i mina ögon är det lite skillnad om man härmar något som är unikt för nån annan rakt av och börjar göra business på det.

    Skulle jag hitta på ett eget mönster på nånting och lägga ut det på min blogg så skulle jag bara bli glad åt om ni sen ville använda det för att göra eget! Men om ni börjar massproducera och sälja...njae... då kanske jag vill ha en liten procent av det iaf! ;)

  • ak74

    Botilda skrev 2009-02-12 10:18:53 följande:


    Däremot räcker det inte med att ändra någon liten detalj för att få kalla ett mönster sitt eget. Man ska har ritat det själv från grunden. Tar man ett befintligt mönster som man justerar är det alltså inte ett eget mönster.
    Men om man tar ett grundmönster och sen ritar om linje efter linje på fri hand så det till slut bara är själva vikningslinjen kvar, har man inte gjort ett eget mönster då? Eller så kan man vända på steken och rita ett mönster på fri hand och sedan jämföra proportionerna med ett köpemönster. Är det eget då?
  • Botilda

    ak64, jag tror att svaret beror på vem du frågar Jag gick en kurs på Tillskärarakademin förra hösten och de var rätt hårda på att man ska ha ritat mönstren själv från grunden om man ska kalla det sitt eget. Men var gränserna går är ju jättesvårt att avgöra. Och kanske spelar det ingen roll heller, om man inte säljer. Då måste man veta vilka mönster man får använda och vilka som bara är för privat bruk. (Ottobremönster får man till exempel inte sy efter om man ska sälja kläderna.)

    Mimmi och Ninda, jag resonerar som ni.

  • Mimmi 71

    Det är en intressant diskussion - och sytråden behöver ibland lite mer utav sådant tycker jag

  • Tjej 83

    vad har ni för bloggar? så man kan få kika på era kläder ni syr.

    o det där färgade uggletyget skulle jag vilja se.

  • Mimmi 71

    Tjej 83 skrev 2009-02-12 10:55:41 följande:


    vad har ni för bloggar? så man kan få kika på era kläder ni syr.o det där färgade uggletyget skulle jag vilja se.
    Om man så lite som knystar om försäljning i sin blogg så får man inte lägga in någon länk här på forumet. Men ett litet tips är att många har en länk i sin presentation.
  • Tjej 83

    Mimmi 71 skrev 2009-02-12 11:05:10 följande:


    Tjej 83 skrev 2009-02-12 10:55:41 följande: Om man så lite som knystar om försäljning i sin blogg så får man inte lägga in någon länk här på forumet. Men ett litet tips är att många har en länk i sin presentation.
    men va? är de sant? så löjligt. ok ja får kika på era sidor o se om ni har länk där då.
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - Julröd rulle:-)