• Bessie

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Intressant tråd . Diskuterade detta med min BM inför min första dotters förlossning -05, och fick just argumentet att det är risk för polycytemi och gulsot om man avnavlar sent. Med andra dottern fick hon en korsreaktion med mitt blod och fick just gulsot. Funderar en del  nu inför tredje förlossningen (även om det blir först till sommaren) över om det är en potentiell risk med sen avnavling, då det ev föreligger en ökad risk om nästa barn också är icke-0 (blodgrupp), dvs att den får värre gulsot pga ännu mer blod med fel antigen så att säga. Någon som vet? I övrigt är jag absolut för att vänta med att klippa navelsträngen, då det ju inom många andra djurslag är av yttersta vikt att avkomman får tillgodogöra sig blodet från moderkakan, och vi borde ju inte fungera så hemskt mkt annorlunda ...

  • Bessie
    abuelita: Tack för svaret! Nej, jag är RH positiv, däremot har jag blodgrupp 0, och som omföderska kan man ha samma typ av problematik som med RH-faktorn, om barnet har en annan blodgrupp. De tog blod från navelsträngen när andra dottern föddes, och upptäckte att hon var av annan blodgrupp, och att vårt blod blandats vid förlossningen. Tack vare att de hade koll så räckte det med solning och kontroll via blodprover, så hon slapp blodbyte, vilken kan krävas om det hinner gå längre. Därför är jag lite fundersam inför nästa förlossning. Ska läsa trådstarten lite noggrannare, lät ju intressant att risken minskar vid sen avnavling.
  • Bessie

    En praktisk fråga:
    Låter man barnet ligga kvar då ett par minuter, innan man tar upp det i famnen? Läste i en av länkarna ovan att det är stor risk att blodet flödar från barnet tillbaka till moderkakan om barnet lyfts upp högre än livmodern innan navelsträngspulsationen slutat.

    Angående risken för att blodet blandas, så står det i samma länk att det är ökad risk att mamman får i sig barnets blod om man avnavlar tidigt, och på så vis kan ha ökad risk för komplikationer i följande graviditet om nästa barn också är av annan blodtyp. Antar att det kan ha haft effekt för mig, då första dotterns navelsträng var så kort att de fick klippa den direkt för att hon skulle kunna komma upp till mig.
    Funderar ändå inför nästa gång om det inte kan vara till nackdel för barnet om det är av annan blodtyp än 0 att det får extra mycket antigen mot sina blodkroppar via mitt blod. Ska höra mig för med BM på inskrivningen i nästa vecka.

  • Bessie

    abuelita skrev 2009-01-02 11:35:09 följande:


    Bessie skrev 2009-01-02 00:01:11 följande: Var läste du det?
    "Where the baby is lifted above the uterus before clamping – for example during caesarean surgery – blood will drain back to the placenta by gravity, making these babies especially liable to receive less than their expected blood volume. The consequence of this may be an increased risk of respiratory (breathing) distress- several studies have shown this condition, which is common in caesarean-born babies, to be eliminated when a full placental transfusion was allowed. (Peltonen 1981, Landau 1953)."

    Ovan är från länken i TS om nyföddhetsgulsot. Var lite trött igår, det står inte om att pulsationen i navelsträngen skall sluta, utan att den skall klämmas av innan barnet lyfts över livmoderhöjden. Har dock för mig att jag läste om pulsation också i artikeln, som tar minst en halv minut. Vet att stycket ovan gäller kejsarsnitt, men samma borde ju kunna hända om man direkt tar upp barnet? Håller ju med dig om att man instinktivt vill lyfta upp sitt barn direkt - skulle kännas märkligt att sitta och titta på det en stund först.

    Ska kika på nya länken du postade nu .
  • Bessie

    Squirl: Hur gjorde de då rent praktiskt under snittet? Hade du barnet hos dig medan pulsationen slutade? Eller höll BM i honom/henne (över/under nivån på operationsbordet)? Låter ju jättebra att din bebis fick ha kvar navelsträngen en stund, trots kejsarsnitt .

  • Bessie
    abuelita skrev 2009-01-02 19:20:23 följande:
    Svar på #223Bessie.  Om barnet ligger på mammans mage eller i hennes famn så kan det tillgodogöra sig blodet från moderkakan, bara det att det tar längre tid då, ca 3-5 minuter (ibland kortare tid och ibland längre) än om det hålls i lägre nivå.
    Ok, det låter ju bra . Kikade på bilderna du hänvisade till ovan, såg ju väldigt harmoniskt ut. Ska läsa mer på den sidan när tjejerna somnat.
    Squirl skrev 2009-01-02 18:11:05 följande:
    Bessie skrev 2009-01-02 17:51:06 följande: hon höll honom lägre än mig under trettio sekunder och mjölkade navelsträngen innan den klipptes och de la honom på min mage. Hur detta gick till såg jag inte eftersom det skedde baskom ett stort uppspänt skynke men jag utgår ifrån att hon höll vad hon lovat mig innan när jag bad henne om detta. Hon var fullt införstådd med denna metod. Och han fick nästan bästa apgarvärde, 9-10-10 och det är kanske svårt att få utan moderkaksblodet? Eller hur är det, Abuelita?
    Det låter ju jättebra! Härligt med så fina Apgarvärden efter snitt .
  • Bessie

    Hej!

    Skrev tidigare i tråden ang AB0-immunisering, och funderade över om det var ökad risk med sen avnavling. Tänkte bara återkoppla nu när jag fått svar från min barnmorska . De rekommenderar sen avnavling, trots att det kan vara ökad risk för gulsot. Resonemanget är att fördelarna med att barnet får sina stamceller ändå överväger, och att man bara är extra uppmärksam på symptom på gulsot efteråt. Känns jättebra, då vågar jag också be om sen avnavling till sommaren .

  • Bessie
    abuelita skrev 2009-03-13 18:42:47 följande:
    Och jättegrattis till dig också Jennie Pennie!!!    Vilken bra uska! Hon borde verkligen får en eloge.Jo det stämmer att sent avnavlade barn har annorlunda färg än tidigt avnavlade. De sent avnavlade är friskt rosiga i färgen till skillnade från de  tidigt avnavlade barnen.   De flesta barnmorskor, obstetriker, neonatologer m.m. tror  att det normala är den  bleka, anemiska  färgen på nyfödda eftersom de aldrig tidigare sett barn som fötts på naturligt sätt.Men sent avnavlade blir oftare  gula efter några dagar, än de tidigt anvalade. De brukar dock inte få den behandlingskrävande gulsoten. Men det händer förstås.
    Hur ser man skillnad på gulsot som är icke behandlingskrävande mot den om är det? Antar att billirubinvärdet går upp i båda fallen eller? Undrar detta eftersom min ena dotter hade behandlingskrävande gulsot trots tidig avnavling, och vill gärna att barnet i magen skall bli avnavlat sent.
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)