• mamma09

    Åderbråck och blodpropp, finns det något samband?

    Hej.
    Jag undrar om någon vet om det finns ett samband mellan åderbråck på ben och underliv och blodpropp? Jag hade stora åderbråck på benen och i underlivet under graviditeten. Mitt barn dog i magen, och de har hittat en liten blodpropp i moderkakan. Det visade sig också att jag hade lite lättare att få blodpropp enligt ett prov. Samma dag som mitt barn dog hade jag börjat använda strama stödstrumpor i lårhöjd, kan det ha något med det att göra? Då hade jag haft åderbråcken i ca 2 månader. Känner att jag är orolig inför en eventuell ny graviditet.

  • Svar på tråden Åderbråck och blodpropp, finns det något samband?
  • Ailie

    Men fy då ... det hoppas jag verkligen inte, för jag har åderbrock på lår och ben som går upp mot underlivet..... hade det aldrig med sonen.
    Men blodpropp hur känner man det då?
    Hur visste du att det gått fel?
    Beklagar sorgen ...
    *kram*


    ♥ Axel å bebis ♥
  • MinEmPsi

    jag andvände mina stödstrumpor 3månader då mina åderbrock började dyka upp på bakben-vecket , innan min dotter dog i magen i proppar. (hellp som orskade propparna)

    Hade tydligen också lättare att få proppar efter alla prover.

    har stor chans att få proppar igen i denna graviditet men jag har fått trombyl som är blodförtunnande, och det ska göra att man inte får lika lätt proppar.

    för blodet klumpar ihop sig och utvecklar proppar utan det blir förtunnande!
    Sen antar jag att när du väl blir gravid igen får du även gå på spec. mvc, och där går man på fler kontroller än vanliga mvc och eftersom du har lätt att få blodproppar så kommer de nog leta efter det extra!!

  • Jessicaxo

    hej! Jag förlorade mitt barn i v36 pga proppar. Jag hade också ganska mycket åderbråck på benen och i underlivet...Allt det har gått bort nu...finns det samband???

  • EllieMay

    Åderbrock är förstorade vener som blir ytliga, blodproppar är något annat.
    Man kallar blodproppar för tromboser, alltså blodklumpar som fastnar och täpper till vener.
    Jag har svårt att se en likhet här, och tror inte att åderbrock tromboser har något samband.
    Tyvärr drabbas många av blodproppar det kan röra sig om ytliga och innre blodproppar, fick höra att ytliga inte är någon större fara men där emot innre proppar. Dock kan de yttre göra förbaskat ont.
    Men kan inte se något samband. Att man får åderbrock i underlivet vid en graviditet beror först och främst på trycket som kan bli och är inte ovanligt,

    Beklagar verkligen sorgen

  • Ailie

    Vad är första och alla andra symptom på proppar?
    Vart fick ni dom och hur stora var dom?
    Det borde ju vara något man borde få mer information om....... det är ju en väldigt allvarligt sak!


    ♥ Axel å bebis ♥
  • MinEmPsi

    jag märkte aldrig att jag fick det utan efter alla prover och undersökningar på moderkakan visade det sig att jag hade fått proppar som var upp till 15-20% proppar. dvs mutliproppar.

    Jag frågade min läkare att hur kunde jag inte märka att inombords höll att på gå sönder, var jag för omärksam? för slarvig?
    Både jag har känt något?

    Men han gjorde klart och tydligt för mig att propparna kunde jag inte känna då det är så småa partiklar eller vad man ska kalla det som faller sönder i kroppen.. utan detta skulle kunna bara ses via prover. men hur skulle jag kunna få göra ett prov då jag knappt visste själv vad som var på väg att hända, jag mådde ju toppen.

    Det var ju min hellp-havenskapsförgifnting som jag fick 5timmar efter beskedet att vår älskade dotter hade lämnat oss (är idag tillochmed fast för ett år sedan..) och frågade hur jag inte kundemärkt det..men jag fick aldrig symtomer..min läkare säger att jag hade en smygis..den hade utvecklat 2veckor innan vi fick reda på att vår dotter hade lämnat oss och eftersom ingen upptäckte vanliga hf utvecklade den till hellp..och då sakta utlöses till proppar då blodet klumpade ihop sig och täpte till navelsträngen så då hade bloder på andra sidan emot moderkakan ingenstans att ta vägen så den vände och då blev proppar...

    Så var det för mig allafall.

  • Ailie

    Jag lider med dig.... Sådana saker borde inte få hända ....
    Men tänk om åderbrocken var en bidragande orsak?


    ♥ Axel å bebis ♥
  • Alvi

    Hej, jag läser till vårdadministratör och har tenta på delvis detta om några veckor.

    Som jag har uppfattat det, beror åderbråck på att klaffarna i venerna (eller artärerna... men det spelar nog ingen roll i sammanhanget tror jag) inte håller för blodet som är påväg upp mot hjärtat, utan mycket blod dras ner igen pga tyngdlagen.
    Att använda stödstrumpor håller bara ihop venerna mer, och hjälper alltså klaffarna att hålla ihop så att blodet kan ha sin bestämda bana, och inte fara ner igen...

    En propp beror, som EllieMay skriver, på klumpar som tidigare har bildats i en ven, men slits loss och fastnar på ett mindre ställe. Det borde inte ha något samband tycker jag, eftersom att stödstrumporna ju gör att kroppen återigen funkar som den ska, så att säga.

    Jag är rätt säker på det jag nyss har skrivit, men jag är ju inte säker på om det faktiskt finns samband, som i ditt fall... fråga din BM...!


    Once you try menskopp you´ll never go back!
  • Lullan1

    Min dotter dog också i magen pga proppar på moderkakan.. 7mars 2013 va då i v34
    jag märkte ingenting åkte in på morronen då jag läkte lite vatten o läkaren trodde jag skulle föda för tidigt..
    väl inne konstaterades att vår dotter inte levde längre..
    vid nästa graviditet kommer jag få trombyl för att minska risken för proppar..
    Sjukt rädd men jag hoppas det kommer hjälpa

    <3 kramar

Svar på tråden Åderbråck och blodpropp, finns det något samband?